Massiv respons på MIFFs protestaksjon mot visning av propagandafilm på NRK

Fra lørdag kveld har over 1200 personer gitt sin støtte til MIFFs protest mot visning av Tårnet.
Skjermdump fra filmen Tårnet på tv.nrk.no.

NRK har satt opp visning av den demoniserende propagandafilmen Tårnet 26. juli. Dette provoserer svært mange. I løpet av helgen har over 1200 personer signert via SMS, og MIFF fortsetter nå innsamling av underskrifter via change.org.

Her følger klagen som MIFF sender til NRK/ Kringkastingsrådet 20. juli 2020.

MIFFs klage til NRK/ Kringkastingsrådet

Fredag 19. juni publiserte NRK animasjonsfilmen Tårnet på nett-tv. Ifølge NRKs opplysninger skal filmen vises på NRK2 søndag 26. juli kl. 21.55.

NRK må snarest mulig stanse visning av filmen på nett-tv og avlyse den planlagte visningen 26. juli.

Tårnet er en propagandafilm som gir en feilaktig fremstilling av hva som skjedde da Israel ble opprettet i 1948. Ifølge filmen oppstod det palestinske flyktningproblemet utelukkende som følge av ondskap satt i system av israelerne. Den nevner ikke med et ord at flyktningproblemet skyldtes en krig iverksatt av arabiske ledere for å kvele opprettelsen av Israel i fødselen.

Tårnet har et ekstremt og farlig politisk budskap. Den dyrker drømmen om at millioner av etterkommere av 1948-flyktninger skal få flytte inn i Israel og hovedbudskapet er at de bør få lov til det. Da dette ikke kan realiseres uten at Israel opphører å eksistere som jødisk stat er det et ekstremt og farlig budskap. Det finnes ingen allmenn rett til å vende tilbake for flyktninger, og langt mindre etterkommere av flyktninger flere generasjoner senere. På 1900-tallet flyktet nærmere en million jøder fra arabiske land, og hundretusener til fra andre muslimske områder (Iran, de muslimske delene av det tidligere Sovjetunionen). Disse har ingen rett til å vende tilbake. Når århundrers historie har bevist at jødene ikke kan leve i frihet og verdighet i den muslimske verden og i Europa, må de ha et sted hvor de selv har kontrollen. Da trenger de en stat hvor de er i flertall. Det har flyktet flere jøder fra arabiske land enn arabere fra Israel. Tar vi med resten av det muslimske området, blir dette bildet enda tydeligere.

Flere ganger gjennom filmen blir det vist plakater for PFLP, en marxistisk terrororganisasjon som står på EUs terrorliste.

Tårnet viser væpnede menn som tar seg inn over grensen fra Libanon til Israel på natten. Disse infiltrasjonsangrepene, som ofte var rettet mot sivile israelske mål, blir fremstilt som «magiske» og noe som ga «håp».

I en scene av filmen truer en palestinsk kvinne med å «sprenge meg i lufta». Det blir møtt av latter og kommentaren: «Bare ikke gjør det foran ungene dine.» Det er kanskje et forsøk på makaber humor, men kan også oppfattes som en støtte til selvmordsterror – en redselsfull krigsforbrytelse som har kostet tusenvis av menneskeliv over hele verden de siste tiårene.

Filmen ble slaktet av avisen iTromsø. «Det er imidlertid overraskende at filmen ikke klarer å skape rom for selvstendige refleksjoner hos tilskueren, men nøyer seg med en unyansert fremstilling av kun den ene siden av saken. Dermed legger ‘Tårnet’ seg nærmere politisk propaganda enn kunst,» skrev anmelderen Frank Lande.

NRK-plakaten § 22 sier NRK skal «skjerme barn mot skadelige former for innhold». Med innkjøp og visning av filmen fortsetter NRK med sin ensidige narrativ som de tidligere har fått kritikk for av forsker Cecilie Hellestveit i Kringkastingsrådet 2011.

Dersom NRK likevel velger å vise Tårnet søndag 26. juli, ber vi om en behandling av vår klage i Kringkastingsrådet ved første anledning.

Vedlagt denne klagen følger navn på over 1200 personer som via SMS har gitt sin støtte til MIFFs protest til Kringkastingsrådet. Flere vil i ettertid gi sin støtte til klagen via en underskriftskampanje som opprettes på change.org når dette brevet blir sendt til NRK/ Kringkastingsrådet.

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise