Hvor var norsk engasjement da Mahmoud Abbas gjorde noe «helt høl i huet»?

Bistandsminister Nikolai Astrup har rett, det er «helt høl i huet» at palestinernes president Mahmoud Abbas har brukt 400 millioner kroner på privatfly.

Hvorfor kom det ikke noen reaksjon da Mahmoud Abbas kjøpte like dyrt privatfly som Zambias president? (Faksmile fra Aftenposten søndag 14. oktober 2018)
Hvorfor kom det ikke noen reaksjon da Mahmoud Abbas kjøpte like dyrt privatfly som Zambias president? (Faksmile fra Aftenposten søndag 14. oktober 2018)

I januar 2018 meldte MIFF at PA-president Mahmoud Abbas kjøper luksuriøst privatfly til 400 millioner kroner. Den samme meldingen kom i noen andre pro-israelske norske nettsider, men ifølge søk i Atekst ble det ikke nevnt i noen av de større mediene i Norge.

En stor del av budsjettet til palestinske myndigheter kommer fra internasjonal bistand generelt, og norsk bistand spesielt. Likevel var det ikke en eneste mainstream norsk journalist eller politiker som reagerte på privatflykjøpet.

Nå har Zambias president kjøpt et fly til samme pris som Abbas, 400 millioner kroner. Da blir reaksjonen en annen.

Fredag 12. oktober kom det på forsiden av Aftenposten: «President i bistandsland kjøper luksusfly for 400 millioner kroner. På innsiden er det dobbeltsidig oppslag.

Søndag 14. oktober kom det oppfølging, også denne gang på forsiden: «Luksusfly til presidenter i fattige land: ‘Helt høl i huet’. Bistandsminister Nikolai Astrup liker dårlig at stormottagere av norsk u-hjelp kjøper luksusfly.»

I nytt dobbeltsidig oppslag kommer det fram at Astrup allerede har konfrontert Zambias president med flykjøpet.

– Han var nok ikke veldig komfortabel med å bli konfrontert med dette. De ser nok også at dette er uheldig for landets omdømme. Dessverre er ikke den zambiske presidenten alene om å gjøre det. Tilsvarende skjer i altfor mange afrikanske land hvor landets ledere har et forbruk over offentlige budsjetter som er helt ute av proporsjoner, sier Astrup.

Men misbruk av norsk bistand skjer ikke bare i Afrika. Kommer noen norske ledere til å ta opp flykjøpet med Abbas?

– Vi er i ferd med å fase ut den bilaterale bistanden til Zambia. Vi ønsker å prioritere land som selv viser vilje til å prioritere vekst og utvikling, sier Astrup.

Kan det høres ut som det spøker for videre norsk bistand av palestinske selvstyremyndigheter?

 

Skandale

Jan Benjamin Rødner, styremedlem i MIFF, er opprørt over norske mediers dobbeltstandard i denne saken.

– Norske media er tydeligvis villige til å gi dette store oppslag når det gjelder Zambia, men ikke når det gjelder palestinske myndigheter. Det er en skandale, sier Rødner.

– Også norske bistandsorganisasjoner lukker øynene for dette og fortsetter business as usual. Å få bistandsmidler fra den norske stat til driften er blitt deres levebrød. Dette er et omfattende og generelt problem: Efter hvert blir bistandsorganisasjonene en del av problemet, ikke løsningen. Dette misbruket av samfunnets midler må de gjerne holde på med, men ikke på vår bekostning. Slike vanvittig dyre innkjøp av privatfly viser et dysfunksjonelt samfunn hvor all verdens bistand ikke kan hjelpe, for samfunnet er ganske enkelt for korrupt til at det vil være til hjelp. Tvert imot kan det argumenteres for at bistanden som bedrives setter disse samfunnene tilbake fordi dem som er på toppen ikke ser behovet for å tjene sin egen befolkning, bare seg selv og sine, sier Rødner.

Forrige artikkelFædrelandsvennens skylapper
Neste artikkel– Mange av dem som sier de arbeider for menneskerettigheter er involvert i ren anti-israelsk propaganda
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.