Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai for å høre svært aktuelle foredrag. Vær rask med påmelding, begrenset antall plasser.

MIFFs annonse behandles i Pressens Faglige Utvalg

Faksimile av annonsen slik den kom på trykk i Aftenposten og Bergens Tidende.
Faksimile av annonsen slik den kom på trykk i Aftenposten og Bergens Tidende.
Saken kommer opp i møtet 23. oktober.

I slutten av oktober 2018 rykket MIFF inn annonser i en rekke av landets største aviser for å advare mot Operasjon Dagsverk. Det likte Operasjon Dagsverk, og pengemottakerne i 2018, KFUK-KFUM Global, dårlig. I februar sendte de klage til PFU på ni aviser: Aftenposten, VG, Fædrelandsvennen, Vårt Land, Bergens Tidende, Stavanger Aftenblad, Adresseavisen, Dagsavisen og Dagen. Selv om MIFF ikke er part i saken, sendte MIFFs advokat Jan Benjamin Rødner et tilsvar hvor han viser punkt for punkt at MIFFs annonse ikke bryter god presseskikk.

Det samme konkluderte 7 av 9 avisredaktører. De ansvarlige redaktørene i avisene argumenterer prinsipielt for at Vær Varsom-plakatens bestemmelser ikke kan brukes mot MIFFs annonse. Også Bergens Tidende avviste klagen, men skrev at det var «ubehagelig å sette MIFFs annonse på trykk». VG og Fædrelandsvennen valgte å gå «i dialog med klager om minnelig ordning».

Fædrelandsvennen har siden trykket en beklagelse. Avisen beklaget at MIFFs annonse «rettet sterke anklager mot to palestinske barn» og at «KFUK-KFUM Global ikke fikk anledning til å imøtegå anklagene i annonsen». «Det er unormalt at annonser, som anses som kommersielt innhold, utløser samtidig imøtegåelse, men i dette særegne tilfellet ser vi at det hadde vært riktig å gi KFUK-KFUM Global anledning til å kommentere innholdet i annonsen samme dag,» skrev Fædrelandsvennen 29. april.

Det er ukjent for MIFF hva som har blitt resultatet av VGs «dialog».

Pressens Faglige Utvalg opplyser at MIFFs annonse vil bli drøftet i møtet onsdag 23. oktober.

Før Operasjon Dagsverk 1. november 2018 mobiliserte MIFF for å få flest mulig skoler og elever til å holde seg borte fra aksjonen. MIFF begrunnet det i et titalls artikler, det meste er samlet kortfattet i Ti grunner til at du IKKE bør delta i årets Operasjon Dagsverk. MIFF spredte vårt budskap blant annet gjennom filmer i sosiale medier og helsides annonser i Norges største aviser.

Allerede før OD-dagen meldte Operasjon Dagsverk om «drastisk nedgang» i antall deltakende skoler og elever. I februar skrev OD at MIFFs aksjon hadde bidratt til «en nedgang i innsamlet beløp som trolig vil overstige to millioner kroner».

Det siste viste seg å være upresist (som så mye annet fra den kanten). Nedgangen i inntekter for OD ble hele 3,6 millioner kroner fra 2017 til 2018.

Da Elevtinget valgte å gjøre Operasjon Dagsverk 2018 til en anti-israelsk kampanje i partnerskap med KFUK-KFUM Global, ble inntektene de laveste siden 1985. Justert for inflasjon er det de laveste inntektene siden 1970-tallet. Den prosentvise nedgangen i inntekter fra år til år ble den største siden midten av 1970-tallet, viser en sammenstilling av ODs offisielle tall.

I vår opplysningskampanje mot Operasjon Dagsverk, ba vi norske skoleelever stille seg følgende spørsmål:


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart