Når Dagbladet møter fakta ligger det an til kollisjon

Jan-Erik Smilden stiller spørsmål – «uten å være antisemitt» – men spørsmålet hviler på alternative fakta.

Skjermdump fra dagbladet.no 14. mai 2019.

Tirsdag 14. mai er det tid for den første Eurovision-finalen i Israel. Dagbladet markerer dagen med kommentarartikkelen Når Grand Prix-finalen i Tel Aviv møter krigen i Gaza av Jan-Erik Smilden. «Verdens største musikkfestival og en av verdens største politiske konflikter. Når de to møtes denne uka, ligger det an til kollisjon,» fortsetter han i ingressen.

Erfaring har vist oss at det ofte blir rot når Smilden skal skrive om Israel. Også nå roter han det til for seg.

«Men man kan også – uten å være antisemitt – spørre seg hvorfor Israel som eneste ikke-europeiske land deltar i MGP,» skriver Smilden mot slutten.

Sist vi sjekket globusen, lå ikke Australia i Europa. Kate Miller-Heidke representerer Australia i semifinalen i kveld. På listen ser vi også Georgia. Hvis Dagbladet har tilgang til et Europa-kart i sin redaksjon, vil de se at Georgia ligger i Asia.

Sist vi sjekket Europa-kartet, var ikke Aserbajdsjan å finne. Chingiz representerer Aserbajdsjan i semifinalen torsdag kveld. På listen ser vi også Armenia.

Det er land med tv-stasjoner som er medlem av European Broadcasting Union som er kan delta i Eurovision. Det er ikke noe mystisk ved dette. EBU har 117 medlemsorganisasjoner i 56 land.

Man kan også – uten å være antisemitt – spørre seg hvorfor Dagbladet er så dårlig oppdatert på fakta. Man kan spørre hvorfor Israel og fire andre land som ikke er i Europa deltar i Eurovision – men da trenger man kanskje ikke å understreke i sitt spørsmål at man ikke er antisemitt.

Resten av artikkelen til Smilden er den sedvanlige demoniseringen av Israel – skurken den jødiske staten som bare venter til musikkfesten er over før det kommer nye angrep mot de stakkars uskyldige palestinerne på Gaza-stripen.

  • NB! Etter at MIFF publiserte denne artikkelen har Smilden endret sitt spørsmål i nettsaken: « Men man kan også – uten å være antisemitt – spørre seg hvorfor Israel som ikke-europeisk land har deltatt i MGP siden 1973.»
Forrige artikkelEU dekker opp for palestinerne slik at belønning av terror kan fortsette for full maskin
Neste artikkelHvordan NRK har kokt suppe på boikott-brekingen
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.