Uke med fokus på jøde- og kristenforfølgelse i Midtøsten

Samme uke som Den norske kirke samler folk med ønske om å få revet ned barrieren som holder islamistiske selvmordsbombere borte fra sine jødiske ofre, samler MIFF til fokus på jøde- og kristenforfølgelsen i Midtøsten. Klaus Wivel (bildet) holder foredragsturné.

Klaus Wivel. (Foto: Kristeligt Dagblads Forlag)
Klaus Wivel. (Foto: Kristeligt Dagblads Forlag)

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.

Fra 20. til 27. september arrangeres “Kirkeuka for fred i Palestina og Israel”. I 2012 påpekte MIFF at kirkeuka ble avholdt uten israelske stemmer. I 2013 ble arrangørenes hets mot Israel om mulig enda mer tydelig“De sier fred, men det er ingen fred,” konkluderte MIFF i 2014. 27. juli i år avslørte MIFF hvordan bønnen som årets deltakere i kirkeuka blir oppmuntret til å be demoniserer israelernes motiver: Israels “mur” er “ikke til forsvar, men til isolasjon og adskillelse, uvitenhet, diskriminering og drap”, hevdes det til Gud i bønn. I årets kirkeuke er ambisjonen først og fremst å gjøre det vanskeligere for Israel å forsvare seg mot jihadister, skrev MIFF i en analyse 28. juli.

 

Ny fokusuke

Samtidig med kirkeuka vil MIFF i år arrangere en uke med fokus på jøde- og kristenforfølgelse i Midtøsten. Den rasistiske og religiøst motiverte trakasseringen og volden som har jaget nær sagt alle jøder ut av arabiske land, og som fortsetter å jage kristne på samme måte, blir i stor grad fortiet av kirkeukas arrangører.

Mens Kirkeukas arrangører er opptatt av å fordømme Israel og forberede grunnen for boikott av verdens eneste jødiske stat, blir kristne jaget i milliontall fra muslimske land i Midtøsten. Jødene i Israel ser hva som skjer, og foretrekker mur mot naboene framfor å bli drevet på flukt av naboene.

De kristne blir jaget på samme måte som jødene ble jaget fra de samme land i de første tiårene etter andre verdenskrig. Sterkt intensivert diskriminering, trakassering og vold reduserte antallet jøder i den arabiske verden fra omlag 1 million til under 10.000 de siste 75 år. De jødiske samfunnene i Egypt og Irak, med tre tusen år gamle røtter, talte for 75 år siden flere enn 200.000 jøder. I dag er det mindre enn hundre jøder igjen i Egypt, en håndfull jøder igjen i Irak. Les mye mer om flukten i de to lenkene i dette avsnittet!

Jødenes flukt fra Nord-Afrika og Midtøsten er den ukjente mørke historien som utfoldet seg lenge etter at Hitlers gassovner hadde sluknet i Europa. Den ble drevet fram av den ideologiske alliansen som var skapt mellom nazistiske, arabiske og islamistiske ledere i mellomkrigstiden. Alliansen skjøt nye skudd også etter 1945. SS-menn på flukt fra straffeforfølgelse i Europa slo seg ned i Egypt og fikk rådgiverstillinger i den egyptiske hæren. Muslimer fra Bosnia, som hadde kjempet på nazistenes side, kastet seg noen få år senere inn i krigen mot den gjenopprettede jødiske staten.

Den ideologiske alliansen mellom nazismen, arabisk nasjonalisme og islamisme fortsetter også i dag. Hitlers bok Mein Kampf er fortsatt en bestselger i arabiske land. Oppvigleri til hat mot jøder og mot Israel blir hovedtema i tv-serier som sendes i beste sendetid og får store seertall.

Fra nesten alle land i Europa kommer det meldinger om en ny bølge antisemittiske uttrykk og voldsangrep som vi ikke har sett sidestykke til siden andre verdenskrig. Jødehatet i Europa anno 2015 vokser i gammel antisemittisk og kristen judeofiendtlig jordbunn med ny gjødning fra Midtøsten. I store deler av den muslimske innvandrerbefolkningen i Europa er antijødiske holdninger sterkt utbredt. Her i Norge er det MIFFs opplevelse at hatet ofte er størst i deler av den etnisk norske befolkningen.

I Midtøsten er det nå de kristnes tur. Irak og Syria ligger på Åpne Dørers tredje og fjerdeplass blant land i verden med størst forfølgelse av kristne. De andre muslimske landene i området er inne på topp 50-listen over forfølgelsesland, inkludert palestinske selvstyremyndigheter på 26. plass. Antallet kristne i Irak har for eksempel gått ned fra 1,5 millioner før 2003 til noen få hundre tusen i dag. Kristne er kraftig overrepresentert blant irakiske flyktninger i utlandet.

Situasjonen i mange av de andre arabiske landene er desperat. Dette vil vi sette fokus på i september.

 

Foredrag under fokusuka

Under MIFFs fokusuke på jøde- og kristenforfølgelse i Midtøsten skal den danske journalisten Klaus Wivel holde foredrag i Østfold, Oslo, Bergen og Trondheim. Han er for tiden Weekendavisens USA-korrespondent og kom i 2013 ut med boken “Den sidste nadver – En rejse blandt de efterladte kristne i den arabiske verden“. Boken ble utgitt av Hermon-forlag på norsk i 2014. Tema for Wivels foredrag i MIFF blir Hvordan kristne blir presset ut av Midtøsten. Han forteller unike historier fra sine reportasjereiser til kristne i arabiske land, inkludert besøk til palestinske kristne på Vestbredden og Gaza-stripen.

Mandag 21. september: Klaus Wivel holder foredag i MIFF Østfold

Tirsdag 22. september: Klaus Wivel holder foredag i MIFF Oslo

Onsdag 23. september: Klaus Wivel holder foredrag i MIFF Bergen

Torsdag 24. september: Klaus Wivel holder foredrag i MIFF Trondheim

Unge medlemmer av MIFF kan få en super start på fokusuka ved å delta på MIFF Kristiansands gratis helgeseminar 18.-20. september.

Her er andre møter i fokusuka:

Mandag 21. september: Odd Myrland i MIFF Lister: Israel og kirken

Onsdag 23. september: Conrad Myrland i MIFF Drammen: Den aktuelle situasjonen

Torsdag 24. september: Bengt-Ove Nordgård i MIFF Grenland: Antisemittisme i det palestinske samfunnet

 

Forrige artikkelUlovlige bygninger i Beit El rives
Neste artikkelPalestinsk baby drept i terrorbrann
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.