MIFF: NRK-programleder må tiltales for brudd på Straffeloven

MIFF og en rekke andre organisasjoner anmelder NRK-programleder Shaun Henrik Matheson til politiet for brudd på Straffeloven.
Tiraden du kan lese under kom på programmet «Shaun på P13» på ettermiddagen tirsdag 2. februar 2021. (Skjermdump radio.nrk.no)

Med Israel for fred (MIFF) anmelder Shaun Henrik Matheson til politiet for hans antisemittiske tirade på radio tirsdag 2. februar.

Klikk her for å lese hele anmeldelsen og skriv under på en støtteerklæring

– Vi ber om at Shaun Henrik Matheson blir tiltalt for brudd på Straffeloven § 185. Matheson har forsettlig eller grovt uaktsomt offentlig framsatte diskriminerende og hatefulle ytringer. Det er skjerpende at ytringene kom i en offentlig radiokanal, finansiert av våre skattepenger og at Matheson er en erfaren journalist med lang fartstid i NRK, skriver MIFF til Oslo Politikammer. Bak anmeldelsen står også Internasjonale Kristne Ambassade Jerusalem (norsk avdeling), Den Norske Israelsmisjonen, Ordet og Israel, Hjerte for Israel – Pinsebevegelsens arbeid i Israel, Norge-Israel Foreningene, Venner av Israel i Norsk Arbeiderbevegelse og JNF-KKL Jødisk Nasjonalfond Norge. Til sammen representerer disse organisasjonene titusenvis av medlemmer som er dypt sjokkert og frastøtt av antisemittismen som kommer til uttrykk hos NRKs programleder.

Under videoinnslaget med opptak av den antisemittiske tiraden, kan du lese mer fra politianmeldelsen.

Utdrag fra anmeldelsen

Mathesons diskriminerende og hatefulle ytringer rammer direkte den jødiske delen av det israelske samfunnet og indirekte jøder i Norge. Dette angrepet rammer en hel befolkningsgruppe på bakgrunn av deres religion og deres nasjonale eller etniske opprinnelse.

Matheson forhåner israelere med å antyde at det aldri kommer gode nyheter fra Israel og med å omtale dem som «rævva». Selv om det sjeldent blir gjengitt i norske media kommer det jevnlig en strøm av gode nyheter fra Israel – medisinske og teknologiske nyvinninger som er til stor nytte for menneskeheten samt det siste året en rekke av fredsavtaler mellom Israel og arabiske land og økende normalt samkvem mellom disse landene. Israel er det eneste landet i Midtøsten som er et fritt demokrati med et uavhengig rettsvesen.

Matheson fremmer hat mot jøder i Israel etter mønster av klassisk antisemittisme. «Guds utvalgte folk» fremstilles som grusomme og hevngjerrige. Israels reaksjon på rakettangrep og terror kommer i lovlig selvforsvar. Det er skånsomt sammenlignet med militære reaksjoner Norge har vært aktiv deltaker i (uten at Norge er blitt rammet av raketter), jfr. Kosovo/Serbia, Afghanistan, Libya. Rakettene Israel blir angrepet med er ikke hjemmesnekret, men levert av det islamistiske ayatollahregimet i Iran med mål om Israels utslettelse.

Matheson fremmer hat, forfølgelse og ringeakt overfor israelere ved å uttrykke ønske om at en vaksine for en dødelig pandemi ikke skal virke for dem. Dette er ubehagelig nært opp til det antisemittiske slagordet om at «seks millioner var ikke nok – 6MNE». Nordmenn lar, mer enn andre europeere, sin holdning til jøder bli påvirket av handlinger gjennomført av staten Israel. Ingen andre forklarer oftere vold mot jøder i eget land med anti-israelske holdninger. Vi refererer til en meningsmåling fra Anti-Defamation League

Sør-Afrika opphørte å være en apartheid-stat på begynnelsen av 1990-tallet. Som NRK Dagsrevyen meldte 1. februar, fikk Sør-Afrika første vaksineleveranse samme dag som palestinerne fikk en leveranse på 2.000 doser fra Israel. At noen land, noen fylker og kommuner, får vaksine senere enn andre er ikke apartheid. Men ved å komme med anklagen fremmer Matheson hat, forfølgelse og ringeakt overfor israelere generelt. Vi vet fra meningsmålinger at dette også treffer nordmenns holdning til jøder. Palestinske selvstyremyndigheter har helse- og vaksineansvar for palestinerne på Vestbredden og Gaza og de har ikke bedt Israel om hjelp. Dette er helt enkelt ikke Israels ansvar, men Israel hjelper gjerne til dersom de blir bedt.

Vi er opprørt over at NRKs Underholdningsredaktør Charlo Halvorsen sier til nyhetsbyrået NTB at episoden «ikke vil få konsekvenser for Matheson». Det er derfor avgjørende at påtalemyndighetene følger opp saken. Påtalemyndighetene bør også vurdere straffeansvaret for Mathesons overordnede i NRK.

Det er ikke formildende at NRK valgte å avpublisere Mathesons uttalelser. Avpubliseringen kom bare etter stor pågang med klager til NRK, i stor grad etter at MIFF tidlig hadde gjort saken kjent. Vi har også merket oss at Matheson ikke offentlig har beklaget eller trukket sine uttalelser.

Hvis slike hatefulle ytringer får gå ustraffet, frykter vi at det på sikt vil få alvorlige og livstruende konsekvenser for israelere i Norge, norske jøder og/ eller Israel-relaterte personer/ bedrifter i Norge. 

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Forrige artikkelNorwegian radio host apologises
Neste artikkelIsraels ambassadør sjokkert over NRK-innslag
Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i Med Israel for fred (MIFF). Myrland ble i 2020 kåret av The Algemeiner «topp hundre personer som positivt påvirket jødisk liv» og av Jewish News Syndicates «40 mest innflytelsesrike talsmenn for Israel i sosiale medier». Myrland utviklet nettstedet miff.no på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.

Ingen artikler å vise