EU-land har bestemt seg for å flytte ambassaden til Jerusalem

– Norge må følge etter, sier MIFF-leder Bengt-Ove Nordgård.

Jerusalem. (Foto: Google)
Jerusalem. (Foto: Google)

Romania har bestemt seg for å følge USAs eksempel og flytte sin ambassade i Israel til Jerusalem.

– Beslutningen er tatt. Prosedyrene har begynt, sier Liviu Dragnea, lederen i regjeringspartiet PSD, til rumensk TV, ifølge nyhetsbyrået NTB.

I forrige uke var Israels viseutenriksminister Tzipi Hotovely (Likud) i Romania. I et møte med Romanias utenriksminister Teodor Melescanu argumenterte hun for ambassadeflytting.

– Det vil være et historisk vindu med mulighet etter at USA flytter sin ambassade til Jerusalem. Det er på tide å velge riktig side i historien og bli et av de første landene som flytter ambassaden til vår hovedstad Jerusalem, sa Hotovely. Det er ventet at Tsjekkia vil bli det neste EU-landet som følger etter Romania til Jerusalem.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu har lovet spesielle fordeler til de ti første landene som velger å flytte sine ambassader, skriver Ha’aretz.

 

Norge må følge etter

Krav om at Norge anerkjenner Jerusalem som Israels hovedstad og flytter ambassaden til byen, var et av kravene som MIFF presenterte i Utenriksdepartementet i forrige uke. I dokumentet MIFF leverte til regjeringen heter det:

«Store Norske Leksikon definerer hovedstad slik: «vanligvis den byen som er sete for et lands regjering og sentraladministrasjon».

Innenfor noen hundre meters omkrets vest i Jerusalem ligger Israels nasjonalforsamling, Israels høyesterett, kontoret til Israels statsminister og finansdepartementet. Da USA anerkjente Jerusalem som Israels hovedstad 6. desember 2017 var det å konstatere et faktum.

Unnlatelse av å anerkjenne Israels de facto hovedstad har ikke bidratt til å få palestinerne til forhandlingsbordet eller godta en løsning. Det er en dårlig basis for reelle forhandlinger å benekte faktum.

President Donald Trump understreket i sin tale at han ikke tar stilling til hvordan suvereniteten over Jerusalem skal fordeles.

«Vi tar ikke stilling til noen sluttstatus-spørsmål, inkludert de spesifikke grensene for Israels suverenitet i Jerusalem eller løsningen for omstridte grenser. De spørsmålene må de involverte partene avklare,» sa Trump.

I Oslo II-avtalen har palestinerne godtatt at Israel kontrollerer hele Jerusalem. Inntil palestinsk side er villig til å inngå en sluttstatus-avtale, har Israel kontroll over byen og det er ingenting som hindrer andre land i å anerkjenne at Jerusalem er Israels hovedstad.

Palestinernes vei til eventuelle rettigheter og suverenitet i Jerusalem går gjennom forhandlinger, ikke gjennom FN-resolusjoner og fordømmelser.

Regjeringen burde ikke ha stemt for en FN-resolusjon som brøt med hva Norge var med på å skrive under på i Oslo II-avtalen. Den norske stemmen til FN-resolusjonen som kritiserte USAs anerkjennelse av Jerusalem som Israels hovedstad driver bare palestinerne videre bort fra Oslo-avtalen.»

Forrige artikkelFlagget til topps for Israel
Neste artikkelErna Solberg sendte varm hilsen til Israel på 70-årsdagen
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.