Hvordan kan en så grov faktafeil fra Palestinakomiteen slippe ukritisk gjennom i Demokraten?

Den gjennomsnittlige levealderen på Gaza-stripen er ikke 17-18 år.

Faksmile fra Demokraten 13. februar 2018.
Faksmile fra Demokraten 13. februar 2018.

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.

Tirsdag 13. februar ga Fredrikstad-avisen Demokraten en forhåndsomtale av et møte i den lokale Palestinakomiteen.

– Situasjonen for palestinere har gått fra vondt til verre. Gaza-stripen fungerer nå som et fengsel for 1,8 millioner mennesker og den gjennomsnittlige levealderen har kommet ned i 17-18 år, hevder Inger Fjeldbraaten, sekretær i lokallaget.

Her er det feil på feil.

Vi begynner med den første, hvor Palestinakomiteen bommer med bare ti prosent. Ifølge Hamas-myndighetene har befolkningen på Gaza-stripen passert 2 millioner.

Det var økonomisk vekst på 7,4 prosent på Gaza-stripen i 2016. Forventet vekst i 2017 var 3,5 prosent, skrev Verdensbanken i april 2017. Etter at palestinske myndigheter igjen begynte å betale for elektrisitet til området, er det strøm tilgjengelig mye større deler av døgnet. Vondt til verre? Var det bedre da Egypt hadde Gaza-stripen i et militært jerngrep fra 1948-1967?

Et avvik 10 prosent fra fakta er kanskje ikke noe å lage bråk av, men påstanden Fjeldbraaten kommer med til slutt er en gigantfeil.

Forventet levealder på Gaza-stripen ved fødsel er 74,2 år, ifølge CIA World Factbook. Dette plasserer befolkningen på Gaza-stripen på 124. plass i verden, foran land som Brasil (128), Iran (129) og Egypt (142).

Medianalderen på Gaza-stripen er 17,2 år, men den er ikke et uttrykk for «gjennomsnittlig levealder». En lav medianalder betyr at det er høye fødselstall, med en vital befolkning som ser så lyst på framtiden at de setter store barnekull til verden.

Om ikke Palestinakomiteen skjønner at de sier feil, så burde vel Demokratens redaksjon forstå?

Demokraten burde være minst like skeptiske til alle de andre påstandene Palestinakomiteens sekretær kommer med.

 

Bjarte Bjellås bidro til denne artikkelen.

Forrige artikkelPalestinsk diplomat: – Vi vil fortsette å oppdra våre barn til å kaste steiner
Neste artikkelRussisk diplomat: – Hvis Iran angriper Israel kommer vi til å støtte dere
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.