Feilene med kartene Fredrik Solvang brukte på NRK Debatten

NRK fortsetter å bruke kartene som MSNBC har beklaget at de brukte.
Fredrik Solvang
Programleder Fredrik Solvang i NRK Debatten 19. mai 2021. (Skjermdump fra tv.nrk.no)

Onsdag 19. mai var konflikten mellom israelere og palestinere tema på NRK Debatten. Programleder Fredrik Solvang hadde invitert inn en rekke unge stemmer for å belyse krigen som har rast siden 10. mai. I tillegg deltok forskerne Marte Heian-Engdal og Cecilie Hellestveit. Line Khateeb fra Palestinakomiteen og Conrad Myrland fra MIFF kom inn de siste minuttene.

Solvang satte antakeligvis intern NRK-rekord onsdag kveld. Aldri har så mange ulike pro-israelske stemmer fått taletid i et 45 minutters debattprogram. For det fortjener han ros.

Solvang fortjener ikke ros for bruken av kart. Han ga heldigvis MIFF litt anledning til å kritisere kartene noe, men det er mye mer å si om dem enn det ble tid til.

I 2012 forklarte MIFF nøye hva som er feil med kartene i artikkelen Når NRK bruker kart som lyver. Se kortversjon og korrigerende kart nedenfor

I 2015 beklaget den venstreorienterte amerikanske tv-kanalen MSNBC at lignende karter ble brukt.

– Sist torsdag, i et forsøk på å snakke om sammenhengen for den nåværende urolighet i Midtøsten, viste vi en serie kart av skiftende geografi i regionen. Vi forstod etter at vi gikk av luften at kartene ikke var faktisk korrekte og vi beklager at vi brukte dem, sa Snow.

– Jeg skulle ønske jeg hadde reagert med en gang jeg så dem, sa NBCs Midtøsten-korrespondent Martin Fletcher.

– Det første kartet viste området som om det var en palestinsk stat. Ordet over kartet var “Palestina”. Det så ut som det var fullt av arabere. Og deretter viste de neste kartene færre og færre, mindre og mindre land hele tiden. Totalt sett ble det fullstendig galt. Det var jo ingen stat kalt Palestina. I 1946 var dette et britisk mandatland. Storbritannia ble gitt kontroll over området av Folkeforbundet. På den tiden var det omkring en halv million jøder og en million arabere i området. Så kartet skulle i det minste ha reflektert den demografiske virkeligheten. Og det ga feil inntrykk, sa Fletcher.

Se opp for kart som lyver!
Se opp for kart som lyver!

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise