– De fleste av oss vil bare leve i fred

MIFFs ungdommer fikk i oppgave å finne ut hva jøder og arabere mener om hverandre.
Lars Nordgaard i samtale med den jødiske butikkeieren David Yashar. (Foto: Bjarte Bjellås)
Lars Nordgaard i samtale med den jødiske butikkeieren David Yashar. (Foto: Bjarte Bjellås)

Mandag ble nok en begivenhetsrik dag for deltakerne på MIFFs ungdomstur. Turen startet med omvisning i gamlebyen i Jaffa. Her har det vært sivilisasjon i tusenvis av år, og  byen blir nevnt flere ganger i Bibelen. I dag er byen sammenvokst med Tel Aviv og kjent for å ha en stor miks av jødiske og arabiske innbyggere.

– Jaffa er en by som viser at det kan være sameksistens mellom jøder og arabere her i Israel. I tillegg til Haifa er det denne byen som har størst blanding av jøder og arabere, fortalte Yoni Zierler, den israelske guiden som er med på turen.

For at ungdommene skulle oppleve sameksistensen på egenhånd, fikk de i oppgave å gå rundt i byen og spørre jøder og arabere om hva de synes om hverandre.

– Hør med dem hvordan de synes sameksistensen fungerer her i Jaffa, sa Zierler.

Turguide Yoni Zierler gir ungdommen i oppgave å snakke med lokalbefolkningen.
Turguide Yoni Zierler gir ungdommen i oppgave å snakke med lokalbefolkningen.

MIFF-deltakerne spredte seg rundt i byen for å undersøke. Lars Nordgaard besøkte en jødisk butikkeier som selger suvenirer til turister. Han flyttet til Israel for 20 år siden. Tidligere bodde han i Syria, men kom til Israel via USA.

– Her i området er det et godt forhold mellom jøder og muslimer. Vi ønsker bare å leve sammen. Det er bra for økonomien å samarbeide, sier David Yashar.

Han mener krangling og bråk vil ramme både jødiske og arabiske butikkeiere økonomisk. Er det rolig i Israel, kommer det flere turister til landet, sier han.

– Jeg trenger muslimene og muslimene trenger meg. Vi er avhengig av hverandre. 90 prosent av oss ønsker bare å leve i fred, men så ødelegger noen for alle.

En kvinnelig arabiske bakerieier mener forholdet mellom jøder og arabere er bra i Jaffa.
En kvinnelig arabiske bakerieier mener forholdet mellom jøder og arabere er bra i Jaffa.

En arabisk kvinne som driver et bakeri rett oppi gaten er enig med Yashar.

– Det er ingen konflikt her i Jaffa. Det er bare i områder hvor det er strengt religiøse mennesker at det er problemer. Vi er alle mennesker tross alt, sier hun.

Det var hennes far som startet bakeriet, men i dag er det hun som driver det. Her har både jøder og arabere jobbet sammen til alle tider.

– Jeg har mange jødiske venner som jeg henger sammen med. Det er bare noen få trangsynte mennesker som skaper problemer, mener den kvinnelige butikkeieren.

Jens David Bjørnevoll Roset (t.v.) og Magnus Mathisen pratet med en jødisk butikkeier på det lokale markedet.
Jens David Bjørnevoll Roset (t.v.) og Magnus Mathisen kom i prat med en jødisk butikkeier.

Men ikke alle som MIFF-ungdommene kommer i kontakt med er like optimistiske. Noen mener det slett ikke er så godt forhold, mens andre sier de har få eller ingen venner fra «den andre siden». Turguide Zierler synes svarene var spennende.

– Ting kunne helt klart vært bedre også her i Jaffa, men det er ikke så verst å høre dette. Dette er en start i det minste. Det viser at det er mulig å kunne leve sammen.

Enkelte av de som ble intervjuet sa at forholdet på ingen måter var rosenrødt, men at det fungerte greit.
Enkelte av dem som ble intervjuet sa at forholdet på ingen måter var rosenrødt, men at det fungerte greit.

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise