NTBs falske overskrifter er tilbake

«Israel angrep Gazastripen for andre dag på rad,» meldte NTB i en overskrift 17. januar.
NTBs artikkel 17. januar. (Skjermdump fra iTromsø)

«Alle trenger å lese om Israel på miff.no.» Hvis du er enig, trenger vi deg som medlem av MIFF slik at skoleelever og andre kan få israelske perspektiver gratis tilgjengelig på norsk. Bare en liten brøkdel av våre nettgjester er medlemmer. Klikk her for å registrere deg nå (fra kr. 4,- per uke)

De siste to døgnene er Israel angrepet med raketter og ballonger fra Gaza-stripen, og Israel har svart med angrep mot militære mål.

NTBs versjon av dette hendelsesforløpet: «Israel angrep Gazastripen for andre dag på rad.» Nyhetsmeldingen er publisert av flere norske medier i morgentimene 17. januar.

Ser man på NTBs egen tekst, kommer det etter hvert fram at Israel ikke angrep Gazastripen blindt, men «bygninger som blir brukt av Hamas». Det fremkommer også at de israelske operasjonene onsdag kveld var svar på rakettangrep fra Gaza og de israelske operasjonene torsdag kveld var svar på at «ballonger med eksplosiver ble sendt over grensen til Israel tidligere på dagen».

NTBs overskrift kunne ha vært: Israel ble angrepet for andre dag på rad.

Overskriften kunne også ha vært: Etter angrep fra Hamas, slo Israel tilbake.

Men nei, tradisjonen tro velger NTB de falske overskrifter.

I februar 2019 publiserte MIFF en rapport som viste at NTB

  • gir en ekstrem overdekning av anklager om krigsforbrytelser rettet mot Israel, til tross for at statistikk over statsbasert vold gir Israel ansvaret for kun 6,7 promille av drepte på verdensbasis fra 1993 til 2017.
  • melder om palestinske flyktninger 25 ganger mer enn jødiske flyktninger, til tross for at flere jøder måtte flykte fra arabiske land etter 1948 enn arabere fra landområdet som ble til staten Israel. Når NTB skriver om jødiske flyktninger, er det bare om flyktninger fra nazismen i Europa, ikke fra arabiske og muslimske land.
  • systematisk overrapporterer den arabisk-israelske konflikten i forhold til andre konflikter som krever ti, hundre og tusen ganger flere menneskeliv.

Rapporten viste også mange titalls eksempler fra 2012 til 2018 hvor NTB har formidlet faktafeil og/ eller presentert en sak ensidig eller mangelfullt.

Les hele rapportenGi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Ingen artikler å vise