Not To Believe – MIFFs rapport om NTBs svik mot leserne – se lanseringen

Hvis NTB stanser sin ekstreme overdekning, og beveger seg bort fra faktafeil og ensidighet i rapporteringen, vil det bidra til å korrigere mange falske bilder av Israel og Midtøsten som har festet seg i store deler av det norske folk.

Conrad Myrland presenterer Not To Believe - en kritisk rapport om NTBs Israel-dekning.
Conrad Myrland presenterer Not To Believe - en kritisk rapport om NTBs Israel-dekning.

Sammendrag av Not To Believe

Skrekkeksempelet fra 2012 er dessverre ikke enestående når det gjelder NTB.

Denne rapporten viser i del 1 at NTB

  • gir en ekstrem overdekning av anklager om krigsforbrytelser rettet mot Israel, til tross for at statistikk over statsbasert vold gir Israel ansvaret for kun 6,7 promille av drepte på verdensbasis fra 1993 til 2017.
  • melder om palestinske flyktninger 25 ganger mer enn jødiske flyktninger, til tross for at flere jøder måtte flykte fra arabiske land etter 1948 enn arabere fra landområdet som ble til staten Israel. Når NTB skriver om jødiske flyktninger, er det bare om flyktninger fra nazismen i Europa, ikke fra arabiske og muslimske land.
  • systematisk overrapporterer den arabisk-israelske konflikten i forhold til andre konflikter som krever ti, hundre og tusen ganger flere menneskeliv.

I del 2 viser vi

  • mange titalls eksempler fra 2012 til 2018 hvor NTB har formidlet faktafeil og/ eller presentert en sak ensidig eller mangelfullt.

NTBs nyhetsredaktør Ole Kristian Bjellaanes hevdet 6. september 2018 at nyhetsbyrået «søker balanse og nøktern framstilling» i dekningen av «det som skjer i Midtøsten, inkludert den israelsk-palestinske konflikten». Bjellaanes skrev på NRK Ytring:

«Selv om mye av kritikken rammer Israel, har selvsagt denne konflikten mer enn én side. Vi er opptatt av også «den andre siden» skal være synlig. Derfor rapporterer vi om angrep fra Gaza mot Israel og mot israelske soldater og sivile. Vi skriver om de interne konfliktene på palestinsk side og synliggjør den kritikken som rettes mot Hamas særlig i spørsmålet om Gaza.

Vi tar all kritikk av vår dekning seriøst og underlegger den grundige vurderinger internt i redaksjonen. Våre kunder og leserne deres skal være trygg på at vi opererer etter grunnleggende journalistiske standarder også når vi rapporter om konfliktene i Midtøsten.»

Denne MIFF-analysen viser at NTBs kunder og lesere ikke kan være trygge.

I del 3 dokumenterer vi hva som er resultatet av NTBs og andre mediers mangeårige dekning. Et stort antall nordmenn har fullstendig falske bilder av Israel. Det er kjent at nordmenn i større grad enn andre europeere lar sitt syn på Israel påvirke sitt syn på jøder generelt. Og 12 prosent av den generelle norske befolkningen sier trakassering og vold rettet mot jøder kan forsvares når en tenker på hvordan Israel behandler palestinerne. Blant norske muslimer er tallet 21 prosent. Hvis NTB er med på å formidle falske og ensidige bilder av Israel, er byrået ikke bare urettferdige mot israelere, det bidrar også til å sette den utsatte og lille norske jødiske minoriteten i fare.

Vi ser frem til at MIFFs kritikk i denne rapporten blir seriøst og grundig vurdert av NTB-redaksjonen. Hvis NTB stanser sin ekstreme overdekning, og beveger seg bort fra faktafeil og ensidighet i rapporteringen, vil det bidra til å korrigere mange falske bilder av Israel og Midtøsten som har festet seg i store deler av det norske folk. I tråd med Vær Varsom-plakaten må feilaktige opplysninger som påpekes i denne rapporten rettes og eventuelt beklages snarest mulig.

 

Les hele rapporten her

Last ned PDF av rapporten: MIFFs rapport om NTBs dekning: Not To Believe (ca 5 MB)

 

Se lanseringen av rapporten her

Du kan se lanseringen via YouTube eller Facebook.

 

Forrige artikkelIsrael på topp i undersøkelse om bruk av sosiale medier
Neste artikkelEl Salvadors nyvalgte president har palestinsk opphav, men er stor tilhenger av den jødiske staten
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.