Når Dagbladet møter fakta ligger det an til kollisjon

Jan-Erik Smilden stiller spørsmål – «uten å være antisemitt» – men spørsmålet hviler på alternative fakta.
Skjermdump fra dagbladet.no 14. mai 2019.
ISRAEL ER UNDER ANGREP!

Tirsdag 14. mai er det tid for den første Eurovision-finalen i Israel. Dagbladet markerer dagen med kommentarartikkelen Når Grand Prix-finalen i Tel Aviv møter krigen i Gaza av Jan-Erik Smilden. «Verdens største musikkfestival og en av verdens største politiske konflikter. Når de to møtes denne uka, ligger det an til kollisjon,» fortsetter han i ingressen.

Erfaring har vist oss at det ofte blir rot når Smilden skal skrive om Israel. Også nå roter han det til for seg.

«Men man kan også – uten å være antisemitt – spørre seg hvorfor Israel som eneste ikke-europeiske land deltar i MGP,» skriver Smilden mot slutten.

Sist vi sjekket globusen, lå ikke Australia i Europa. Kate Miller-Heidke representerer Australia i semifinalen i kveld. På listen ser vi også Georgia. Hvis Dagbladet har tilgang til et Europa-kart i sin redaksjon, vil de se at Georgia ligger i Asia.

Sist vi sjekket Europa-kartet, var ikke Aserbajdsjan å finne. Chingiz representerer Aserbajdsjan i semifinalen torsdag kveld. På listen ser vi også Armenia.

Det er land med tv-stasjoner som er medlem av European Broadcasting Union som er kan delta i Eurovision. Det er ikke noe mystisk ved dette. EBU har 117 medlemsorganisasjoner i 56 land.

Man kan også – uten å være antisemitt – spørre seg hvorfor Dagbladet er så dårlig oppdatert på fakta. Man kan spørre hvorfor Israel og fire andre land som ikke er i Europa deltar i Eurovision – men da trenger man kanskje ikke å understreke i sitt spørsmål at man ikke er antisemitt.

Resten av artikkelen til Smilden er den sedvanlige demoniseringen av Israel – skurken den jødiske staten som bare venter til musikkfesten er over før det kommer nye angrep mot de stakkars uskyldige palestinerne på Gaza-stripen.

  • NB! Etter at MIFF publiserte denne artikkelen har Smilden endret sitt spørsmål i nettsaken: « Men man kan også – uten å være antisemitt – spørre seg hvorfor Israel som ikke-europeisk land har deltatt i MGP siden 1973.»

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise