Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai for å høre svært aktuelle foredrag. Vær rask med påmelding, begrenset antall plasser.

Linda Noor snur opp ned på det meste

Linda Noor, daglig leder i Minotenk. (Foto: Ellen Reiss, Wikimedia Commons)
I Linda Noors framstilling er Hamas fredsapostler.

Linda Noor, daglig leder i tenketanken Minotenk, anklager Israel for å være en apartheidstat i Demokraten 10. juni.

Ordet apartheid kommer fra afrikaans og betyr «atskilthet». I Midtøsten har alle de arabiske landene, inkludert palestinske selvstyremyndigheter på Vestbredden og Hamas-regimet på Gaza-stripen, ulike grad av apartheid-lignende tilstander. Palestinske selvstyremyndigheter har for eksempel dødsstraff for salg av eiendom til jøder. Hamas har for eksempel et nazi-inspirert charter som tar til orde for drap på jøder.

Til tross for systematiske menneskerettighetsbrudd og religiøs intoleranse i Midtøsten er det bare den jødiske staten som Noor utsetter for demonisering med apartheid-stempel. Det skjer til tross for at Israel gir større frihet og bedre levestandard for sin arabiske minoritet enn det arabere har som minoritet i de aller fleste andre land. Araberne som er israelske statsborgere har politisk frihet og en levestandard som alle deres arabiske brødre bare kan misunne dem (med mindre de er oljesjeiker). Til tross for alt som Israel med rette og urette kan anklages for å ha påført palestinerne på Vestbredden og Gaza-stripen, ligger de i rangering av levekår (Human Development Index) og lykkerangering på nivå med sine arabiske brødre i nabolaget.

Noor forteller sine lesere hva ulike amerikanere mener, men hun unnlater å ta med at en gruppe demokratiske Kongress-medlemmer senest i mai 2021 slo fast at apartheid-anklager mot Israel I “er antisemittiske og at de bidrar til et klima som er fiendtlig mot mange jøder”.

Noor mener Israel må «holdes ansvarlig for å konsekvent sabotere mulighetene for en tostatsløsning». Sannheten er at det er palestinsk side som har avvist en løsning med to stater for to folk helt siden 1930-tallet. Senest i 2020 la USA fram en fredsvisjon med kart som ville gitt palestinerne en stat på størrelse med arealet av Vestbredden og Gaza (med erstatningsområder fra Israel for de områder av Vestbredden som Israel vil beholde). Igjen, som så ofte før, var det palestinsk side som sa nei.

Hamas har nylig angrepet Israel med over fire tusen raketter. Hvis det ikke var for Israels rakettforsvar, varslesystemer og tilfluktsrom, kunne hundrevis eller tusenvis av israelere blitt drept. Da er det vanskelig å forstå Noor når hun hevder at «Hamas utgjør ingen trussel for Israel».

I Noors framstilling er Hamas fredsapostler. I virkeligheten er Hamas en antisemittisk, islamistisk terrororganisasjon som holder befolkningen på Gaza-stripen under totalitær kontroll og krenker kvinners og minoriteters rettigheter på det groveste. Hamas er mer opptatt av å realisere sitt mål om å la islam eliminere Israel, enn å sørge for velferd for befolkningen på Gaza-stripen. Det er tragisk at en tenketank som skal «bidra til økt kunnskap, forståelse og toleranse, og styrke minoriteters engasjement for demokrati, menneskerettigheter og deltakelse i det offentlige rom» bidrar til demonisering av Midtøstens eneste rettsstat og demokrati, og gjør seg til heiagjeng for de som «bestreber seg på å løfte Allahs banner over hele Palestina».


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart