Norge må stå ved sitt løfte om utvikling av bilaterale forbindelser med Israel uavhengig av politisk uenighet

Lik og del om du er enig!

Utenriksminister Børge Brende og statsminister Erna Solberg møter Israels statsminister Benjamin Netanyahu i Davos i januar 2014. (Skjermdump fra NTB Scanpix film på Aftenposten.no)
Utenriksminister Børge Brende og statsminister Erna Solberg møter Israels statsminister Benjamin Netanyahu i Davos i januar 2014. (Skjermdump fra NTB Scanpix film på Aftenposten.no)

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.

Det bilaterale samarbeidet mellom Norge og Israel gikk i stor grad på sparebluss fra 2005 til 2013. Når en sittende finansminister sier at hun boikotter Israel, sender dette svært negative signaler i systemet, selv om Arbeiderpartiet heldigvis nektet SV å gjøre boikott av Israel til regjeringens politikk.

MIFF satte pris på de tidlige signalene fra Solberg-regjeringen om å utvikle de bilaterale kontaktene med Israel  uavhengig av politiske spørsmål som man til skiftende tider kan være uenig om.

Drøye fire år senere kan vi med glede registrere at denne kursendringen har båret frukter. Det er betydelig større samarbeid og kontakt på en rekke felter, og utenriksminister Børge Brende og statsminister Benjamin Netanyahu undertegnet en intensjonsavtale om samarbeid på forskning og innovasjon i januar 2017.

I statsbudsjettet for 2018 skrev Solberg-regjeringen:

«Bekjempelse av diskriminering, herunder også hatefulle ytringer og antisemittisme er viktige prinsipper for det norske engasjementet. Det er heller ikke i tråd med norsk politikk å støtte organisasjoner som har uttrykt hovedformål å fremme BDS-kampanjen (Boikott, Desinvesteringer og Sanksjoner).

Regjeringen er imot boikott av Israel. Boikott skaper avstand, og Regjeringen tror i stedet på dialog og samarbeid for å skape tillit som en forutsetning for å løse konflikten mellom israelere og palestinere.»

Vi vil uttrykke takk for disse viktige ordene.

Fortsatt er potensialet for samarbeid innenfor sektorer som energi, helse, teknologi og utvikling betydelig.

Da flertallet i Sør-Trøndelag fylkeskommune ville boikotte Israel i 2005, slo Utenriksdepartementet fast at slike lokale boikottaksjoner «er i strid med folkeretten, norsk lov, EØS-avtalen og WTO-avtalen». Dermed ble initiativet punktert.

MIFF forventer at regjeringen

  • videreutvikler de bilaterale forbindelsene med Israel.
  • avvikler støtte til organisasjoner som arbeider for boikott og sanksjoner mot Israel, i tråd med formuleringen i statsbudsjettet.
  • tar tydelig avstand fra alle oppfordringer til boikott.
  • står fast på UDs vurdering fra 2005, at alle lokale boikottaksjoner er «i strid med folkeretten, norsk lov, EØS-avtalen og WTO-avtalen».
Forrige artikkelHamas skal ha gått med på å stanse branndragene
Neste artikkelHva sier egentlig den nye loven om Israel som jødisk stat?
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.