Palestiner i Gaza til NRK: «tror ikke Israels angrep var ment å ramme sivile»

- Vi forstår at Israels angrep skjedde mot sikkerhetsmål. Det var ikke rettet mot sivile bygninger, sier palestiner som jobber for en norsk hjelpeorganisasjon i Gaza til NRK.
Dette bildet er fra august 2020, da Israel bombet Hamas-mål på Gazastripen etter flere rakettangrep.

Oppdatering
Av hensyn til palestinerens sikkerhet har NRK fjernet artikkelen som er omtalt her, og MIFF har anonymisert palestineren og hvilken norsk hjelpeorganisasjon han jobbet for.

Israels forsvarsoperasjoner mot Hamas og de andre terrororganisasjonene på Gaza-stripen fortsetter. Natt til torsdag 13. mai har IDF rammet en Hamas-bank og «etterretningsinfrastruktur» tilknyttet Hamas.

– Vi fortsetter å ramme terrormål i Gaza, meldte IDF på Twitter kl. 01.00 torsdag morgen.

Samtidig fortsetter rakettangrepene fra Gaza. Fra onsdag kveld til torsdag morgen ble Israel angrepet med 130 raketter i løpet av 12 timer, opplyser Ha’aretz.

Det er en radikal forskjell på krigføringen til IDF og Hamas.

Den islamistiske terrororganisasjonen lar det regne eksplosiver ned over israelske boligområder. Rakettene er kraftige og dødelige, men få av dem er veldig presise. Dermed blir hver eneste rakett en krigsforbrytelse, en rakett som kan drepe israelske ikke-stridende. Et flertall av de syv drepte israelerne i konflikten er sivile.

Bare det israelske rakettforsvarssystemet har hindret at dødstallene på israelsk side har blitt mye større. Se for eksempel dette videoklippet [også under], som viser et regn av raketter fra Gaza, og IronDome som avskjærer en del av dem. I denne runden av konflikt har Hamas flere ganger lykkes med å overvelde rakettforsvarssystemet, slik at raketter har nådd gjennom og gjort stor skade på israelsk liv og eiendom, inkludert .

Israels forsvarsstyrker kriger på en helt annen måte. IDF følger krigens regler «godt over gjennomsnittlig» i forhold til andre land, ifølge den norske folkerettseksperten Cecilie Hellestveit. Et klart flertall av de drepte på palestinsk side er stridende, medlemmer av palestinske terrororganisasjoner.

Norske medier fortier normalt denne forskjellen, men av og til siver sannheten gjennom sensuren. Det skjedde senest nå 12. mai i NRK, da en medarbeider av den norske hjelpeorganisasjonen i Gaza ble intervjuet.

NRK valgte overskriften «Verste bombingen jeg har opplevd» [artikkelen er nå fjernet av NRK]. Hvis NRK hadde ønsket å få fram et uvanlig perspektiv, og et sitat fra en norsk-ansatt palestiner med nyhetsverdi, ville de valgt overskriften: Ansatt i norsk hjelpeorganisasjon: «Tror ikke Israels angrep var ment å ramme sivile».

NRK skriver:

«[Han] anslår at den kraftige bombingen i natt skjedde rundt 300 meter fra familiens bolig, som ifølge ham ligger i et av de tryggeste områdene i Gaza. Han sier at han ikke tror angrepene var ment å ramme sivile.

– Vi forstår at angrepet skjedde mot sikkerhetsmål. Det var ikke rettet mot sivile bygninger, men problemet er at Gazastripen er svært tett befolket. Så all bombing vil ramme sivile, sier [han].»

Alle som sjekker kart eller satellittfoto over Gaza-stripen vil se at det erbetydelige åpne områder. Hvis Hamas hadde ønsket, kunne de lagt sine rakettoppskytningsbaser her, men isteden legger de dem i tettbebygde områder for å bruke den palestinske sivilbefolkningen som skjold. De legger sine kommandosenter i høyblokker.

Hamas scorer poeng i det palestinske samfunnet når de lykkes med å drepe israelere i rakettangrep, og de scorer internasjonale poeng når sivile palestinere blir skadelidende i Israels forsvaroperasjoner.

I dette tilfellet hadde NRK en mulighet til å få fram de doble krigsforbrytelsene til Hamas på grunnlag av uttalelsene til en norsk-ansatt hjelpearbeider, men det sviktet – som vanlig.

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Forrige artikkel5 år gammel gutt drept i rakettangrep
Neste artikkelNei NRK, hovedårsaken til konflikten er ikke «Israels okkupasjon»
Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i Med Israel for fred (MIFF). Myrland ble i 2020 kåret av The Algemeiner «topp hundre personer som positivt påvirket jødisk liv» og av Jewish News Syndicates «40 mest innflytelsesrike talsmenn for Israel i sosiale medier». Myrland utviklet nettstedet miff.no på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.

Ingen artikler å vise