Politiet mener Mathesons antisemittiske tirade var «ikke straffbar»

NRK innrømmet antisemittisk innhold, men politiet mener Mathesons tirade ikke kan straffes for hatytring.
Skjermdump fra radio.nrk.no av sendingen 3. februar 2021 hvor NRK-programleder Shaun Henrik Matheson ber om unnskyldning for uttalelser dagen før.

«Alle trenger å lese om Israel på miff.no.» Hvis du er enig, trenger vi deg som medlem av MIFF slik at skoleelever og andre kan få israelske perspektiver gratis tilgjengelig på norsk. Bare en liten brøkdel av våre nettgjester er medlemmer. Klikk her for å registrere deg nå (fra kr. 4,- per uke)

Tirsdag 2. februar 2021 kom NRKs programleder Shaun Henrik Matheson med en antisemittisk tirade på sitt radioprogram på NRK P13. Nesten 8.000 personer har støttet oppropet som MIFF og andre organisasjoner startet i støtte for vår politianmeldelse av hatytringen.

Mathesons overordnede i NRK har innrømmet at tiraden hadde antisemittisk innhold, men likevel mener politiet at hatytringen ikke kan straffes etter Straffeloven § 185.

I dag mottok MIFF brev fra politiet om henleggelsen. (Brevet fra politiet var datert 19. mars, men lå i en konvolutt stemplet 26. mars. På grunn av påskeferie ble brevet hentet i MIFFs postboks i dag.)

«De underrettes om at forholdet er henlagt fordi anmeldtes forhold ikke er straffbart,» skriver politiet både om Shaun Henrik Matheson og NRK.

Straffeloven § 185 sier: «Med diskriminerende eller hatefull ytring menes det å true eller forhåne noen, eller fremme hat, forfølgelse eller ringeakt overfor noen på grunn av deres a) hudfarge eller nasjonale eller etniske opprinnelse (…)»

Her følger alt som Matheson sa. Hva tenker du om politiets henleggelse? – Skriv din kommentar i kommentarfeltet under.

Full transkripsjon av innslaget som kom fra kl. 15.14 på “Shaun på P13“:

«Fader heller, vi får vel nesten ta med oss ja de gode nyhetene vi får da, selv om de kommer fra Israel… [ler] Jeg vet det. Hvor sykt er det! Gode nyheter fra Israel, når skjedde det sist? Du vet du hva, det aner jeg ikke faktisk. Men vi har jo lest om dette i avisene i dag, vi hørte akkurat om det på Dagsnytt her.

Men både avisene og Dagsnytt glemte noe viktig, eller unnlot å nevne det, noe vi aldri må glemme: Israel er en okkupasjonsmakt, det er et apartheidregime, der noen mennesker er mer verdt enn andre mennesker, og der disse andre blir utsatt for systematisk undertrykkelse, deres land blir stjålet fra dem, der de mister strøm og vann hvis de ikke oppfører seg ordentlig. Og skulle en hjemmesnekret rakett lande et eller annet sted hos Guds utvalgte folk, så gjennomføres det grusomme hevnaksjoner hvor tusenvis av mennesker blir drept, gjerne barn. Kan det virkelig komme gode nyheter fra dette landet? Ja, på en måte. På en måte, som du har hørt, og dersom vi kun skal tenke på oss selv, og glemme alt av overgrep og drap som israelerne utfører mot det palestinske folk.

Visstnok så viser tall fra Israel da, at av mer enn 1 million fullvaksinerte mennesker så ble under tusen personer smittet. Det er gode nyheter, samme hvordan du vrir og vender på det. Skulle bare nesten ønske at det kom fra et annet sted, hvis du skjønner. Det er nesten som jeg skulle ønske at vaksinen ikke virket. Det går ikke an å si. Beklager, jeg skjønner det. Pokker også.

Sa jeg apartheid? Jeg gjorde det, gjorde jeg ikke det? Bare for å understreke det: Først fikk palestinerne ingen vaksiner, for 14 dager siden fikk de 100, i går fikk de 2000. 1,1 millioner skikkelige mennesker får vaksine, 2.100 av de som ikke er så skikkelige får vaksine. Vi må bare aldri glemme hvor rævva Israel er, det er sykt viktig at vi aldri glemmer det. Vi må aldri glemme hvor rævva Israel er.»Se hele MIFFs tidslinje i saken med en rekke kommentarer og faktasjekker.Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Ingen artikler å vise