Unikt samarbeid for å fortelle historien om jødene fra arabiske land

Og MIFFs rolle i historien.
The Heritage Center for Middle East and North Africa Jewry og Crossroads of Civilizations Museum.
Eran Teboul (f.v.), Ahmed Obaid Al Mansoori, grunnlegger av Crossroads of Civilizations Museum og Jerusalems varordfører Fleur Hassan-Nahoum. (Foto: Ashley Perry)

«Alle trenger å lese om Israel på miff.no.» Hvis du er enig, trenger vi deg som medlem av MIFF slik at skoleelever og andre kan få israelske perspektiver gratis tilgjengelig på norsk. Bare en liten brøkdel av våre nettgjester er medlemmer. Klikk her for å registrere deg nå (fra kr. 4,- per uke)

The Heritage Center for Middle East and North Africa Jewry er et nytt israelsk initiativ med mål om å skape et internasjonalt museum for jødenes historie i arabiske land i Jerusalem.

– Flertallet av jødene i Israel har direkte røtter i den arabiske verden. Mange kommer fra [jødiske] samfunn som varte i over 2500 år, sier Eran Teboul, styreleder for det planlagte museet.

– Selv om disse samfunnene ikke lenger eksisterer, lever minnet om dem videre i språk, kultur og tradisjoner for millioner av jøder i Israel og rundt omkring i verden, legger han til. Fra 1930-tallet opplevde jødene i den arabiske verden en sterk økende trakassering og forfølgelse, noe som kulminerte i en masseflukt som reduserte antallet jøder fra nærmere 1 million til noen få tusen.

Søndag 6. desember undertegnet Teboul en historisk avtale med Crossroads of Civilizations Museum i Dubai. De to museene skal samarbeide om å fortelle om jødenes og arabernes felles historie, og sikre jødiske minnesmerker i den arabiske verden.

Etter at Israel og De forente arabiske emirater inngikk normaliseringsavtale denne høsten, er det satt i gang en lang rekke samarbeidsprosjekter.

I internasjonal sammenheng har MIFF vært en pådriver for at historien om jødene fra arabiske land skal komme bedre fram, og at dette bør vektlegges mer av pro-israelske talsmenn. Ikke minst har dette vært en hjertesak for MIFFs tidligere avisredaktør Odd Myrland. Det var etter at Eran Teboul kom i kontakt med MIFF for om lag to år siden, at han ble inspirert til å sette i gang arbeidet med å skape The Heritage Center for Middle East and North Africa Jewry i Jerusalem. Teboul knyttet kontakt med andre organisasjoner og individer som også ønsket å se et museum for jødenes historie i arabiske land bli etablert i Jerusalem, og MIFF gleder seg over at arbeidet stadig kommer nye skritt fremover.Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Ingen artikler å vise