Hvis NTB og Aftenposten i det minste hadde lest sine egne kilder kunne de fremstått med troverdighet

Hvor dypt må NTB falle i journalistisk integritet før Aftenposten oppdager det?
Skjermdump fra Aftenposten.no 9. januar 2019.
Skjermdump fra Aftenposten.no 9. januar 2019.
 Etter valget 13. september 2021 får Norge det mest anti-israelske Stortinget noensinne. 
 For å fremme Israels sak ➡️ klikk her for å bli medlem i Med Israel for fred (MIFF) nå ⬅️

Onsdag 9. januar publiserte Aftenposten.noABC Nyheter og Vesterålen Online NTB-artikkelen Israels ulovlige bosetninger vokser. Torsdag 10. januar ble den trykket i papirutgaven av Adresseavisen og Vårt Land. (Kanskje kommer den i flere norske papiraviser i morgen, fredag.) Videre heter det i ingressen: «Stadig flere israelere flytter inn i bosetninger i de okkuperte palestinske områdene, viser tall fra bosetternes egen organisasjon.»

Roter med tallene til bosetterorganisasjonen

Men hva viser grafen til bosetternes egen organisasjon?

Grafen viser det motsatte av hva NTB skriver. Den viser at den prosentvise befolkningsøkningen i bosetninger på Vestbredden er nesten halvert de siste ti årene, fra 5,6 i 2008 til 3,0 i 2018. Den viser også nedgang i de absolutte tallene. Hvis nedgangen ikke alene skyldes reduserte fødselstall, betyr det at antall israelere som flytter inn i bosetninger er stabilt eller også mindre.

 

Roter med tallene til Peace Now

Også senere i artikkelen roter NTB det til. De skriver med organisasjonen Peace Now som kilde: «Byggeaktiviteten har skutt i været siden Donald Trump overtok som president for to år siden.»

Men nok en gang ville NTB fremstått mye mer troverdig dersom de leste sine egne kilder og ikke spilte sitt vanlige propagandarefreng igjen og igjen.

Det er riktig at antallet boliger godkjent i bosetninger har økt mens Trump har vært president i 2017 og 2018. Men når det gjelder boliger med faktisk byggestart, er bildet et helt annet. Hvis NTB hadde lest hva MIFF skrev 6. desember 2018, hadde de sluppet å dumme seg ut:

«Peace Now gir tallene for byggestart i bosetninger helt tilbake til 1973. Det årlige gjennomsnittet i den siste 30-årsperioden fra 1998 til 2017 er 2.448 boliger. Gjennomsnittet de siste fem årene er 2.236 boliger. Hva vet vi om antall boliger med byggestart hittil i 2018? «I første halvdel av 2018 begynte bygging av 1.073 boliger i bosetninger, sammenlignet med 870 i første halvdel av 2017,» skriver Peace Now i en pressemelding 17. september. I år 2017 endte totalt antall boliger med byggestart på 1643. Det er derfor grunn til å tro at antall byggestart i år blir rundt 2000, eller ikke vesentlig mer enn det.

[…] Det er nok en økning i bygging fra 2017 til 2018, men det vil være nedgang i bygging fra 2016 til 2018. Sammenlignet med gjennomsnitt av siste femårsperiode eller siste 30-årsperiode er det ikke økning.

«Bygging i bosetningene holder ikke følge med befolkningsøkningen,» skrev Shoresh Institute i en rapport fra november 2016, ifølge den venstreorienterte avisen Ha’aretz 5. september 2018. Antall gjennomsnittlige månedslønner som må til for å kjøpe en bolig i bosetningene økte fra 87 i 2003 til 152 i 2015, viste en studie fra Israels senter for politisk økonomi i oktober 2016. Dette er 10 månedslønner mindre enn det nasjonale gjennomsnittet på 162.»

 

Roter om folkeretten

NTB skriver: «De israelske bosetningene er opprettet i strid med den fjerde Genèvekonvensjonen, der det i artikkel 49 heter «Okkupantmakten skal ikke deportere eller forflytte deler av sin egen sivilbefolkning til territoriene som okkuperes».»

Denne paragrafen ble formulert for å hindre tvangsflytting av befolkning inn på okkupert område. Fram til 1948 bodde det jøder i områdene som i dag blir kalt Vestbredden og Øst-Jerusalem. En betydelig del av dem hadde bodd i området gjennom århundrer. Judea og Samaria har vært jødisk kjerneland i årtusener. Da Jordan okkuperte området i 1948 ble alle jøder drept eller jaget. Når jøder har flyttet tilbake til området etter 1967, etter en periode med 19 års etnisk rensning av jøder, har det skjedd helt frivillig. Les mye mer om dette i artikkelen Israelske bosetninger og folkeretten – hva svarer Israel?

 

NTBs ensidighet

Til slutt siterer NTB utenriksminister Ine Eriksen Søreide: «Bosetningspolitikken er et hinder for arbeidet med å finne fram til en varig fredsløsning mellom israelere og palestinerne.»

Det passet ikke for NTB å ta med hva John Kerry, Obamas utenriksminister, sa før han gikk av i 2016: «Bosetningene er ikke hele og heller ikke hovedårsak til konflikten – selvfølgelig er de ikke det. Du kan heller ikke si at dersom de ble flyttet ville du hatt fred uten en mer omfattende avtale – det ville du ikke. Og vi forstår at i en sluttstatus-avtale, vil noen bosetninger bli del av Israel for å ta hensyn til de endringene som har funnet sted de siste 49 årene, inkludert nye demografiske realiteter på bakken.»

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Forrige artikkelStorm førte til rekordmye snø i Israel
Neste artikkelSe hva Erna skrev i julekortet til det jødiske samfunnet i Norge
Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i Med Israel for fred (MIFF). Myrland ble i 2020 kåret av The Algemeiner «topp hundre personer som positivt påvirket jødisk liv» og av Jewish News Syndicates «40 mest innflytelsesrike talsmenn for Israel i sosiale medier». Myrland utviklet nettstedet miff.no på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.

Ingen artikler å vise