NRK rettet feilene MIFF påpekte, men laget ny setning med ny feil

Israel godkjente ikke 863 bosetninger, men 863 palestinske boliger.
Skjermdump fra nrk.no 13. august 2021.
 Etter valget 13. september 2021 får Norge det mest anti-israelske Stortinget noensinne. 
 For å fremme Israels sak ➡️ klikk her for å bli medlem i Med Israel for fred (MIFF) nå ⬅️

På kvelden onsdag 11. august publiserte NRK en nyhetsnotis som inneholdt tre store feil på fire setninger. MIFF påviste torsdag morgen at NRK i to tilfeller skrev annerledes enn kildeartikkelen som NRK selv hadde oppgitt, og at de i to tilfeller, pluss i overskriften, forvekslet boliger med bosetninger.

MIFF varslet NRK om feilen på e-post kl. 10.30 torsdag morgen. Først kl. 19.07 kom det første svaret fra NRK. «Takk for at du følger med på vårt innhold. Din tilbakemelding er notert og blir videreformidlet til redaksjonen i NRK Nyheter.»

Deretter gikk det raskere. Kl. 19.51 mottok MIFF mail fra en ny NRK-medarbeider som igjen takket og varslet at meldingen var justert. Kl. 20.31 kom en siste mail fra en tredje NRK-medarbeider, denne gang fra en vaktsjef: «Her gikk det tydeligvis for fort i svingene i går kveld. Har rettet opp nå. Takk for at du sier fra!»

Etter korrigeringen ble notisen slik:

Godkjenner 863 palestinske boliger
Israels statsminister Naftali Bennett har gitt sin godkjenning til over 800 palestinske boliger på Vestbredden, skriver avisen Haaretz.
Bosettingene ligger i det såkalte C-området, som Israel kontrollerer.
Ifølge Haaretz er godkjenningen en del av en strategi som skal skaffe støtte til byggingen av flere israelske bosettinger.
NRK har gjort endringer i denne nyhetsmeldingen, etter at vi ble gjort oppmerksom på at den inneholdt feil.

Dette er blitt mer korrekt, men NRK klarte heller ikke denne gangen å gjøre det helt rett.

Ifølge Ha’aretz er godkjenningen av de palestinske boligene en del av en strategi som skal gjøre at venstresiden i den israelske regjeringskoalisjonen godtar at det bygges flere boliger i allerede eksisterende israelske bosetninger. Byggingen av nye bosetninger er ikke på agendaen, og ville antakeligvis fått den israelske samlingsregjeringen til å gå i oppløsning. NRK tar heller ikke med at en kilde sier til Ha’aretz at det har gått nesten ti måneder siden nye byggeplaner ble godkjent i bosetningene. Det er derfor feil når NRK hevder at Israel godkjenner palestinske boliger for å skaffe støtte til byggingen av flere israelske bosetninger.

I 2017 skrev nyhetsbyrået NTB at Israel godkjente en helt ny bosetning, og da var det «den første på flere tiår». «Det er ikke uvanlig at Israel utvider allerede eksisterende bosetninger på Vestbredden. Men som følge av internasjonalt press har landet ikke etablert noen nye på over 20 år, skriver avisa New York Times.» I 2016 gjenga NRK en NTB-sak der det fremgår at boligområdene og jordbrukslandet til israelske bosetninger på Vestbredden utgjør 2,7 prosent av arealet. Les mer på MIFFs temaside Hva du trenger å vite om israelske bosetninger.

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Forrige artikkelSverige gir 75 millioner kroner via NGO med mål om å fjerne den jødiske staten
Neste artikkelRapport: Hizbollah har et flere hundre kilometer langt nettverk av tuneller
Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i Med Israel for fred (MIFF). Myrland ble i 2020 kåret av The Algemeiner «topp hundre personer som positivt påvirket jødisk liv» og av Jewish News Syndicates «40 mest innflytelsesrike talsmenn for Israel i sosiale medier». Myrland utviklet nettstedet miff.no på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.

Ingen artikler å vise