Se hva NRK svarer om løgnanklagen mot Israel

– Israelerne jobber hundre prosent med å drepe palestinerne, sa Sigrid Bonde Tusvik i humorprogrammet Nytt på nytt. Hva svarer NRK dem som klaget?

Sigrid Bonde Tusvik i Nytt på nytt 27. mars 2020. (Skjermdump fra Nrk.no)

Demonisering av Israel er en gjenganger i NRK, både i nyhetsflatene og kulturstoff. For ett år siden ble det framsatt folkemordanklage mot Israel på Lindmo. Den gang kom demoniseringen fra en gjest. Forrige fredag kom demoniseringen fra en programleder. Komiker Sigrid Bonde Tusvik, som er vikar-programleder i Nytt på nytt, sa følgende om koronasituasjonen i Israel: «Dette går jo ikke utover israelsk jobbing. Det går utover økonomien, men ikke… De jobber jo hundre prosent med å drepe palestinerne,» sa Bonde Tusvik.

Når man skaper løgnbilder av hvordan Israel behandler palestinerne, mater man trollene som i framtiden kan komme til å bruke vold mot norske jøder, kommenterte MIFF.

Et større antall seere har meldt til MIFF at de har klaget på innslaget. Her gjengir vi, i sin helhet, svaret som NRKs Underholdningsavdeling har gitt:

«Vi har fått videresendt din klage på en av vitsene i Nytt på Nytt fredag 27/3. I et satireprogram som Nytt på Nytt harselerer vi med nyhetssaker fra uka som gikk og her handlet det om nedstengning av samfunnet i diverse land for å bekjempe koronasmitte. Vitsen til Sigrid Bonde Tusvik benytter seg av en velkjent konflikt i Midtøsten for å få fram et satirisk poeng og vekke latter. Den kan leses som en kritikk av israelsk maktbruk overfor palestinere, eller tolkes som en påpekning av at militære konflikter ikke stopper opp selv om mye annet gjør det. Det er satirens funksjon å drive maktkritikk og det mener vi at denne vitsen er et godt eksempel på. Som med de fleste vitser er det rom for tolkning, men vi er uenige i at vitsen «spre(r) hat, rasisme og fordommer». Det er selvsagt helt legitimt å mene at vitsen er umorsom eller være uenig i premissene for den, og med en betent og langvarig konflikt som israel-palestina-konflikten som bakteppe er det naturlig at det er delte meninger. Det er også hensikten med en fri og åpen samfunnsdebatt, som satireprogrammet Nytt på Nytt er en del av. Likeledes er det din fulle rett å klage på vitsene våre, og vi setter pris på at du ytrer din mening, enten det er til Kringkastingsrådet eller til oss i redaksjonen direkte.

Håper du følger med oss videre og at du finner både vitser du liker og ikke liker i vårt program i fortsettelsen.

med vennlig hilsen

Kjetil Kooyman

Prosjektleder

Nytt på Nytt

NRK Underholdningsavdelingen»

Hva synes du om NRKs svar? – Skriv ditt svar i kommentarfeltet under.

Forrige artikkelMillioner av dine skattepenger går til ny propagandafilm mot Israel
Neste artikkelIsrael stenger av ultraortodoks by
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.