NRK tar feil, palestinerne blir ikke kastet ut av Jerusalem

Hvem er det som blir marginalisert i Jerusalem?
Yama Wolasmal
Yama Wolasmal, NRKs Midtøsten-korrespondent, på Dagsrevyen 10. mai 2021. (Skjermdump fra tv.nrk.no)
 Etter valget 13. september 2021 får Norge det mest anti-israelske Stortinget noensinne. 
 For å fremme Israels sak ➡️ klikk her for å bli medlem i Med Israel for fred (MIFF) nå ⬅️

NRKs Midtøsten-korrespondent Yama Wolasmal forklarte bakgrunnen for de siste dagers uro slik i Dagsrevyen 10. mai: «Bakgrunnen for sammenstøtene vi har sett de siste dagene er Israels ulovlige bosetningspolitikk, som går ut på at de ofte kaster ut palestinere fra hjem de har bodd i flere generasjoner for å bane vei for jødiske bosettere som kan overta disse eiendommene. FN sier at dette er et klart brudd på folkeretten, og sier at det grenser til en krigsforbrytelse, mens Israel sier at Jerusalem er vår udelelige hovedstad og vi bygger der akkurat som vi vil.»

I en NRK-nettsak sier forsker Marte Heian-Engdal følgende til Wolasmal: «Opptøyene i Jerusalem må sees i sammenheng med en systematisk marginalisering av palestinere i Øst-Jerusalem.»

Men hva sier statistikken?

Den prosentvise befolkningsøkningen blant araberne (palestinerne) i Jerusalem har vært høyere enn den prosentvise økningen av jøder helt siden 1970-tallet (med unntak av 1990 da et stort antall jødiske immigranter kom fra det tidligere Sovjetunionen). Andelen jøder i befolkningen har sunket fra nesten 72 prosent i 1980 til omlag 60 prosent i dag.

Både jøder og muslimer har lov til å flytte i Jerusalem. I 2019 var det 17.460 arabere som skiftet bosted i Jerusalem, omkring 33 prosent av alle dem som flyttet internt i kommunen var arabere, ifølge oversikten til Jerusalem Institute for Policy Research.

I 1990 var det 23.600 arabiske husstander i Jerusalem. Frem til 2019 økte antallet med 188 prosent, til 68.000. I samme tidsperiode økte antall jødiske husstander med bare 64 prosent, fra 101.200 husstander til 166.000 husstander, viser tall fra Jerusalem Institute for Policy Research. Dette er fakta du neppe vil få fra NRK eller NTB.

Den aktuelle saken som palestinsk side har brukt som påskudd for volden i Jerusalem de siste ukene er en eiendomstvist i Sjeik Jarrah-nabolaget. Noen få palestinske familier har i årevis nektet å betale leie for eiendommer som israelsk rettssystem har funnet tilhører en israelsk organisasjon. Nå har israelsk høyesterett lagt utkastelsesordren på vent, men den palestinske volden fortsetter likevel.

De israelske bosetningene er ikke et brudd på folkeretten, og blir heller ikke noe mer brudd på folkeretten selv om en FN-institusjon skulle hevde dette.

Wolasmal og NRK har fortsatt ikke nevnt hva som har drevet fram volden de siste ukene: Terroren kommer etter en intensiv og konsentrert oppmuntring til vold og terror fra de palestinske selvstyremyndighetene. For eksempel, i dagene før Ramadan, fra 2. til 10. april, sendte PAs offisielle TV-stasjon en sang som oppmuntrer til terror minst 20 ganger. NRK nevner heller ikke at palestinske skolebøker inneholder oppmuntring til hat og vold. Senest i april ble skolebøkene fordømt av EU-parlamentet.

NRK nevner heller ikke at palestinske selvstyremyndigheter gir dødsdom eller livstid i fengsel med hardt straffearbeid for arabere som selger eiendom til jøder.

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Forrige artikkelFlere boliger truffet av raketter i Ashkelon
Neste artikkelFlere terrorledere drept i luftangrep
Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i Med Israel for fred (MIFF). Myrland ble i 2020 kåret av The Algemeiner «topp hundre personer som positivt påvirket jødisk liv» og av Jewish News Syndicates «40 mest innflytelsesrike talsmenn for Israel i sosiale medier». Myrland utviklet nettstedet miff.no på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.

Ingen artikler å vise