NTB-artikkel viser hvorfor deres troverdighet har falmet

Feil på feil.

Skjermdump av NTB-saken på nrk.no.
Skjermdump av NTB-saken på nrk.no.

Onsdag 12. september publiserte NRK en NTB-artikkel som markerer 25-årsdagen for undertegningen av Oslo-avtalen i Washington 13. september 1993.

NTB skriver: «Gjensidig anerkjennelse og palestinsk selvstyre var hovedpunktene i Oslo-avtalen. På sikt skulle Israel og Palestina bli to selvstendige land, den såkalte «tostatsløsningen».

Men siden 1993 har antall israelske bosettere i okkuperte områder økt fra 100.000 til over 700.000, mens Israel har gjennomført tre større militære offensiver mot Gazastripen siden 2008. På Vestbredden er den palestinske befolkningen omgitt av mur og piggtråd.»

Verken «tostatsløsning» eller «Palestina» nevnes i avtaleteksten. Når NTB bruker tallet 700.000 for bosettere, inkluderer det israelere som bor i Øst-Jerusalem. Dette området er ikke okkupert, men annektert og innlemmet i Israel. På Vestbredden dekker de israelske bosetningene – etter 50 år med bygging – kun 2,7 prosent av arealet. Israelske myndigheter mener de har full rett etter folkeretten til å bygge i området, og det er heller ikke noe i Oslo-avtalens tekst som forbyr dette.

NTBs historiefortelling er totalt ensidig. Det er ikke bare israelske handlinger som fikk Oslo-prosessen til å havarere, slik NTB gir inntrykk av. Palestinerne ignorerte fra første stund sine forpliktelser. «Nesten ingen ulovlige våpen ble inndradd og terror-militser ble ikke avvæpnet. Stoff som fremmer hat ble ikke fjernet fra TV, skoler og moskeer. Terror ble ikke seriøst straffet. Det var etter hvert ikke noe skikkelig samarbeid om sikkerhet,» skrev MIFF i artikkelen Hvorfor er det krig? i 2001. Samme året avviste palestinerne et fredsforslag fra USAs president Bill Clinton hvor de kunne fått sin egen stat.

Senest i år har palestinerne gjort det samme. Donald Trumps plan, slik palestinske forhandlere selv har beskrevet den, ligner veldig på Bill Clintons fredsplan fra 2000/2001, som palestinerne avviste. Den ligner mye på resultatet av forhandlingene i 2007/2008, som palestinerne avviste. Og den ligner mye på Barack Obamas og John Kerrys plan fra 2014 som palestinerne avviste.

Før Kerry gikk av som utenriksminister, skisserte han seks prinsipper for en løsning. Fire av disse prinsippene blir avvist fra palestinsk side, men det forteller ikke NTB deg.

Å nevne «større militære offensiver» og «mur og piggtråd» uten å nevne palestinske granat- og rakettangrep, tunnelangrep og terror blir totalt useriøst fra NTBs side.

NTB skriver: «USA regnes som den viktigste brikken i spillet om fred i Midtøsten. Men president Donald Trump nekter å gå med på en tostatsløsning.»

Dette er helt feil. Trump støtter en tostatsløsning dersom begge sider går med på det. Helt siden 1947 er det palestinerne som har nektet å gå med på dette.

NTB har også laget en faktaramme, hvor feilene og utelatelsene er groteske og så omfattende at de fortjener en egen artikkel.

Forrige artikkelKnivterrorist dømt til 35 års fengsel
Neste artikkelNTBs feil og skrøner om staten Israel
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.