VG roter det til for seg selv

MIFFs kommentar til VGs lederartikkel.
Skjermdump fra vg.no 2. juni 2020.

«Alle trenger å lese om Israel på miff.no.» Hvis du er enig, trenger vi deg som medlem av MIFF slik at skoleelever og andre kan få israelske perspektiver gratis tilgjengelig på norsk. Bare en liten brøkdel av våre nettgjester er medlemmer. Klikk her for å registrere deg nå (fra kr. 4,- per uke)

«Israel må snu,» formaner VG i en lederartikkel 1. juni. VG er ikke alene om å advare Israel mot annektering. Dagfinn Høybråten i Kirkens Nødhjelp mener det vil bety «dødsstøtet for en tostatsløsning», og fikk korreks av MIFF. Stortingsrepresentant Anniken Huitfeldt (Ap) likestilte det med sovjetisk anneksjon av de baltiske landene, og fikk korreks av MIFF. Nyhetsbyrået NTB klarte å skrive fem feil i en og samme artikkel og Stavanger Aftenblads kommentator traff ikke spikeren på hodet. Biskopene i Den norske kirke mener anneksjon vil bære «blokkering av fredens mulighet». Fredens mulighet er blitt blokkert i hundre år av palestinsk og arabisk motvilje mot å anerkjenne Israel som en jødisk stat, repliserte MIFF.

Men også i Israel og fra Israel-vennlige kommentatorer kommer det innvendinger. En anneksjon vil skape en ny 260 kilometers grense som Israel må forsvare, advarer den venstreorienterte israeleren Shaul Arieli. De mest høyreorienterte bosetterne er på linje med VG og advarer mot å innlemme 30 prosent av Judea og Samaria som en del av Trump-planen. Det er fordi bosetterne motsetter seg resten av planens innhold, som legger opp til en palestinsk stat på de andre 70 prosentene. Annektering av Vestbredden er bare en handling for egen nytelse som ikke styrker Israel som en jødisk stat, argumenterer den høyreorienterte amerikaneren og Israel-vennen Daniel Pipes.

VG innleder sin artikkel slik: «For palestinerne er dette en katastrofe. Å annektere 30 prosent av Vestbredden vil ramme hundretusener som kan bli drevet fra sine hjem når Israel eksproprierer palestinsk eiendom. Det vil umuliggjøre en tostatsløsning, slik partene så for seg i Oslo-avtalen for snart 30 år siden. Etter mange bitre tilbakeslag står partene ved et avgjørende veivalg. Men nå snakker de ikke sammen. Israel setter kursen. Palestinerne blir ikke hørt.»

Vi aner ikke hvor VG får sine hundretusener fra. I Jordan-dalen bor det totalt i underkant av 60.000 palestinere, og det er ingenting i dagens planer som tilsier at disse vil bli drevet fra sine hjem. De fleste palestinerne som bor i Jeriko-enklaven vil antakeligvis fortsatt være underlagt palestinske selvstyremyndigheter. Kun 13.500 palestinere bor i tolv palestinske landsbyer som ligger i området Netanyahu sier han vil annektere.

En annektering vil ikke gjøre en tostatsløsning umulig. Det er palestinsk sides insistering på at Israel ikke kan forbli jødisk som har gjort en løsning med to stater for to folk umulig. VG kan ikke gi navn på en eneste palestinsk politiker, samfunnsleder, journalist eller parti etc. som offentlig har tatt til orde med anerkjennelse av Israel som et nasjonalt hjemland for det jødiske folk.

Redaktørene i VG beklager at palestinerne ikke blir hørt, men unnlater å fortelle at palestinerne har nektet å forhandle med Israel siden 2008 (med unntak av en kort periode i 2013/2014 da Obama tvang dem til forhandlinger).

VG skriver videre: «Når et flertall av befolkningen vest for Jordanelven blir arabere kan ikke staten Israel i fremtiden være både jødisk og demokratisk. Israel trenger en tostatsløsning for å beholde identitet og folkestyre.» Det er nok kanskje velment fra VGs side, men lite informativt for norske lesere. Det hjelper lite å fortelle hva Israel trenger, når man ikke samtidig forteller at palestinerne har nektet og nekter å gi dem det. Mange israelere håper at en annektering vil være et tydelig signal til palestinerne om at Israel har tiden på sin side.


Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Forrige artikkelNetanyahu: – Koronakrisen er ikke over
Neste artikkelForsøkte å forgifte israelsk drikkevann
Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i Med Israel for fred (MIFF). Myrland ble i 2020 kåret av The Algemeiner «topp hundre personer som positivt påvirket jødisk liv» og av Jewish News Syndicates «40 mest innflytelsesrike talsmenn for Israel i sosiale medier». Myrland utviklet nettstedet miff.no på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.

Ingen artikler å vise