Gratulerer med 66 år!

Med Israel for fred (MIFF) gratulerer Israel med Uavhengighetsdagen som feires i dag. Daglig leder Conrad Myrland kom hjem fra Israel på søndag og deler noen ferske inntrykk av jubilanten.
Israels historie går mye lengre tilbake enn 1948. I forrige uke kunne jeg, sammen med sønnen min, kjenne på steinene i fundamentet til jødenes tempel i Jerusalem. (Foto: Privat)
Israels historie går mye lengre tilbake enn 1948. I forrige uke kunne jeg, sammen med sønnen min, kjenne på steinene i fundamentet til jødenes tempel i Jerusalem. (Foto: Privat)

Jeg kom hjem fra ti dagers ferie i Israel søndag kveld. Det var mitt tiende besøk i landet, for første gang på ti år var det ren ferie. Denne gang var vi med som deltakere på MIFFs vårtur. Mette Follestad og Hallgrim Berg var dyktige reiseledere for den hyggelige gruppen på 29 deltakere.

Hvilket inntrykk fikk jeg av 66-års jubilanten?

Til tross for brudd i forhandlinger og til tross for ulike europeiske og amerikanske dommedagsprofetier, går det på mange måter svært bra i Israel.

På alle mine besøk fra 1995 har jeg aldri opplevd israelerne mer avslappet enn denne gang. Aldri har jeg sett færre bevæpnede soldater eller politifolk, aldri mindre kontroller ved inngangen til restauranter og kjøpesenter.

Selv om vi kom etter den jødiske og kristne påskefeiringen var det fullt av turister overalt. Ikke minst er det oppmuntrende å se så mange asiatiske turister, alt fra evangeliske grupper fra Sør-Korea til hinduer fra India. Med stadig tettere forbindelser til Kina, India og andre asiatiske land har Israel fått flere ben å stå på de siste par tiårene.

Vår kristne arabiske buss-sjåfør fra en landsby i Galilea bar også med seg et vårtegn, et varsel om lysere tider. Han ville at hans skoleflinke to sønner skulle bli leger, og spurte ut den israelske guiden hvordan de kunne avtjene verneplikt som leger i de israelske forsvarsstyrkene.

Buss-sjåføren hadde blant annet kjørt oss til et utsiktspunkt på Golan-høydene hvor vi hørte dype drønn av kamphandlingene i den syriske borgerkrigen. Vi så inn over et landskap hvor over 150.000 mennesker er drept de siste tre årene. Det er ikke rart at araberne i Israel viser større lojalitet og vilje til å avtjene verneplikt når de ser hva som foregår på andre siden av grensen. For kristne arabere er motivasjonen ekstra stor, særlig når de oppdager hvilken skjebne deres trossøsken har lidd i det ene arabiske landet etter det andre de siste få årene. For dem har arabisk vår betydd islamistisk vinter og fordrivelse.

For en stat som Israel er ikke en alder på 66 år et varsel om nedtrapping, pensjon eller alderdom. 66 år gammel er den moderne staten Israel full av livskraft og optimisme. Vi bør alle støtte Israel fordi staten har gitt det jødiske folket livshåp etter deres histories største tragedie. Israel har endret jødisk liv radikalt til det bedre. Israels arabiske minoritet har også hatt stor fordel av at staten ble opprettet 14. mai 1948.

Hva passer bedre på bursdagen til Israel, enn at du som fortsatt ikke er medlem av MIFF melder deg inn?

David Ben Gurion leste Israels uavhengighetserklæring i Tel Aviv Kunstmuseum 14. mai 1948. Her forteller en museumsmedarbeider om den historiske dagen til MIFFs reisegruppe. (Foto: Conrad Myrland)
David Ben Gurion leste Israels uavhengighetserklæring i Tel Aviv Kunstmuseum 14. mai 1948. Her forteller en museumsmedarbeider om den historiske dagen til MIFFs reisegruppe. (Foto: Conrad Myrland)
  • PS! Israels høytidsdager følger jødisk kalender, og datoen for Uavhengighetsdagen varierer derfor, i tid fra år til år etter kalenderen vi bruker i Norge.

 

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise