Hør appellene og se bilder fra støttemarkeringen i Tønsberg

MIFF Vestfold skapte stor oppmerksomhet om Israels sak på Farmannstorget i Tønsberg, da de samlet Israel-venner til markering lørdag 7. november.

Støttemarkering for Israel i Tønsberg lørdag 7. november. (Foto: MIFF)
Støttemarkering for Israel i Tønsberg lørdag 7. november. (Foto: MIFF)

– Nå må vi gjøre noe, tenkte Solveig Rye Ghatso, som er leder av lokalforeningen MIFF Vestfold.

Hun og samboeren Torben von Huth hadde vært på reise i Kina, avskjært fra å kunne åpne nettsider som Facebook, Miff.no og andre sider som er blokkert i landet. Da de fikk logget seg på internett på en flyplass langs veien hjemover var de sjokkerte over meldingene om bølgen av knivangrep, påkjørsler, skyting og annen terror som hadde begynt i Israel mens de hadde vært borte. Noe måtte gjøres for å formidle et rett bilde til nordmenn om hva som foregikk. De tente begge på ideen om å mobilisere Israel-venner til en synlig og offentlig støttemarkering i hjembyen Tønsberg.

Lørdag 7. november samlet de 120 Israel-venner fra fjern og nær på Farmannstorget i sentrum av byen. Rundt området for markeringen hadde de stilt ut portrettfoto av hver av de 11 israelerne som til da hadde blitt drept i høstens terrorbølge. Bildene var hengt opp på plakatbukker på torget.

– Vi følte at vi måtte vise ansiktene til ofrene. Når vi ser ansiktene som nyhetene handler om, får vi et annet forhold til det vi hører om, sier Ghatso.

Hun forteller at mange forbipasserende ga respons på bildeutstillingen og markeringen, og at mange stilte seg positive til det de gjorde.

– Hva er det viktigste du håper at de som fikk se markeringen skal sitte igjen med?

– Jeg håper at de som ikke er så inne i konflikten får med seg hvilken terror jødene lever med, og tar innover seg den frykten israelerne daglig må leve med og hvordan det oppleves for israelerne å midt i alt dette vite at mange land ser negativt på dem.

Se bildeserie fra markeringen her.

– Vi er samlet for å vise rødt lys til alt jødehat og demonisering av Israel, sa MIFFs daglige leder Conrad Myrland da han holdt appell.

– Det har vært mer enn 70 terrorangrep siden 13. september. Det er i snitt 1,3 angrep hver dag, opplyste den israelske ambassadens viseambassadør Dan Poraz i sin appell.

– Det er ikke først og fremst nasjonale begrunnelser og grensetvister som er årsaken til den arabisk-muslimske motstanden mot en jødisk stat, men religiøst betinget motstand mot jødisk selvbestemmelse. Dette er en underkommunisert årsak til konflikten, sa MIFFs nestleder Bengt-Ove Nordgård.

– MIFF er en viktig kilde til saklig og etterrettelig informasjon om hva som skjer i Israel. I møte med usaklige argumenter og feilinformasjon i debatter som fort oppstår, trengs dette for om mulig å trekke riktige konklusjoner, sa Morten Kravik fra KrF.

Jan Fredrik Vogt fra FrP etterlyste mer empati i forhold til det som skjer i Israel.

– Å vise empati er å vise forståelse for hvorfor jødene ønsker et land som er sitt, etter å ha vært forfulgt i tusenvis av år og vært på randen til å bli systematisk utryddet i moderne tid, sa han.

Dagen-redaktør Vebjørn Selbekk påpekte noe av det han opplever som mangelvare i norske medier: Formidlingen av Israel som nødhavn for jøder, og formidlingen av den suksesshistorien framveksten av staten Israel har vært på så mange områder.

 

Her kan du se appellene:

 

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=GeJKGKHuGxY[/youtube]

 

 

 

 

 

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=Obyebla6ztY[/youtube]

Forrige artikkelEr det noe Israel kan gjøre når palestinerne avviser to stater for to folk?
Neste artikkel24 medlemmer av terrorcelle arrestert
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Tor-Bjørn Nordgaard (f. 1980) er fra mars 2016 ny redaktør av MIFFs avis Midtøsten i fokus. Nordgaard har jobbet som journalist for MIFF fra 2014. Han har bakgrunn som frilansjournalist og forfatter. Tlf. 95278159 E-post: tor-bjorn@miff.no Følg Nordgaard fra Facebook-siden https://www.facebook.com/mifftbn/