NRK ga falskt bilde av vareleveranser til Gaza

Det stemmer ikke at lastebiler ikke har passert grensen den siste måneden.
Skjermdump fra NRK Nyheter mandag 21. juni kl. 17.

I nyhetssendingen mandag 21. juni kl. 17 meldte NRK Nyheter (og MIFF gjengir i sin helhet):

«Israel lettet i dag på enkelte restriksjoner på grensen til Gaza-stripen. Dermed kunne lastebiler med varer passere grensen for første gang på over én måned. Israel har også lovet at de vil tillate noe eksport av jordbruksvarer fra Gaza-stripen. Lettelsene gjør også at posten nå kommer frem over grensen.»

Dette gir et misvisende bilde. Også mens Israel var under rakettangrep fra de islamistiske terrororganisasjonene på Gaza-stripen (Gaza-krigen 10.-21. mai) ble grensestasjonen Kerem Shalom åpnet for vareleveranser til Gaza. 18. mai ble en israelsk soldat skadet da terrorister på Gaza angrep grensestasjonen mens humanitære varer på vei inn på Gaza-stripen.

Lørdag 22. mai, allerede dagen etter at krigen var over, åpnet Israel på ny grensestasjonen. «Konvoier av lastebiler begynte å passere inn i Gaza gjennom Kerem Shalom etter at den ble gjenåpnet av Israel, og de har med seg høyst nødvendig medisin, mat og drivstoff,» meldte nyhetsbyrået AFP den dagen.

Siden den gang har vareleveransene inn til Gaza fortsatt i hovedsak som normalt. Årlig blir varer fra godt over 100.000 semi-trailere levert inn på Gaza-stripen. Israel har kun restriksjoner på varer som kan misbrukes militært av terrororganisasjonene i området. I år 2020 ble bare 12 prosent av vareleveransene klassifisert av FN som «humanitære». Dette viser at kapasiteten for leveranser er stor.

NRK har rett i at israelske myndigheter rundt 21. juni åpnet for eksport av varer fra Gaza-stripen for første gang siden krigen. Men ved en feiltakelse, eller fordi de ble offer for sitt eget narrativ, skapte NRK det falske inntrykk at også varer inn til Gaza er blitt holdt tilbake den siste måneden.

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise