NTB demoniserer Israel med ekstrem overdekning av «krigsforbrytelser»

Nevner Israel i saker om krigsforbrytelser 14 ganger oftere enn antall ofre for statsbasert vold skulle tilsi.
Det blir anslått at norske styrker har drept mellom to tusen og fire tusen mennesker i Afghanistan fra 2001-2011. Det får forsvinnende liten oppmerksomhet i forhold til alt fokuset på Israels krigføring. (Illustrasjonsfoto: PRT Meymaneh, flickr.com)
Det blir anslått at norske styrker har drept mellom to tusen og fire tusen mennesker i Afghanistan fra 2001-2011. Det får forsvinnende liten oppmerksomhet i forhold til alt fokuset på Israels krigføring. (Illustrasjonsfoto: PRT Meymaneh, flickr.com)
 Etter valget 13. september 2021 får Norge det mest anti-israelske Stortinget noensinne. 
 For å fremme Israels sak ➡️ klikk her for å bli medlem i Med Israel for fred (MIFF) nå ⬅️

Gjennom mange år har MIFF vist hvordan Israel systematisk blir dekket ulikt av NTB i forhold til andre land. Alt det gale Israel måtte kunne beskyldes for dekkes mange ganger mer enn mye verre handlinger utført av naboene og andre land.

Torsdag 7. februar publiserte MIFF rapporten Not To Believe – NTBs svik mot redaksjoner og lesere. En oppsummering av rapporten er publisert av Journalisten.no, og NTB har gitt et svar.

I rapporten fra februar 2019 har vi gjort nye funn knyttet til dekningen av Israel og krigsforbrytelser.

 

NTB og krigsforbrytelser

Totalt har NTB brukt ordet «krigsforbrytelser» i 5128 artikler fra 1993 til og med 2018. Av disse artiklene blir også ordet «Israel» brukt i 472 artikler. Det betyr at den jødiske staten blir nevnt i 9,2 prosent av alle sakene NTB har skrevet der også ordet «krigsforbrytelser» er brukt (se tabell).

Prosjektet Uppsala Conflict Data Program (UCDP) ved Uppsala Universitet i Sverige har en av de mest internasjonalt anerkjente oversiktene over drepte i organiserte kamphandlinger. Slik beskriver UCDP seg selv: «Its definition of armed conflict has become the global standard of how conflicts are systematically defined and studied. UCDP produces high-quality data, which are systematically collected, have global coverage, are comparable across cases and countries, and have long time series which are updated annually.”

Ifølge UCDPs tall per 24. januar 2019 ble 1.132.771 mennesker drept av «statsbasert vold» fra 1993 til 2017. Ifølge samme database var Israel ansvarlig for 7.580 av disse. [Les mer om UCDP-metode her.]

Israel var altså ansvarlig for 0,67 prosent av de drepte, men blir nevnt av NTB i 9,2 prosent av sakene de skriver om krigsforbrytelser. Det tilsvarer en overdekning på 14 ganger.

I år 2015 oppgir UCDP-statistikken at Israel var ansvarlig for 0,02 prosent av dødsofre for statsbasert vold. Likevel valgte NTB det året å bruke ordene «krigsforbrytelser» og «Israel» i hele 24,4 prosent av sine artikler. Det er en overdekningsfaktor på 1040.

Se overdekningsfaktoren for årene 1993 til 2018 i tabellen under. Skjermdumper fra UCDP som følger under bekrefter tallmaterialet.

Her er UCDP-tallene fra 1993 til 2017 for statsbasert vold for hele verden. Totalt 1.132.771 drepte.
Her er UCDP-tallene fra 1993 til 2017 for statsbasert vold for hele verden. Totalt 1.132.771 drepte.
Her er UCDP-tallene for statsbasert vold knyttet til Israel fra 1993 til 2017. Totalt 7.580 drepte.
Her er UCDP-tallene for statsbasert vold knyttet til Israel fra 1993 til 2017. Totalt 7.580 drepte.

Når NTB bruker kilder som fordømmer Israel for «uforholdsmessig maktbruk», bør de sammenligne med hvordan norske styrker kjempet mot Taliban og andre islamistiske grupper i Afghanistan. Norske soldater forteller om «voldsom norsk maktbruk». De dro ut «nærmest på drapsraid». I ett tilfelle «eliminerte» en norsk styrke «en gruppe bevæpnede opprørere» på 3,5 kilometers avstand. De norske soldatene antok bare at det var afghanske opprørere. En norsk oberstløytnant kan – i Norges største avis – bruke en slik aksjon som skoleeksempel på hvordan Norge ønsker å kjempe, uten noen frykt for fordømmelse, langt mindre straffeforfølgelse. Var det noen som sjekket om personene faktisk var opprørere? Hadde norske soldater – etter krigens lover – frihet til å eliminere dem, selv om de ikke utgjorde en umiddelbar trussel mot soldatenes liv? Har noen i NTBs redaksjon undersøkt om det var mindreårige afghanere i gruppen?

Norge deltok som full NATO-partner i bombingen av Serbia i 1999. Anslagene for drepte sivile varierer fra langt over tusen til flere tusen. Kristin Krohn Devold fra Høyre sa da hun var forsvarsminister i Bondevik-regjeringen at hun ville ha «færrest mulig begrensninger» på norske spesialsoldaters bruk av dødelig vold i Afghanistan. I Nord-Afghanistan gjennomførte de regulære norske styrkene «offensive angrepsoperasjoner». Hvor mange mål for amerikanske droneangrep som er pekt ut av norske soldater er ukjent, men det er sikkert at det er samme type mål som israelske soldater har rammet i løpet av krigene mot Hamas og andre terrorgrupper på Gazastripen.

Alle som fordømmer Israel for bombing av boligene til Hamas-ledere, bør huske at den rødgrønne regjeringen, med statsminister Jens Stoltenberg og utenriksminister Jonas Gahr Støre i ledelsen, var en ivrig samarbeidspartner i bombingen av Gaddafi-regimets boliger. Sendte Norge og NATO ut advarsler på forhånd, slik Israel gjør for å redusere sivile tap hos fienden? Svaret er nei.

Alle som fordømmer Israel for bombing av sivile mål må huske at norske myndigheter har gitt den høyeste utmerkelsen til en norsk offiser som pekte ut et hotell som bombemål for NATO. Den bombeaksjonen krevde livet til flere sivile kinesere.

I Afghanistan kan norske soldater i løpet av ti år ha drept flere afghanere enn antallet palestinere drept av israelske soldater under den første og andre intifadaen til sammen. Norske myndigheter bruker titalls millioner av kroner på å henge ut israelske soldater som krigsforbrytere. Norske medier følger velvillig opp med enorm overdekning. Men samtidig blir norske soldaters handlinger og krigsinnsats møtt med øredøvende taushet.

Enhver står selvsagt fritt til å fordømme Israel, men du må finne deg i å få din moral avslørt når du dømmer Israel med en helt annen standard enn den du bruker på andre lands ledere og soldater. Når politikere og mediefolk, som selv har gitt sin godkjennelse eller velsignelse til den norske krigføringen kommer med kritikk av Israel, blir dobbeltstandarden åpenbar.

Enhver står fritt til å fordømme Israel, men i samme øyeblikk kriminaliseres flere norske regjeringer, offiserer og soldater som har gjort det samme Israel blir fordømt for. For det kan vel ikke være slik at Israel skal dømmes etter en annen standard enn den som brukes for andre land?

Det er godt at stater og organisasjoner er opptatt av at krigens lover blir fulgt. Israel er i forkant på dette området, påpeker juristen og Midtøsten-eksperten Cecilie Hellestveit. Men dersom noen bare vil fordømme og straffe israelere for forhold som nordmenn, dansker, briter og amerikanere har gjort i mye større skala og med mindre varsomhet, må man kunne spørre om motivet. Er det fordi israelerne er jøder og forsvarer en jødisk stat?

Les mye mer i artiklene Norge fører krig slik som Israel og Norge fører krig slik som Israel II.

Alle som fordømmer Israel må også huske på at tusenvis av norske soldater har opplevd å stå overfor en fiende med det samme kampropet som Hamas bruker. Det er tid for å gi åpen støtte til Israels forsvarskrig mot radikale islamister. Norge og Israel står overfor den samme hovedtrusselen.

Alle som fordømmer Israel må huske at Norge har sendt soldater og bombefly mange tusen kilometer fra våre grenser, mot en fiende som ikke på noen måte har representert en umiddelbar trussel mot sivile nordmenn. Situasjonen er en helt annen for Israel. Der står fienden rett utenfor landets grenser med titusenvis av raketter som kan ramme sivile israelere i løpet av sekunder og minutter.

 

 

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Forrige artikkelHan skal representere Israel på hjemmebane i årets Eurovision
Neste artikkelIDF frykter Hamas vil starte krig for å få internasjonal støtte og penger
Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i Med Israel for fred (MIFF). Myrland ble i 2020 kåret av The Algemeiner «topp hundre personer som positivt påvirket jødisk liv» og av Jewish News Syndicates «40 mest innflytelsesrike talsmenn for Israel i sosiale medier». Myrland utviklet nettstedet miff.no på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.

Ingen artikler å vise