Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

NRK-ledelsens svar på MIFFs spørsmål

NRK-sjef Thor Gjermund Eriksen
NRK-sjef Thor Gjermund Eriksen. (Foto: Nordiske Mediedager, flickr)
NRK vil ikke gi en oversikt over hvordan balansen er i dokumentarfilmer om Israel-Palestina-konflikten.

2. juni sendte MIFF følgende e-post til NRKs kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen og NRKs etikkredaktør Per Arne Kalbakk:

Vi kontakter dere på vegne av MIFFs over 11.300 medlemmer i Norge, og ønsker svar på følgende seks spørsmål. Vi mener det er viktig for NRK å være åpen og gjennomsiktig omkring dette. Våre medlemmer er også NRK-betalere og kunder.

Vi ber om et svar eller foreløpig svar innen 18. juni. Etter den tid kommer vi til å publisere spørsmålene, besvart eller ubesvart på miff.no.

  • 18. mars 2019 hentet Lindmo inn en artist og lot ham framføre en sang med folkemordanklage mot Israel.
  • 27. mars 2020 var komiker Sigrid Bonde Tusvik gjest i humorprogrammet «Nytt på nytt» hvor hun sa: «Israelerne jobber hundre prosent med å drepe palestinerne.»
  • 15. januar 2021 sa programleder Bård Tufte Johansen i «Nytt på Nytt»: «Israel vaksinerer for fullt – men ikke palestinerne. Det er dumt å kaste bort vaksiner på noen som skal dø snart.»
  • 9. april 2021 mer enn antydet Tufte Johansen at Israel gjennomfører etnisk rensning i Øst-Jerusalem.

1. Kan NRKs ledelse opplyse hvilke andre land i verden NRKs gullrekke-programmer i løpet av de siste to årene har hengt ut som folkemordere?

I 2014 uttalte Kringkastingsrådet: «Kringkastingsrådet mener likevel at NRK i for liten grad har satt kritisk søkelys på Hamas sin rolle.»

2. Etter august 2014, hvor mange ganger har NRK i nyhetsprogrammer/ debatter/ dokumentarer satt et kritisk søkelys på Hamas? (Det antisemittiske charteretdiskrimineringen av kvinner, seksuelle og religiøse minoriteter, forfølgelse av politiske opposisjonelle etc).

1. mai 2017 vedtok Hamas et nytt politisk dokument, hvor det heter i paragraf 20: «Hamas avviser ethvert alternativ til en full og fullstendig frigjøring av Palestina, fra elven til havet.» Det betyr i det minste at Israel vil opphøre å eksistere som en jødisk stat.

Samme dag publiserte NRK en nettsak med tittel og ingress: «[Hamas] vil ikkje lenger utslette Israel. Hamas skal ikkje lenger ha som målsetjing at Israel skal utslettast.»

3. Denne overskriften, som var det sentrale ved innslaget, er feil og motsatt det faktiske innholdet. Bør ikke NRK sørge for at denne fake news-gjengivelsen blir fjernet som en tittel på nrk.no?

Kringkastingsrådet uttalte i 2014: «Kringkastingsrådet oppfordrer NRK til i større grad å formidle bakgrunnsinformasjon om Midtøsten mellom konfliktene.»

4. MIFF ønsker en oversikt over hvor mange av NRKs egne og innkjøpte dokumentarfilmer etter 2014 som har hatt en kritisk vinkling rettet mot på den ene side Israels regjering eller israelske grupperinger og på den andre side palestinske selvstyremyndigheter, Fatah, Hamas eller andre palestinske grupper.

(Hvis denne oversikten tar mer enn to uker å lage, vil vi respektere det, men vi vil gjerne at dere kommer med det på sikt.)

Siden sommeren 2020 har NRK hatt tilgjengelig på nett-tv filmen Tårnet. Den fremstiller terrorangrep mot israelere som «magiske», inneholder plakater med hyllest av terrorgruppen PFLP og makaber humor om selvmordsangrep. Filmskaper Mats Grorud er et kjent medlem av Palestinakomiteen, uten at NRK opplyser seerne om hans aktivistbakgrunn. Filmen er rettet mot barn og ungdom og velegnet til å gi dem et fiendebilde av Israel.

5. Mener NRKs ledelse det er i overensstemmelse med NRKs samfunnsoppdrag at NRK fortsetter å vise denne filmen?

Etter at Israel ble opprettet i 1948 ble nær sagt alle jøder presset og jaget ut av de arabiske landene i Nord-Afrika og Midtøsten.

6. Har NRK noen gang i løpet av de siste ti årene vist en dokumentarfilm som forteller historien til jødiske flyktninger fra arabiske land? Blir det forhold at halvparten av den jødiske befolkningen i Israel er flyktninger fra arabiske land over hodet gitt noen oppmerksomhet i NRKs dekning av konflikten?

Fredag 18. juni mottok MIFF følgende svar fra NRK-ledelsen. Vi gjengir e-posten i sin helhet, med en faktasjekk tilføyd i hakeparantes.

Hei – og takk for henvendelsen.

NRK dekker som dere vet en lang rekke saksområder og konflikter, og det er verken naturlig eller praktisk mulig for oss å føre noe detaljert regnskap over enhver vinkling eller kildebruk i alle saker eller dokumentarer som er publisert på alle NRKs plattformer over måneder og år. NRKs dekning av Israel-Palestina-konflikten er med jevne mellomrom gjenstand for offentlig debatt, senest under Kringkastingsrådets møte 3. juni i år. I en bred og grundig diskusjon kom det opp kritiske merknader til enkelte sider av NRKs dekning, men også ros for at dekningen var preget både av kritisk tilnærming til begge parter i konflikten og formidling av hvordan kamphandlingene preget sivilbefolkningen både i Israel og i Gaza: https://tv.nrk.no/serie/kringkastingsraadet/202106/AINF00000421/avspiller

Den løpende nyhetsdekningen § forhold knyttet til denne konflikten (og forhold i Midtøsten generelt) er nettopp en løpende dekning, som må vurderes etter ordinære redaksjonelle kriterier for nyhetsdekning. Artikkelen fra mai 2017 som dere viser er et eksempel på dette: Hamas hadde lagt fram sitt nye charter, hvor formuleringen om at de vil utslette staten Israel var tatt ut og organisasjonen for første gang erklærte at den er villig til å akseptere grensene fra før 1967.

[Faktasjekk: Det politiske dokumentet som Hamas publiserte i mai 2017 var ikke et nytt charter, og dokumentet inneholder flere tydelige formuleringer som viser at Hamas søker Israels utslettelse.]

Når det gjelder humor, satire eller artistopptredener i NRK opererer vi ikke med noen kvote for kritikk eller satire rettet mot det ene eller andre land i verden. Et program som Nytt på nytt tar for seg ukas aktuelle saker. At Israel/Palestina-konflikten oftere enn andre konflikter er tema i Nytt på nytt er ikke noe uttrykk for en redaksjonell motstand mot Israel, eller at noen skulle mene at Israel på noe vis er «verre» enn for eksempel land som er rene diktaturer. Det er ganske enkelt et uttrykk for at Israel har vært mye omtalt i nyhetene de ukene de har blitt omtalt, og at dette er et land og en konflikt mange nordmenn er opptatt av og har et forhold til. For øvrig ligger det i satirens natur at den skal forstørre, forminske eller forvrenge saker for å skape en satirisk effekt.

NRK har svart på spørsmål om animasjonsfilmen «Tårnet» tidligere, blant annet gjennom behandling i Kringkastingsrådet. Filmen er laget av en uavhengig norsk filmskaper. Den er prisbelønt og kritikerrost, og er vist på en rekke norske kinoer (og i en rekke andre land) – samtidig som den har fått kritikk fra noen hold for sin framstilling av konflikten. NRK har kjøpt rettigheter til å vise filmen som også inkluderer publisering i vår tv-spiller på nett. Det at NRK på denne måten gjør filmen tilgjengelig for våre seere betyr ikke at NRK mener det samme som filmskaperen. Vi publiserer hvert år en lang rekke dokumentarer fra uavhengige norske og internasjonale dokumentarfilmskapere, og noen av disse belyser omstridte temaer med en subjektiv tilnærming. At NRK slipper til ulike synspunkter og tilnærminger på denne måten er ikke et uttrykk for at de representerer NRKs mening om en sak.

NRK fører ikke oversikt over hvilke dokumentarer som historisk har vært publisert i NRK. Vi kan heller ikke velge fritt blant alle verdens dokumentarproduksjoner når vi kjøper rettigheter til å vise tv-dokumentar – en god del dokumentarer er rettighetsbelagte og kan ikke vises av andre enn de som allerede har rettighetene. Når det gjelder dokumentarer som i dag ligger tilgjengelig i NRK TV mener vi at de representerer en bredde i produksjoner om og perspektiver på Israel og Midtøsten:

Serien Israel – et lovet land, som tar for seg opprettelsen av staten Israel i 1948.

https://tv.nrk.no/serie/israel-et-lovet-land

Serien Muren har en episode om grensemuren i Israel

https://tv.nrk.no/serie/muren/2019/KOID20001619/avspiller

Serien «Ei arabisk reise» følger britiske Levinson Wood på den arabiske halvøyen:

https://tv.nrk.no/serie/ei-arabisk-reise/sesong/1/episode/4

I tillegg vil vi trekke fram den danske dokumentarserien «Jøde!», som gir viktig kunnskap om antisemittisme i dagens Europa og hvordan denne kan møtes:

https://tv.nrk.no/serie/joede

Generelt setter NRK pris på konstruktiv kritikk og spørsmål om vår dekning, og vi har svart på noen av spørsmålene her. Til de andre spørsmålene som er stilt er det altså slik at vi ikke kan utarbeide detaljerte og uttømmende oversikter over alt som er skrevet og sagt om et stort saksområde, enten det gjelder Midtøsten-dekning, Israel/Palestina-konflikten eller andre av de mange saksområdene NRK til enhver tid har en omfattende og løpende dekning av.

Vennlig hilsen

Thor Gjermund Eriksen og Per Arne Kalbakk

Hva synes du om NRK-ledelsens svar? – Skriv ditt svar i kommentarfeltet.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart