Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai for å høre svært aktuelle foredrag. Vær rask med påmelding, begrenset antall plasser.

Oberstløytnant Eyal Dror kommer til Israelkonferansen 2021

Eyal Dror (t.h.) forklarer MIFF-medlem Robin Bråthen om situasjonen under den syriske borgerkrigen og arbeidet de gjorde i Operasjon God Nabo. Grensegjerdet og overgangen til Syria i bakgrunnen. (Foto: Kjetil Ravn Hansen, MIFF)

Oberstløytnant Eyal Dror i IDF ledet nødhjelpsprogrammet Operasjon God Nabo for syriske borgerkrigsofre fra 2016 til 2018. Israel ga medisinsk hjelp til de sivile syrerne på en feltklinikk rett ved grensen, hjelp med infrastruktur som brensel til oppvarming, vannkilder og bakerovner, generatorer for elektrisitet, vannrør osv. I tillegg ble det gitt sivil assistanse i form av blant annet mat og mel til bakerier, ernæringspakker til babyer, bleier, sko og varme klær.

Oberstløytnant Eyal Dror. (Foto: Kjetil Ravn Hansen)
Oberstløytnant Eyal Dror. (Foto: Kjetil Ravn Hansen)

MIFF har vært med Eyal Dror i områdene på Golan hvor alt skjedde.

– Vanlige syrere vokste opp med en forestilling om at jøder og israelere er monstre. De forteller nå hele verden om hvordan Israel hjalp dem i nødens stund, sier Dror.

En historie som har gjort veldig inntrykk på Dror, og som også har spredd seg i sosiale medier, er fortalt av Noam Shalev. Den israelske filmprodusenten hadde spist middag på en restaurant i Stockholm en fredag kveld i 2019 og skulle betale, men servitøren mistet kortet i gulvet, plukket det opp og stirret på det.

«Hvor er du fra», spurte hun. «Israel», svarte han. Hun så på ham mens hun gapte og skalv og begynte å gråte. I løpet av noen sekunder ble hun borte og Shalev fortet seg for å finne frakken, hatten og nærmeste utgang. Han så for seg at han som jøde var i en fiendtlig situasjon. Like før han klarte å flykte, kom servitøren tilbake med en annen jente i kokkeklær og pekte på ham mens hun fortsatte å gråte og skjelve. Han sto klar til å løpe ut døren da han brått forsto at det ikke var noen fiendtlighet. Servitøren ba om tilgivelse og søsteren hennes forklarte at de aldri hadde møtt en israeler før og at de bare ønsket å uttrykke takknemlighet.

Kvinnene var flyktninger fra Syria og for noen år siden var morens deres veldig syk og lå for døden. Midt på natten ble hun fraktet rett over grensen til Israel og ble behandlet i tre uker på et sykehus i Safed. I dag er moren frisk og sterk og bor med sine døtre i Stockholm. Servitøren var meget ivrig og ringte sin mor, som gråtende og begeistret ba Shalev om å takke sine brødre i Israel som ga hennes døtre privilegiet å fortsatt ha en mor.

En dag stod en ni år gammel syrisk jente ved grensen til Israel på Golan. Hun var svært dårlig på grunn av diabetes. De israelske soldatene fikk henne raskt på et sykehus hvor hun fikk livreddende behandling. I følge Eyal sa legen at hun hadde dødd hvis hun hadde ventet et døgn. Da jenta kom hjem tegnet hun det israelske flagget, et hjerte og navnet sitt på arabisk.

Nå har historier som dette spredd seg langt inn i Syria og til syrere i andre land. Eyal Dror er svært entusiastisk når han forteller om hvilke positive ringvirkninger han tror dette vil gi. Operasjon God Nabo ble avsluttet 13. september 2018, da Assads styrker igjen sikret seg kontroll over sørlige Syria og grenseområdet mot Israel.

På Israelkonferansen skal Eyal Dror holde to foredrag: «Å omfavne fienden – historien bak Operasjon God Nabo» og «Israels utfordringer på nordflanken». Med sin militære ekspertise og personlige erfaring fra området skal Eyal Dror fortelle oss om de nåværende og ikke minst de enorme fremtidige sikkerhetsutfordringene Israel kan få i grenseområdene i nord.

 Klikk her for å se program og for å melde deg på Israelkonferansen (lenke til checkin.no)

Vi tar høyde for at det ikke blir mulig å ta imot utenlandske gjester og at deres foredrag må foregå via Zoom. Vi håper likevel at det vil løse seg for for folk som er vaksinerte.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart