Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai for å høre svært aktuelle foredrag. Vær rask med påmelding, begrenset antall plasser.

Bergens Tidende formidler usannhet på lederplass

Skjermdump fra bt.no 21. september 2020.
Faktasjekk på Bergens Tidendes lederartikkel 21. september 2020.

Det er ingen begeistring å spore for «Abraham-avtalene» hos redaktørene i Bergens Tidende. I stedet for at fulle diplomatiske forbindelser mellom Israel og to nye arabiske land ønskes velkommen, mistenkeliggjøres det hele med «sterke økonomiske interesser». At land i Midtøsten velger veien som Europa fulgte for å lege sårene etter andre verdenskrig – samhandel og samarbeid – ser ut til å falle BT tungt for brystet.

«I dette spillet er palestinerne knapt et hår i suppen. Amerikanerne har konsekvent unnlatt å gi dem plass ved forhandlingsbordet, og Trump har aldri lagt skjul på sin ensidige støtte til Israels regjering,» skriver BT. Dette er ren fake news fra avisen. Helt fra første stund hadde Trump-administrasjonen en lang rekke møter med palestinske myndigheter. 16. desember 2018 opplyste palestinernes sjefsforhandler Saeb Erekat til BuzzFeed at han personlig hadde hatt 33 møter med Trumps forhandlere. PA-president Mahmoud Abbas hadde i tillegg hatt minst fire møter. I tillegg hadde amerikanerne en masse andre møter med palestinske representanter på ulike nivåer.

Sannheten er at palestinerne, etter at de forstod at Trump-administrasjonen ikke støttet absolutt alle deres krav, trakk seg fra forhandlingsbordet. Det var den samme strategien palestinerne stort sett valgte under åtte år med Barack Obama som president.

«Håpet om en tostatsløsning for palestinerne er fjernere enn noen gang,» skriver BT. Det er også positivt feil. Under Trump har en amerikansk administrasjon for første gang i historien illustrert på kartet hvordan de ser for seg at en palestinsk stat ved siden av en jødisk stat kan realiseres. Visjonen har bred politisk støtte i Israel. Problemet er bare at palestinerne ikke aksepterer å være nabo av en jødisk stat. Den dagen BT kritiserer dette hykleriet, kan de være en positiv bidragsyter til fred i regionen. Inntil da er ikke lederartiklene om Midtøsten verdt papiret de er trykket på.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart