Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai for å høre svært aktuelle foredrag. Vær rask med påmelding, begrenset antall plasser.

Feil i Hans Morten Haugens kritikk av MIFF

Faksmile av Dagen 9. november 2018.
Faksmile av Dagen 9. november 2018.

Hans Morten Haugen er professor i internasjonal diakoni, VID vitenskapelige høgskole og leder av Sabeels venner i Norge.

I avisen Dagen 9. november kritiserer Hans Morten Haugen Med Israel for fred (MIFF) for å ha drevet en «upresis svertekampanje» mot Operasjon Dagsverk. Før vi rydder opp i hans fakta, vil vi gi Haugen ros fordi han tilsynelatende er den første på pro-palestinsk side som ser ut til å forstå at framstillingen av Janna Jihad og Ahed Tamimi som apostler for fred var et grovt overtramp av OD og KFUK-KFUM Global.

Haugen har misforstått når han hevder at MIFF omtaler alle som støtter BDS-kampanjen «som at de støtter at staten Israel skal fjernes». Vi sier at alle de som krever «retur» for 7 millioner etterkommere av flyktninger arbeider for at verdens eneste jødiske stat vil bli borte og erstattet med arabisk stat nummer 23 og muslimsk stat nummer 58. Vi vet ikke hvem i BDS-bevegelsen som ikke støtter dette kravet, men utelukker ikke at de kanskje finnes.

MIFFs poeng er at etterkommerne av palestinske flyktninger ikke har noen rett til retur. Det nytter ikke å argumentere for en rett som man ikke har. Israel som jødisk stat er heller ikke en «selvforståelse», men en 70 år gammel realitet.

Haugen hevder jeg ikke skiller mellom ulike former for boikott. Det er også feil. MIFF har argumentert imot både en «bred økonomisk boikott av Israel» (slik det skriftlige materialet til mottakerne av årets OD-penger tar til orde for) og boikott av bosettervarer (som KFUK-KFUM Global nå muntlig prøver å moderere seg til, og som Haugen sier han støtter).

Vanlig praksis i vestlige land viser at det ikke er noe grunnlag i folkeretten for å forby økonomisk aktivitet i okkuperte områder. Avgjørelser ved flere europeiske domstoler bekrefter det samme.

Senest i oktober 2016 kunne MIFF avsløre en norsk nettside som formidler salg av boliger i bosetninger på okkupert land. Hvorfor har du ikke hørt om dette? Hvorfor reagerer ikke Haugen og KFUM-KFUK Global? Fordi de norske bosetternes naboer ikke er jøder, men tyrkere, og bosetningene ikke ligger i Judea og Samaria [Vestbredden], men på Nord-Kypros. På grunn av dobbeltstandard.

Hva med alle de de andre 150 land- og havområdene som er omstridt, ikke bare i Afrika og Asia, men også i Europa? Vil Haugen begynne å merke og boikotte også disse varene?


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart