EU-land har bestemt seg for å flytte ambassaden til Jerusalem

- Norge må følge etter, sier MIFF-leder Bengt-Ove Nordgård.
Jerusalem. (Foto: Google)
Jerusalem. (Foto: Google)

Romania har bestemt seg for å følge USAs eksempel og flytte sin ambassade i Israel til Jerusalem.

– Beslutningen er tatt. Prosedyrene har begynt, sier Liviu Dragnea, lederen i regjeringspartiet PSD, til rumensk TV, ifølge nyhetsbyrået NTB.

I forrige uke var Israels viseutenriksminister Tzipi Hotovely (Likud) i Romania. I et møte med Romanias utenriksminister Teodor Melescanu argumenterte hun for ambassadeflytting.

– Det vil være et historisk vindu med mulighet etter at USA flytter sin ambassade til Jerusalem. Det er på tide å velge riktig side i historien og bli et av de første landene som flytter ambassaden til vår hovedstad Jerusalem, sa Hotovely. Det er ventet at Tsjekkia vil bli det neste EU-landet som følger etter Romania til Jerusalem.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu har lovet spesielle fordeler til de ti første landene som velger å flytte sine ambassader, skriver Ha’aretz.

 

Norge må følge etter

Krav om at Norge anerkjenner Jerusalem som Israels hovedstad og flytter ambassaden til byen, var et av kravene som MIFF presenterte i Utenriksdepartementet i forrige uke. I dokumentet MIFF leverte til regjeringen heter det:

«Store Norske Leksikon definerer hovedstad slik: «vanligvis den byen som er sete for et lands regjering og sentraladministrasjon».

Innenfor noen hundre meters omkrets vest i Jerusalem ligger Israels nasjonalforsamling, Israels høyesterett, kontoret til Israels statsminister og finansdepartementet. Da USA anerkjente Jerusalem som Israels hovedstad 6. desember 2017 var det å konstatere et faktum.

Unnlatelse av å anerkjenne Israels de facto hovedstad har ikke bidratt til å få palestinerne til forhandlingsbordet eller godta en løsning. Det er en dårlig basis for reelle forhandlinger å benekte faktum.

President Donald Trump understreket i sin tale at han ikke tar stilling til hvordan suvereniteten over Jerusalem skal fordeles.

«Vi tar ikke stilling til noen sluttstatus-spørsmål, inkludert de spesifikke grensene for Israels suverenitet i Jerusalem eller løsningen for omstridte grenser. De spørsmålene må de involverte partene avklare,» sa Trump.

I Oslo II-avtalen har palestinerne godtatt at Israel kontrollerer hele Jerusalem. Inntil palestinsk side er villig til å inngå en sluttstatus-avtale, har Israel kontroll over byen og det er ingenting som hindrer andre land i å anerkjenne at Jerusalem er Israels hovedstad.

Palestinernes vei til eventuelle rettigheter og suverenitet i Jerusalem går gjennom forhandlinger, ikke gjennom FN-resolusjoner og fordømmelser.

Regjeringen burde ikke ha stemt for en FN-resolusjon som brøt med hva Norge var med på å skrive under på i Oslo II-avtalen. Den norske stemmen til FN-resolusjonen som kritiserte USAs anerkjennelse av Jerusalem som Israels hovedstad driver bare palestinerne videre bort fra Oslo-avtalen.»

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise