Bli med på første minnemarkeringer for jødiske flyktninger fra arabiske land og Iran i fire norske byer

Med Israel for fred (MIFF) og Hjelp Jødene Hjem (HJH) arrangerer minnemarkeringer i Oslo, Porsgrunn, Stavanger og Bergen.

Jødiske flyktninger fra arabiske land. (Foto: GPO)
Jødiske flyktninger fra arabiske land. (Foto: GPO)

I 2014 etablerte den israelske nasjonalforsamlingen Knesset 30. november som den offisielle minnedagen for jødiske flyktninger fra arabiske land og Iran. Før og etter at Israel ble gjenopprettet som en moderne jødisk stat i 1948, ble jødene i arabiske land utsatt for sterkt intensivert diskriminering og forfølgelse. På grunn av den nasjonalistiske og religiøse rasismen som jødene ble utsatt for, har antallet jøder i arabiske land gått ned fra nesten 1 million til under 5000 de siste åtti årene. Etter den islamske revolusjonen i Iran i 1979 har antallet jøder gått ned fra over 80.000 til under 10.000.

I Norge har MIFF og HJH i år gått sammen om å arrangere den første markeringen i Norge. Det blir møter i Oslo og Porsgrunn torsdag 29. november, Stavanger mandag 3. desember og Bergen tirsdag 4. desember.

I Oslo, Stavanger og Bergen blir det foredrag med den britiske forfatteren Lyn Julius, en av verdens fremste eksperter på jødenes flukt fra arabiske land. Tidligere dette året kom hun med boken Uprooted. How 3000 Years of Jewish Civilization in the Arab World Vanished Overnight. Det blir også vist dokumentaren  The Forgotten Refugees fra 2005. I Oslo blir det også innledninger blant annet ved leder av Israels venner på Stortinget, stortingsrepresentant Hans Fredrik Grøvan (KrF), representant fra Israels ambassade og HJHs styreleder Øyvind Bernatek.

I Porsgrunn blir det foredrag av Conrad Myrland, daglig leder i MIFF. Tema for foredraget blir De glemte flyktningene – hvordan jødene ble presset ut av arabiske land og Iran.

Les mer om arrangementet i din nærmeste by i lenken over, og ta med flest mulig av familie og venner til en viktig markering!

Forrige artikkelTre soldater skadet i bilterror
Neste artikkelIsrael øver på tofrontskrig mot terrorgruppene Hamas og Hizbollah
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.