Fredrik Græsvik gjør seg selv til PR-mann for Hamas

"Ikke bruk ekstremistene i MIFF som referanse," skrev Fredrik Græsvik på Twitter 16. mai.
Skjermdump fra TV2s Facebook-side 6. mars 2017.
Skjermdump fra TV2s Facebook-side 6. mars 2017.

I en twitter-samtale 16. mai ble TV2s utenrikskorrespondent Fredrik Græsvik presentert med lenke til MIFFs norske gjengivelse av Hamas-charteret fra 1988. «Ikke bruk ekstremistene i MIFF som referanse,» var Græsviks korte svar.

Græsvik har ikke påpekt noen feil i MIFFs oversettelse av Hamas-charteret.

Videre i Twitter-samtalen skrev Græsvik: «I likhet med mange andre journalister har jeg snakket med bevegelsens ledelse. De ønsker kontroll over områdene som er frarøvet palestinerne. Kommer Israel dem i møte med en stat bestående av hele Vestbredden og Gaza vil de visstnok pragmatisk akseptere Israels grenser.»

Dette er feil.

1. mai 2017 offentliggjorde Hamas et nytt politisk dokument.

Det ligger fortsatt på Hamas sin offisielle nettside, og ser slik ut.

I artikkel 20 skriver Hamas at de avviser ethvert alternativ til en full og fullstendig frigjøring av Palestina, fra elven til havet.

I artikkel 18 skriver Hamas at opprettelsen av staten Israel er fullstendig illegal.

Det nye politikkdokumentet til Hamas fra 2017 opphevet ikke Hamas-charteret fra 1988, hvor det slås fast at islam vil utslette Israel.

Etter at vestlige medier, inkludert NRK og NTB i Norge, meldte at Hamas ikke lenger ville utslette Israel i 2017, rykket Hamas-ledelsen ut med en korreksjon.

– Etter at vi har frigjort Palestina fra 1967-linjene vil vi kjempe for å befri resten av Palestina og territoriene fra 1948. Det vil ikke være noen forhandlinger, sa Zahar på en pressekonferanse i Gaza, ifølge den israelske avisen Times of Israel.

– Selv om Hamas skulle frigjøre 99,9 prosent av Palestina [inkludert dagens Israel] vil vi aldri gi opp å frigjøre den siste biten. Vi kan ikke religiøst, moralsk eller nasjonalistisk gi fra oss én tomme av landet Palestina, sa Zahr.

Græsvik velger å fremstille en islamistisk organisasjonen (som EU klassifiserer som en terrororganisasjon) som kompromissvillig, samtidig som han fremstiller en norsk interesseorganisasjon til støtte for at en jødisk stat skal kunne bestå som ekstremister. Forstå det den som kan.

Ta deg tid til å høre hva Hamas-lederne sier til sine tilhengere, og ikke til Græsvik.

– Vi trenger god journalistikk, sa Græsvik i 2017. Han sa at det er viktig å skille mellom journalistikk og oppspinn. Græsvik var “skikkelig bekymra for alle de usannheter og løgner som spres via sosiale medier og useriøse nettsteder”. Og han var bekymret over “tøv som fremstilles som det er harde fakta eller nyheter, uten på noen som helst måte å være det”.

Vi i MIFF har prøvd å berge Græsvik fra oppspinn gjentatte ganger.

I juli 2014 spant Græsvik opp en påstand om at MIFF hadde påstått at han formidlet løgn. Vi hadde ikke uttalt oss om Græsvik i det hele tatt.

I mai 2015 spant Græsvik opp en påstand om at “Israel-Palestina-konflikten har lagt grunnlag for konflikten i Afghanistan“. Tøv indeed.

Høsten 2017 kom Græsvik med en bok. TV2 journalisten er god med telelinse, helt på viddene med vidvinkel, konkluderte MIFF.

MIFF nye bok Det falske bildet av Israel viser hvordan Fredrik Græsvik og andre norske journalister har tegnet et falskt bilde av Israel gjennom mange år.  Klikk her for å bestille boken nå.

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Forrige artikkelNorge har valgt feil venner i Sikkerhetsrådet, og det går ut over Israel
Neste artikkelGjett hvem som betaler for rakettene til Hamas
Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i Med Israel for fred (MIFF). Myrland ble i 2020 kåret av The Algemeiner «topp hundre personer som positivt påvirket jødisk liv» og av Jewish News Syndicates «40 mest innflytelsesrike talsmenn for Israel i sosiale medier». Myrland utviklet nettstedet miff.no på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.

Ingen artikler å vise