Viktig gjennombrudd for MIFF: 30 millioner kroner i kutt legger press på palestinerne

Budsjettforliket mellom regjeringen og FrP gir historisk kutt i bistand.
Stortinget MIFF demonstrasjon 2014
Endelig følger politikerne MIFFs råd! (Illustrasjonsfoto: Aleksander Veksler)

«Alle trenger å lese om Israel på miff.no.» Hvis du er enig, trenger vi deg som medlem av MIFF slik at skoleelever og andre kan få israelske perspektiver gratis tilgjengelig på norsk. Bare en liten brøkdel av våre nettgjester er medlemmer. Klikk her for å registrere deg nå (fra kr. 4,- per uke)

De siste årene har MIFF stilt tydelige krav til regjeringen og de politiske partiene på Stortinget.

«Konstruktiv dialog» med palestinerne har ikke gitt noen positiv endring, snarere tvert imot. Palestinerne må oppleve økonomisk press, har MIFF understreket i en rekke artikler, medieutspill og møter med norske politikere.

I desember 2019 fikk vi det første gjennombruddet, da regjeringspartiene (den gang også med FrP i regjering) og Senterpartiet truet med bistandsstopp for å fjerne jihad og hat fra palestinske skolebøker. Regjeringen har fulgt opp dette med å holde tilbake mer enn halvparten av planlagt støtte til palestinsk utdanning i 2020. Etter det MIFF erfarer, kommer stortingsflertallet i kveld til å vise til fjorårets merknad og be Utenriksdepartementet melde tilbake til Stortinget når en rapport om palestinske skolebøker fra et tysk institutt foreligger.

Ved forliket om statsbudsjettet for 2021 mellom regjeringen og FrP har MIFF fått et nytt stort gjennombrudd. Partene er blitt enige om å redusere bistanden til palestinske selvstyremyndigheter med 30 millioner kroner og bistanden til palestinske områder med 10 millioner kroner. Dette er et historisk kutt, og MIFF er stolte over å ha bidratt til, ved langsiktig informasjonsarbeid, at dette ble vedtatt.

I tillegg til det politiske kuttet var bistanden generelt nedjustert i regjeringens opprinnelige budsjett på grunn av redusert bruttonasjonalinntekt i 2020. Totalt ligger det an til at bistanden fra Norge til palestinerne vil bli redusert med langt over ti prosent i 2021. I 2019 var den bilaterale norske bistanden til «Palestina» på 616 millioner kroner, ifølge Norad.

– Vi må sette en moralsk standard, og det gjør vi nå med å kutte bistanden og gjøre klart hva som er ok og ikke ok, sa stortingsrepresentant Himanshu Gulati (Frp) i videointervju med MIFF 9. desember.Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Ingen artikler å vise