– Dette er reinspikka antisemittisme

Flere politikere reagerer kraftig på det antisemittiske innslaget på NRK.
KrF-politiker Espen Andreas Hasle er en av dem som reagerer sterkt på NRK-innslaget. (Foto: Astrid-Therese Teisen/KrfU)

Det har skapt sterke reaksjoner at programleder Shaun Henrik Matheson på den digitale radiokanalen NRK P13 omtalte Israel «som et ræva land» og at han håpet at koronavaksinen ikke skulle virke på «Guds utvalgte folk». Også flere norske politikere reagerer kraftig. KrFs utenrikspolitiske talsperson Geir Sigbjørn Toskedal mener dette er uttalelser som virkelig ikke hører hjemme på en statskanal.

– I dagens sending på NRK P13 ble det fremmet en sjokkerende og skremmende holding til, og bilde av, Israel. Vi hørte et utrolig samrøre av negative påstander og ytringer. Jeg ble overrasket over programleder og at et slikt ensidig innslag får slippe fram uten balanse, sier KrF-politikeren.

Etter en klagestorm har NRK valgt å avpublisere radioinnslaget, men de sier samtidig at det ikke vil få konsekvenser for den aktuelle programlederen.

– Vi må kunne forvente at NRK, med den særskilte stillingen de har, kan snakke om Israel på en nøytral og ordentlig måte. Jeg forventer at ansvarlig redaksjon i NRK løfter dette til Kringkastingsrådet for å få vurdert det aktuelle innslaget i sin helhet og hvordan redaksjonen ser på ansvaret for seriøs formidling også i krevende saker. Denne gangen var jo utgangspunktet en positiv nyhet om vaksine, sier Toskedal.

Frp-politiker Christian Tybring-Gjedde omtaler utspillet fra programlederen i NRK som hatprat. Han mener det bør få konsekvenser for Matheson.

«Vi er etterhvert blitt vant til NRKs venstreradikale vinkling av nyhetene, men vedlagte slår alle rekorder. Vedlagte opptak er hentet fra NRK programmet Shaun på P13 hvor programleder Shaun Henrik Matheson ikke evner å skjule sitt hat mot Israel og lirer av seg anti-semittisme for full hals. Sågar ledsaget av litt latter. Jeg oppfordrer dere alle til å ta kontakt med NRK og be om at Mathesons uttalelser får konsekvenser», skriver Tybring-Gjedde på sin Facebook-side.

KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad er en annen som reagerer kraftig. Han mener det bare skulle mangle at NRK valgte å trekke og avpublisere innslaget.

– NRK står i en særstilling som rikskringkaster og har et ansvar for hvilke ord som brukes i det offentlige ordskiftet. Ord og holdninger som formidles har betydning for hvilke bilder som dannes, sier barne- og familieministeren.

Leder av Oslo KrF, Espen Andreas Hasle, mener innslaget går fra over fra kritikk av Israel til ren antisemittisme når programlederen går løs på «Guds utvalgte folk».

– Da går dette over fra å være kritikk av staten Israel til å bli reinspikka antisemittisme. Det hører ikke noe sted hjemme at NRK bidrar på en slik måte til hat mot jøder generelt og dermed også i Norge, sier Hasle.

Høyres Ingjerd Schou, som sitter i Stortingets utenriks- og forsvarskomite, omtaler det anti-israelske NRK-innslaget for et gufs fra fortiden.

«Når verden endrer seg, må mediene gjøre det samme. I spørsmål om Israel fremstår slike innslag som Matheson sitt som et unødvendig gufs fra fortiden», skriver hun i et leserinnlegg på Nettavisen.

Sekretær for Kringkastingsrådet, Erik Skarrud, sier til avisen Dagen at det har kommet svært mange klager på radioinnslaget. På grunn av den omfattende mengden klager vil saken havne på rådets dagsorden allerede neste uke.

– Det handler om to ting. Det ene er at det har kommet uvanlig mange klager på kort tid, og det andre er at man ønsker å høre hvordan NRK-ledelsen håndterer denne typen saker og hvilke rutiner man har, sier Skarrud.

Allerede tirsdag kveld var det kommet 210 klager til Kringkastingsrådet.

– Det er ganske uvanlig. Det er sjelden. Det er vanskelig å sammenligne saker, men det er kanskje en eller to ganger i året vi får slike saker, sier rådets sekretær.

Her kan du høre innslaget som ble sendt på NRK P13 den 2. februar:

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise