Norge må stå ved sitt løfte om utvikling av bilaterale forbindelser med Israel uavhengig av politisk uenighet

Lik og del om du er enig!
Utenriksminister Børge Brende og statsminister Erna Solberg møter Israels statsminister Benjamin Netanyahu i Davos i januar 2014. (Skjermdump fra NTB Scanpix film på Aftenposten.no)
Utenriksminister Børge Brende og statsminister Erna Solberg møter Israels statsminister Benjamin Netanyahu i Davos i januar 2014. (Skjermdump fra NTB Scanpix film på Aftenposten.no)

Det bilaterale samarbeidet mellom Norge og Israel gikk i stor grad på sparebluss fra 2005 til 2013. Når en sittende finansminister sier at hun boikotter Israel, sender dette svært negative signaler i systemet, selv om Arbeiderpartiet heldigvis nektet SV å gjøre boikott av Israel til regjeringens politikk.

MIFF satte pris på de tidlige signalene fra Solberg-regjeringen om å utvikle de bilaterale kontaktene med Israel  uavhengig av politiske spørsmål som man til skiftende tider kan være uenig om.

Drøye fire år senere kan vi med glede registrere at denne kursendringen har båret frukter. Det er betydelig større samarbeid og kontakt på en rekke felter, og utenriksminister Børge Brende og statsminister Benjamin Netanyahu undertegnet en intensjonsavtale om samarbeid på forskning og innovasjon i januar 2017.

I statsbudsjettet for 2018 skrev Solberg-regjeringen:

«Bekjempelse av diskriminering, herunder også hatefulle ytringer og antisemittisme er viktige prinsipper for det norske engasjementet. Det er heller ikke i tråd med norsk politikk å støtte organisasjoner som har uttrykt hovedformål å fremme BDS-kampanjen (Boikott, Desinvesteringer og Sanksjoner).

Regjeringen er imot boikott av Israel. Boikott skaper avstand, og Regjeringen tror i stedet på dialog og samarbeid for å skape tillit som en forutsetning for å løse konflikten mellom israelere og palestinere.»

Vi vil uttrykke takk for disse viktige ordene.

Fortsatt er potensialet for samarbeid innenfor sektorer som energi, helse, teknologi og utvikling betydelig.

Da flertallet i Sør-Trøndelag fylkeskommune ville boikotte Israel i 2005, slo Utenriksdepartementet fast at slike lokale boikottaksjoner «er i strid med folkeretten, norsk lov, EØS-avtalen og WTO-avtalen». Dermed ble initiativet punktert.

MIFF forventer at regjeringen

  • videreutvikler de bilaterale forbindelsene med Israel.
  • avvikler støtte til organisasjoner som arbeider for boikott og sanksjoner mot Israel, i tråd med formuleringen i statsbudsjettet.
  • tar tydelig avstand fra alle oppfordringer til boikott.
  • står fast på UDs vurdering fra 2005, at alle lokale boikottaksjoner er «i strid med folkeretten, norsk lov, EØS-avtalen og WTO-avtalen».

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise