Her klarer ikke Wold å holde smilet tilbake

NRKs korrespondent gliste da hun snakket om terroristene som rømte fra israelsk fengsel.
NRKs korrespondent Sidsel Wold trakk på smilebåndet da hun snakket om de seks rømlingene. (Foto: Skjermdump NRK)
 Etter valget 13. september 2021 får Norge det mest anti-israelske Stortinget noensinne. 
 For å fremme Israels sak ➡️ klikk her for å bli medlem i Med Israel for fred (MIFF) nå ⬅️

Tirsdag 14. september hadde NRK Dagsrevyen et innslag om seks palestinske terrorister som 6. september rømte fra et israelsk høysikkerhetsfengsel. Fire av de seks rømlingene er i ettertid pågrepet igjen. Årsaken til NRKs innslag var at Israel etter fengselsflukten har flyttet på flere fanger og strammet inn på sikkerheten.

Fengselsflukten har blant annet ført til opptøyer i flere israelske fengsler og flere fengselsceller ble satt i brann. For å få kontroll over situasjonen har det israelske fengselsvesenet strammet inn på forholdene i fengslene. Det har de palestinske fangene reagert på og drøyt 1400 av dem har varslet at de vil innlede en sultestreik fredag.

«Nesten 1400 palestinske fanger i ulike israelske fengsler innleder en sultestreik i protest mot fengselsforholdene. Det har vært intens spenning siden seks innsatte klarte å rømme fra et høysikkerhetsfengsel nord i Israel», sier nyhetsanker Ingvild Bryn innledningsvis.

Så går hun over til NRKs korrespondent Sidsel Wold i Tyrkia og spør om hva grunnen er til at de sultestreiker. Det tar ikke lang tid før hun bommer.

«De er veldig sinte for etter at de seks rømte, flere av dem var politiske fanger, en av dem var Zakaria Zubeidi, en kjent Al-Aqsa-leder og teaterdirektør, faktisk. Etter det fikk de andre fangene langt vanskeligere forhold. De fikk ikke besøk av familiene sine lenger. De klager på mishandling. De er plutselig blitt flyttet», sier Wold til Bryn.

Flere hundre fanger ble flyttet fra fra Gilboa-fengselet etter fengselsflukten, for å unngå at flere skulle utnytte fengselets svakheter og klare å rømme. I tillegg splittet Israel opp fanger som tilhørte den palestinske terrorgruppen Islamsk Jihad, da fem av de seks rømlingene var medlemmer av denne terrorgruppen. De fryktet flere organiserte og planla rømninger.

Israel suspenderte familiebesøk i en kort periode da situasjonen var uoversiktlig, men lenge før Wold gikk på luften hadde Røde Kors, som overvåker forholdene i israelske fengsler, kunngjort at Israel igjen tillot familiebesøk.

Det groveste er uansett hvordan Wold omtaler de palestinske rømlingene. Hun sier ingenting om at alle seks satt fengslet på grunn av terrorisme. Fire var dømt til livstid for dødelige angrep mot israelere. Tvert imot sier hun at flere av dem var politiske fanger. Hun trekker frem Zakaria Zubeidi.

Zubeidi, en kjent terrorleder, blir omtalt som Al-Aqsa leder og teaterdirektør. Det høres veldig uskyldig ut, men sannheten er at han var leder av al-Aqsa-martyrenes brigader, som regnes som en terrororganisasjon av både EU og USA. Zubeidi ble pågrepet i 2019 og satt i administrativ forvaring mistenkt for minst to skyteepisoder mot sivile busser. Han var i 2002 også involvert i et terrorangrep mot et valglokale i Israel, hvor seks sivile ble drept.

En annen av rømlingene, som Wold omtaler som politiske fanger, er 35 år gamle Eham Kamamji. Han drepte den 18 år gamle israeleren Eliyahu Asheri i 2006. Asheri ble kidnappet og henrettet med et skudd mot hodet fra kloss hold. Kamamji erkjente hendelsen og skal i retten ha uttrykt stolthet over drapet på den israelske tenåringen. Kamamji er fortsatt på frifot.

Ingenting av dette mener Wold det er viktig å formidle til NRKs seere.

Videre i sendingen spør Bryn om hvordan reaksjonene er på at noen har klart å grave seg ut av fengselet. Da trekker Wold på smilebåndet. Smilet er på plass i lang tid mens hun forteller engasjert om fengselsflukten.

«For palestinerne på den okkuperte Vestbredden var dette en kjempesak. De sammenligner det med denne kjente rømmingen fra Alcatraz i San Fransisco. De har hyllet disse seks som rømte, som helter, fordi de klarte virkelig å ydmyke det israelske fengselsvesenet», sier Wold som avslutter med å si at flukten var planlagt siden november i fjor.

Her kan du et utdrag av intervjuet og gjøre deg opp din egen mening:

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise