Derfor er så mange journalister Palestina-aktivister

- Den svenske kirken «driver et målbevisst, strategisk og langsiktig arbeid for at mediedekningen skal formidle bare et ensidig syn på konflikten og et negativt bilde av Israel», skriver den svenske journalisten Annika Borg.
Er det kirken som lærer journalister opp til å bli anti-israelske? (Illustrasjonsfoto: EU)
 Etter valget 13. september 2021 får Norge det mest anti-israelske Stortinget noensinne. 
 For å fremme Israels sak ➡️ klikk her for å bli medlem i Med Israel for fred (MIFF) nå ⬅️

Ikke bare norske, men også svenske medier, skaper et falskt bilde av Israel. Som MIFF dokumenterte i boken Det falske bildet av Israel fra november 2020, har det falske bildet blitt til gjennom flere tiår med ensidig og feilaktig informasjon fra norske medier og skolebøker. Om kort tid kommer MIFFs bok i svensk oversettelse.

23. mai ga den svenske journalisten Annika Borg i nettavisen Bulletin en forklaring på svenske journalister ensidige dekning.

– Den svenske medierapporteringen er forvrengt og mangler nøytralitet når det gjelder Israel og Palestina. Det er ikke en tilfeldighet, men en konsekvens av kirkelige journalistturer til Vestbredden, innleder Borg.

Hver høst arrangerer Den svenske kirke og deres hjelpeorganisasjon Diakonia turer til Vestbredden. Alle kostnader blir dekket og journalister fra alle store svenske redaksjoner har deltatt på turene, ifølge Borg.

Den svenske journalisten har selv vært deltaker på en slik tur. Hun skriver at det blir fastslått «et tydelig, begrenset og svarthvitt syn på hvem som er offer og hvem som er overgriper». Av over 32 programpunkter på turen, med studiebesøk og forelesninger, er det bare én h åndfull innslag som ikke er direkte Palestina-aktivistiske. «Kjenner man til noe om regionen, Midtøstens historie og om konfliktene så blir denne slagsiden overtydelig,» skriver Borg.

Turarrangørene spiller på følelser, og legger opp til besøk og møtepunkter «hvor det ikke er bekvemt å stille kritiske spørsmål». «Få journalister ser gjennom den manipulasjonen de utsettes for,» skriver Borg.

Den svenske kirke og Diakonia har i hovedsak de samme palestinske samarbeidspartnerne som Den norske kirke og Kirkens Nødhjelp. Det er god grunn til å tro at norske journalister, kirkeledere og andre blir servert det samme opplegget som Borg beskriver under turer med Kirkens Nødhjelp.

«Av forelesere og på studiebesøk uttrykkes for eksempel ren historierevisjonisme, som at jøder og jødedommen ikke har teologiske og historiske røtter i landet. Videre at det i verden skjer en normalisering av den «sionistiske fienden» og det uttrykkes oppmuntringer til å støtte BDS-bevegelsens totalboikott av Israel. Hamas og andre terrorgrupper i regionen beskrives som «frihetskjempere» og det fremstilles som en plikt å gjennomføre «diplomatisk terrorisme» mot Israel,» skriver Borg. «Israel demoniseres for alle aspekter av sin innenrikspolitikk.»

Borg nøler ikke med å kalle Diakonias journalistturer for en «propagandareise». Målet til arrangørene er å skape et negativt bilde av Israel. «Og det kalles kirkelig påvirkningsarbeid,» konstaterer Borg.

Annika Borg har selv teologisk utdannelse og har jobbet som prest i Svenska kyrkjan. I april ble hun politisk sjefredaktør i Bulletin, ifølge Wikipedia.

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Forrige artikkelFaktasjekk etter NRK Debatten: «Det har ingenting med religion å gjøre»
Neste artikkelTallene for de arabiske pogromene mot jøder i Israel i mai 2021
Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i Med Israel for fred (MIFF). Myrland ble i 2020 kåret av The Algemeiner «topp hundre personer som positivt påvirket jødisk liv» og av Jewish News Syndicates «40 mest innflytelsesrike talsmenn for Israel i sosiale medier». Myrland utviklet nettstedet miff.no på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.

Ingen artikler å vise