Hvorfor det er helt riktig å nekte Fathi El-Abed adgang til MIFF-møte

Hvorfor vil lederen for Dansk Palæstinensisk Venskabsforening komme på et MIFF-møte i Det Jødiske Samfund i København?

Fathi El-Abed, leder for Dansk Palæstinensisk Venskabsforening. (Foto: Privat/ Facebook)
Fathi El-Abed, leder for Dansk Palæstinensisk Venskabsforening. (Foto: Privat/ Facebook)

Søndag 6. januar arrangerer MIFF vårt tredje møte i Danmark. I august holdt David Weinberg og Conrad Myrland seminar i Århus og København. På søndag er det den israelske journalisten og forfatteren Ben-Dror Yemini og rabbiner Carlos Tapiero fra Maccabi World Union som holder foredrag på et seminar i lokalene til Det Jødiske Samfund i København.

Tema for seminaret er Hvordan kan man bekjempe angrep på Israels legitimitet? Yemini har skrevet boken Løgnindustrien (utgitt av MIFF på norsk) og Tapiero forklarer hva som gir det jødiske folket rett til en nasjonalstat i deres historiske hjemland.

På grunn av sikkerhetshensyn og matservering har invitasjonen til seminaret hatt informasjon om påmeldingsfrist 2. januar. Noen dager før fristen kom en påmelding fra Fathi El-Abed.

Dina Grossman, daglig leder i MIFF Danmark, svarte ham avvisende på e-post: «Etter oppfordring fra sikkerhetsfolk må jeg dessverre si nei til din deltakelse. Seminaret blir opptatt på video og vil bli utgitt i etterkant.»

Før vi svarer mer på hvorfor El-Abed ble avvist, må vi spørre hvorfor han vil komme? El-Abed er leder for Dansk Palæstinensisk Venskapsforening. Foreningen kjemper for «rett til retur» for etterkommere av palestinske flyktninger, noe som er kodeord for at Israel opphører å eksistere som en jødisk stat. El-Abed har gjort en karriere på å demonisere Israel, han er en av hovedleverandørene til løgnindustrien i Danmark. Etter foredrag på en mengde danske skoler har El-Abed etterlatt seg løgnkartene, som på falskt vis gir inntrykk av at det en gang var en palestinsk stat, og at nå er palestinerne helt i ferd med å bli presset bort av Israel. Sannheten er at det aldri har eksistert en palestinsk stat, og at den palestinske befolkningen på Gaza, Vestbredden og i Israel har økt med en faktor på ti de siste hundre årene.

I et Facebook-innlegg feller Fathi El-Abed store krokodilletårer over å være avvist av MIFF. Han har også klart å skape interesse for saken i danske medier. Kjendt debattant nektet adgang til Israel-seminar av frykt for synagoges sikkerhet, melder Berlingske fredag ettermiddag.

– Vi ved at det er risiko for at han tar ordet og gir lange foredrag om hva han mener. I tillegg vil vi ikke at Fathi El-Abed kjenner til synagogens interne sikkerhet. Vi skal respektere Det Jødiske Samfunds angst, sier Grossman til Berlingske.

Bekymringen for El-Abed som møteplager blir sterkt bekreftet når man leser hans klageskriv på Facebook. Han forteller om alt han skulle hatt lyst til å innvende, klage på og spørre om – ikke hva han kunne være interessert i å lære. Han vrir også på sannheten, og mener han er nektet adgang til en debatt. MIFFs seminar er aldri markedsført som en debatt, men er fremstilt fra overskrift til liten brødtekst som et opplæringsseminar for dem som er oppriktig interessert i å bekjempe angrep på Israels legitimitet. Det er El-Abed åpenbart ikke.

El-Abed er «chokeret» av avvisningen og hevder at han vil «bekjempe ekstremisme». Han forstår tydeligvis ikke hvor ekstremt det er å heie frem arabisk stat nummer 23 og muslimsk stat nummer 58, mens man kjemper for at verdens eneste jødiske stat forsvinner. Han forstår tydeligvis ikke hvor ekstremt og demoniserende det er å fremstille Israel som «Midtøstens eneste aggressor». I 2006 skrev han om Israel i Jyllands-Posten (forfatternavn mangler i den nåværende nettutgaven, det er Wikipedia som oppgir dette): «Paranoiastaten, der lider og altid har lidt af storhedsvanvid. Staten, der kun har bragt ulykker og krig over hele regionen siden dens mærkværdige skabelse for snart 60 år siden.»

Hvis en person som skriver slike demoniserende tekster hadde hatt selvinnsikt, ville han forstått at han ikke passer på et seminar som skal bekjempe angrep på Israels legitimitet. Det vil nok ta tid for MIFF å hjelpe El-Abed til sann innsikt om Israel og Midtøsten, men inntil videre kan vi hjelpe ham med å korrigere adferden når hans selvinnsikt ikke gjør det. Heldigvis inkluderer Danmarks friheter at organisasjoner står helt fritt i hvem de åpner dørene for til sine møter.

 

Conrad Myrland, forfatter av denne artikkelen, er daglig leder for MIFF i Norge og styreleder for MIFF i Danmark.

Forrige artikkelNytt arabisk parti vil bygge bro mellom israelere og palestinere
Neste artikkelNew York Times 16. mai 1948: – Fred er ikke i sikte
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.