Overbevisningens kunst

Tolv gode tips.
Styremedlem Jan Benjamin Rødner. (Foto: MIFF)
Styremedlem Jan Benjamin Rødner. (Foto: MIFF)

Jan Benjamin Rødner var MIFFs første styreleder. Tidlig i organisasjonens historie skrev han flere veiledninger til aktivitet for Israel-venner. Førti år senere er Rødner fortsatt medlem av hovedstyret. I anledning Rødners 70-årsdag 23. mars 2018 publiserer MIFF lett oppdaterte versjoner av tre av hans veiledninger.

 

Det kan ofte være vanskelig å vite hvordan man best kan opptre for å nå fram med vårt budskap. Disse reglene kan hjelpe deg i diskusjoner eller når du skal verve nye medlemmer.

1. Lytt oppmerksomt til den du snakker med.
Mange av oss er så opptatt av det vi selv sier eller av det vi skal si at vi glemmer å høre ordentlig etter hva andre sier. Hvis vi selv lærer å lytte oppmerksomt og aktivt vil andre også lytte mer oppmerksomt til hva vi sier.

2. Snakk om noe som interesserer.
Velg et tema du tror han/hun er interessert i. Da ”glir” samtalen lett, og vi behøver ikke være redd for pinlige pauser. Men bli aldri så opptatt av samtalen at du glemmer å fremføre det du har på hjertet: Israel, MIFF og vedkommendes medlemskap.

3. Utelat trettende detaljer.
Hvis man vil være kjedelig, forteller man alt! Vi kjenner alle typen som kommer med alle mulige sidesprang og endelig skal ha med et dryss unødvendige detaljer. Man er lut lei hele personen før han kommer til poenget.

4. Unngå forslitte vendinger og fraser. Gjør samtalen personlig!
Pass på at folk ikke sier om deg: ”Du er et menneske av få ord, som du bruker om og om igjen.” Kan du gjøre samtalen personlig vil dette ofte være en fordel. På den måten får du god kontakt og kan lettere ”treffe vedkommende hjemme”.

5. Snakk klart og presist.
Tenk deg om før du sier noe, vær klar over hva du vil ha uttrykt før du snakker. Ikke hopp fra emne til emne. Det viktigste er å oppnå kontakt. Da vil du kunne registrere om vedkommende er positivt innstilt til Israel, eventuelt motivert for medlemskap.

6. Unngå direkte avbrytelser
Det kan hende at man må bryte inn midt i en samtale. Gjør det i så fall høflig og elskverdig. Prøv med vendinger som ”Kan jeg få lov til å tilføye noe der..?” Hvis man selv blir avbrutt mens man snakker – ikke insistér på å vende tilbake til det emne du holdt på med. Det kan være klokere å snakke om det nye emnet.

Hvor det er flere som hører på samtalen kan teknikken være noe annerledes. Da må man heller vurdere virkningen på den som står og hører på enn den du snakker med. Dette gjelder selvfølgelig først og fremst når den du snakker med er anti-zionist e.l.

7. Kle deg nøytralt
Sørg for at folk er opptatt av det du sier, ikke hvordan du er kledd.

8. Prøv å vise forståelse
Vi treffer alle mennesker som irriterer eller ergrer oss. Hvis du kommer i en slik situasjon, konsentrer deg om emnet, ikke personen. Vær taktfull!

9. Litt ros gjør underverker
Lær å si et kompliment hvis du mener det. Det er intet som fanger andre menneskers oppmerksomhet sterkere enn det. Det kan være et fornuftig synspunkt, god argumentasjon e.l.

10. Still ”riktige” spørsmål
Alle som steller med intervjuer, vet at det riktige spørsmål på det rette tidspunkt kan få mennesker til å ”åpne” seg. Still spørsmål som viser at du er interessert i vedkommendes meninger. ”Hva synes du om…”

11. Lær å si dine meninger, eller MIFFs meninger, uten å være ubehagelig
Det er ikke hva man sier, men hvordan man sier det som har betydning. En diskusjon i vennskapelige former kan ofte gjøre en samtale frisk og morsom. Men begynn for all del ikke å slynge ut kraftsatser. Usaklighet vil bare utløse et skred av innvendinger. Og så er det slutt med høflig-heten og sakligheten og derved muligheten til å påvirke vedkommende med dine me-ninger. Fremfor alt: Motsi ikke din motpart direkte, selv om du er sikker på at han tar feil.

Gi ham selv sjansen til, gjennom samtalens logiske slutning, å innrømme sine feilvurderinger. Triumfer aldri når han etterhvert godtar dine meninger. Du skal nøye deg med, for deg selv, å konstatere at han/hun har inntatt et fornuftig standpunkt.

12. Tving ikke noen til innrømmelser
Det er ikke viktig at han innrømmer å ha tatt feil. Det vesentlige er at han før eller senere endrer sitt standpunkt. Innrømmelser ansikt til ansikt betyr oftest at vedkom-mende føler seg ydmyket eller ”overtalt”.

13. På stand
Står du på stand og det er andre folk rundt som lytter,- husk at du snakker vel så mye til dem som står rundt, som til den du snakker med. Er den du snakker med en fiende av Israel, kan det være all mulig grunn til å være noe mindre høflig eller bruke mindre fine virkemidler. Det er dem som hører på du vil nå og da kan avbrytelse med klare konstateringer av feil hos motparten osv. være på sin plass. Men husk for all del at en behersket fremferd gir de beste resultater. Beskyldninger om løgn, skjellsord, stygt språk, direkte uhøflig opptreden vil aldri lønne seg.

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise