NRK-ansatte ble kurset i antisemittisme av Yad Vashem

Holocaust-museet Yad Vashem i Jerusalem har gitt over 20 redaksjonelt ansatte i NRK kursing i antisemittisme.
(Illustrasjonsfoto: Jon-Annar Fordal, nrk.no/informasjon/presse/)
(Illustrasjonsfoto: Jon-Annar Fordal, nrk.no/informasjon/presse/)

Tirsdag 2. februar 2021 kom NRKs programleder Shaun Henrik Matheson med en antisemittisk tirade på sitt radioprogram på NRK P13. I 2019 laget NRK en Scrabble-satire med ordet «jødesvin».

– Vi har en ambisjon om å ikke gjøre lignende feil og overtramp igjen, men også bruke denne anledningen til å bli et mediehus som tar mål av seg til å bli blant de mest bevisste mot rasisme, antisemittisme og hatprat, sier Per Arne Kalbakk, etikkredaktør i NRK, til avisen Dagen.

Torsdag i forrige uke deltok over 20 redaksjonelt ansatte i NRK på digitalt seminar i regi av Yad Vashem, Holocaust-museet i Jerusalem, melder Dagen. I tillegg vil alle NRK-ansatte få tilgang til opptaket av seminaret.

– Vi har sett at vi i NRK har et behov for å bli mer bevisst rundt antisemittisme, forklarer Kalbakk til avisen.

Journalist Karl Almedal spurte NRK-redaktøren hva de lærte.

– Alle vet at det er mange konspirasjonsteorier på nett, men å få innblikk i hvor raskt og hvor målrettet store nyhetssaker i verden avføder beskyldninger om at jødene eller Israel står bak, var veldig tankevekkende, sier Kalbakk. «Han mener seminaret vil ha en stor verdi for NRK i det videre arbeidet mot antisemittisme,» skriver Dagen.

NRKs «dekning av Israel og krigene i Midtøsten over lang tid har demonisert Israel og gjort det umulig for folk uten spesielle kunnskaper å forstå hva konflikten dreier seg om. De bærer derfor et tungt med-ansvar for spredning av antisemittiske holdninger i befolkningen», skriver forfatter og tidligere NRK Brunnpunkt-redaktør Alf R. Jacobsen i forordet til MIFFs bok Det falske bildet av Israel. I juni 2021 ga NRK-ledelsen svar på seks spørsmål fra MIFF.

På MIFFs nettside kan du lese over 400 faktasjekker og andre artikler som omhandler NRK.

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Forrige artikkelTusenvis deltok i begravelsen til terroroffer
Neste artikkelIsraelsk serie vant internasjonal Emmy-pris
Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i Med Israel for fred (MIFF). Myrland ble i 2020 kåret av The Algemeiner «topp hundre personer som positivt påvirket jødisk liv» og av Jewish News Syndicates «40 mest innflytelsesrike talsmenn for Israel i sosiale medier». Myrland utviklet nettstedet miff.no på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.

Ingen artikler å vise