Er NRK gjennomkorrupte eller bare fullstendig uprofesjonelle?

Hjelp oss med forslag om du har andre forklaringer.
Israel leverer ikke vaksiner til palestinerne, har vært omkvedet i norske medier de siste ukene. Da Israel leverte vaksiner 1. februar, fortalte NRK om det uten å nevne at leveringen kom fra Israel! (Skjermdump fra NRK Dagsrevyen 1. februar 2021)

I ukevis har NRK (godt hjulpet av NTB, som vil få en av sine saker behandlet av Pressens Faglige Utvalg etter klage fra MIFF) gjentatt det samme refrenget: Palestinerne får ikke vaksine, og det er Israel sin skyld.

«Den israelske regjeringa har lova å vaksinere alle innbyggjarar over 16 år innan utgangen av mars. Tilbodet gjeld derimot ikkje dei kring 5 millionar palestinarane som lever under israelsk okkupasjon på Vestbreidden og Gazastripa,» lød det 10. januar.

«Har vaksinert 1,8 millioner israelere mens palestinere må vente,» kom det igjen 12. januar. NRK retter baker for smed, påpekte Sigurd Eikaas, styremedlem i MIFF Drammen.

14. januar var NRK nok en gang på banen. MIFFs styremedlem Jan Benjamin Rødner skrev blant annet følgende i en klage til NRK:

«Dette går inn i rekken av at for ethvert problem – reelt eller innbilt – som palestinerne måtte oppleve, får Israel skylden. PA kjører to spor: På det ene nekter de å samarbeide med Israel og ta imot hjelp derfra. Det kan de gjøre, for vestlige media vil sjeldent og da gjerne bortgjemt fortelle om det, hvilket dette innslaget på NRK er et godt eksempel på. På det andre sørger de for at villige medhjelpere, som i dette tilfellet Amnesty International, sprer usanne påstander om at Israel forhindrer humanitær hjelp. Dessverre lykkes PA med slik dobbeltsnakk så altfor ofte. Det er svært skuffende, men dessverre som forventet, at NRK lar seg være mikrofonstativ for den slags.»

All MIFFs kritikk i saken har NRK møtt med dørgende stillhet. Eikaas slaktet dem for dette 23. januar.

På Dagsrevyen 1. februar kom NRK med slik melding, som vi gjengir i sin helhet:

«Disse bildene viser den første koronavaksinen som ankommer Vestbredden. I dag kunne den palestinske statsministeren at 50.000 vaksinedoser fra den internasjonale vaksinedistributøren Covax straks er klar til bruk.

[Tekstet uttalelse av PAs statsminister:] ‘I løpet av de neste to ukene vil vi starte vaksinasjonsprogrammet mot koronaviruset. Dette vil vi gjøre i alle palestinske områder og vi vil gi Gaza-stripen en andel av alle vaksinene vi mottar.’»

Her glimrer en viktig opplysning med sitt fravær. For koronavaksinen som ble levert på Vestbredden mandag 1. februar kom fra Israel. Det bekreftes også av bildene som NRK viste fram på Dagsrevyen, begge to eskene som vises (både for sprøyter og vaksinedoser) har hebraisk tekst.

I ukesvis har NRK fortalt sine lesere at Israel nekter å levere vaksiner, selv om palestinske myndigheter ikke har bedt Israel om vaksiner og selv om palestinske myndigheter etter Oslo-avtalen har helseansvaret for palestinerne. Når Israel leverer 5000 vaksinedoser til utsatte helsearbeidere, unnlater NRK Dagsrevyen å fortelle at de kommer fra Israel. I stedet skaper de inntrykk av at leveringen kom fra Covax. Det er vel bare to alternativer her: Enten er NRK gjennomkorrupte eller bare fullstendig uprofesjonelle. Hvis du har forslag til andre forklaringer, så skriv i kommentarfeltet.

NRK fortsatte sendingen med å fortelle at de første vaksinedosene har ankommet Sør-Afrika. Palestinerne må ikke vente lengre på vaksine enn mange andre befolkninger, men hvis man påpeker det blir jo ikke (den ønskede?) demoniseringen av verdens eneste jødiske stat like effektiv.

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Forrige artikkelIsrael sender 5000 koronavaksiner til palestinerne
Neste artikkelNRK-programleder: – Det er nesten som jeg skulle ønske at vaksinen ikke virket i Israel
Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i Med Israel for fred (MIFF). Myrland ble i 2020 kåret av The Algemeiner «topp hundre personer som positivt påvirket jødisk liv» og av Jewish News Syndicates «40 mest innflytelsesrike talsmenn for Israel i sosiale medier». Myrland utviklet nettstedet miff.no på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.

Ingen artikler å vise