120 år med zionisme på 60 minutter

Jan Benjamin Rødner ga et innblikk i 120 år med zionisme på 60 minutter under Israelkonferansen.
Jan Benjamin Rødner holdt lørdag et foredrag på Israelkonferansen om zionismens historie. (Foto: Bjarte Bjellås)
Jan Benjamin Rødner holdt lørdag et foredrag på Israelkonferansen om zionismens historie. (Foto: Bjarte Bjellås)
ISRAEL ER UNDER ANGREP!

Lørdag holdt MIFFs grunnlegger, Jan Benjamin Rødner, et foredrag for over 100 tilhører under Israelkonferansen på Gjøvik. Rødner ga et innsiktsfullt foredrag om 120 år med zionisme i løpet av én time. Foredraget startet med hvordan den moderne zionismen oppsto på slutten av 1800-tallet og om den jødiske innvandringen som fulgte. Innvandringen av jøder til landområdet som senere ble det britiske mandatet for Palestina, førte også til en stor innvandring av arabere fra nabolandene rundt.

Dette var et område som var lutfattig på denne tiden, men jødiske innvandrere bygget opp området og gjorde det økonomisk levelig å bo der. Det gjorde det fristende for andre å flytte dit, fortalte Rødner.

Han fortsatte med å fortelle om ordet zionisme. Etter 1890 har det fått mange ulike former. Politisk begrunnet zionisme, religiøst begrunnet, sosialistisk begrunnet og så videre.

– Det var mange forslag i starten om hvor den jødiske staten kunne ligge, men ingenting kunne erstatte Zion, Jerusalem og Israel. Det var der jødene hadde sine røtter, religiøst og historisk, forklarte han.

På 60 minutter fortalte Rødner om 120 år med zionisme.
I løpet av 60 minutter fortalte Rødner om 120 år med zionisme. (Foto: Bjarte Bjellås)

Rødner sa også at det i mellomkrigstiden av 1900-tallet i hovedsak var jøder med pass fra det britiske mandatområdet som ble kalt palestinere. Videre gikk han gjennom noen viktige historiske begivenheter i tiden før staten Israel ble opprettet. Balfour-erklæringen kom i 1917, San Remo-konferansen i 1922 og FNs delingsplan i 1947.

– FNs delingsplan ble aldri iverksatt, enkelt og greit fordi den arabiske siden sa nei. Israel ble ikke opprettet av FN. FN har ikke mandat til å opprette en stat. Israel ble opprettet av den jødiske befolkningen i Israel, sa Rødner.

Han avsluttet foredraget med å ta opp den såkalte “retten til retur” for palestinske flyktninger. Ingen andre grupper flyktninger har en slik rettighet. Å innfri dette kravet betyr i realiteten at verdens eneste jødiske stat utslettes.

– Formålet med kravet om tilbakevending er at Israel skal utslettes. Likevel er det dette Mellomkirkelig råd, LO og mange andre organisasjoner kjemper for, fortalte Rødner.

Han la til at nesten én million jøder ble jaget eller måtte flykte fra arabiske land. De blir ikke lenger sett på som flyktninger.

– I stedet for å forbli flyktninger ble de integrert i Israel, mens mange etterkommere av palestinske flyktninger fortsatt blir regnet som flyktninger av FN-organet UNRWA, selv om de bor i Libanon, Syria eller andre land.

Her kan du se hele Rødners foredrag på Israelkonferansen i opptak:

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise