Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai for å høre svært aktuelle foredrag. Vær rask med påmelding, begrenset antall plasser.

Se MIFFs eksklusive intervju med den muslimske araberen i Israels regjering

Conrad Myrland, daglig leder i MIFF, og Issawi Frej, Israels minister for regionalt samarbeid. (Foto: Gunstein Myre)
Issawi Frej, minister for regionalt samarbeid, er den andre muslimske statsråden i Israels historie. Torsdag ga han et eksklusivt intervju til MIFF under sitt besøk i Oslo.

Issawi Frej tilhører Meretz-partiet, det mest venstreorienterte av de sionistiske partiene i Israel. Meretz er en del av den åtte partier store koalisjonsregjeringen i Israel.

Denne uken var Frej i Oslo i forbindelse med møtet i giverlandskomiteen. Før han dro videre fra Oslo torsdag 18. november, tok han seg tid til en lunsj og et eksklusivt intervju med MIFF.

Se intervjuet på YouTube. Se intervjuet på Facebook. Se under for transkripsjon.

MIFFs journalist Bjarte Bjellås har gjengitt hele foredraget

Myrland: – Mister Frej, velkommen til Norge.

Frej: – Takk. Det er en glede å være her. Det er første gang jeg er her og første gang jeg besøker ambassaden her. Oslo er en fin by.

Myrland: – I går møtte du Norges utenriksminister og du spurte henne og det internasjonale samfunnet om mer penger til de palestinske selvstyremyndighetene. Hvorfor er det viktig for Israel at PA får penger?

Frej: – Det er viktig fordi vi og PA er på samme regionale sted. I henhold til Oslo-avtalen er det internasjonale samfunnet og Israel forpliktet til å støtte de palestinske myndighetene og hjelpe dem økonomisk. 

– De siste ti årene har vi sett at støtten til de palestinske myndighetene har falt. I 2011 fikk de 12 milliarder kroner i støtte. Det siste året bare 3,5 milliarder kroner. Dette kan ikke fortsette. Vi trenger stabilitet og vi trenger at situasjonen er god. Derfor ber vi det internasjonale samfunnet om å bli med oss og støtte de palestinske myndighetene. Det er i Israels interesse. Det er en vinn-vinn-situasjon. Godt for palestinerne, godt for Israel og godt for det internasjonale samfunnet. Jeg håper at vi lykkes i dette oppdraget. Vi får se i de neste ukene.

Myrland: – Er du bekymret for hvordan palestinske myndigheter bruker pengene, for eksempel med hatopplæringen i skolebøkene og ved å betale ut lønn til fengslede terrorister?

Frej: – Vi er klar over dette og det er et stort problem. Spesielt i forholdet til amerikanerne og israelerne. Dette vet palestinske myndigheter og vi prøver å finne måter for hvordan vi kan finne løsninger på dette problematiske temaet. Det er et moralsk spørsmål. Vi håper at vi sammen med amerikanerne og palestinerne kan finne løsninger på dette. Det er et stort hinder for støtten til den palestinske saken.

Myrland: – I fjor så vi Abraham-avtalene og at Israel normaliserte forholdet til fire arabiske land. Hvordan tror du dette vil utvikle seg videre?

Frej: – Jeg støtter disse avtalene. Jeg tror det er en bra mulighet for alle landene i regionen til å bli en del av denne prosessen, inkludert palestinerne. Vi må ta vare på denne nye situasjonen og denne prosessen. Jeg vet og tror at det er mange, flere enn en, flere enn to, flere enn tre, muslimske arabiske land rundt oss i Midtøsten, og kanskje enda lenger borte, som ønsker å ha et godt forhold til oss og som ønsker å være en del av freden og ha avtale med oss. Mange venter og se hvordan det går med avtalene med Emiratene og Bahrain. Jeg håper også at vi får se palestinerne bli en del av denne prosessen. Midtøsten er som et stort bilde, et stort puslespill, og hver stat er en brikke. Palestinerne har også en brikke der. Jeg håper at en dag i fremtiden, om to, tre, ti eller 20 år at de også er en del av dette bildet. 

Myrland: – Når det gjelder intern politikk i Israel. Du er selv en arabisk muslim og nå minister i en israelsk regjering.  Hvordan har holdningene til staten Israel endret siden du var en tenåring til de arabiske tenåringene i dag?

Frej: – Holdninger er en prosess gjennom lange perioder. La meg si at vi nå er i en kritisk periode i det israelske samfunnet. Det er historisk at etter 73 år så ser vi at et arabisk parti er en del av koalisjonen, en del av regjeringen. Det er et stort øyeblikk. Samtidig sitter for andre gang, 20 år siden sist, en arabisk muslim ved regjeringsbordet. Det er et stort øyeblikk. For meg er det et veldig historisk øyeblikk. Regjeringen vi har i dag består av åtte partier. Åtte partier som dekker hele det politiske spekteret i Israel. Fra høyre til sentrum til venstre. Hele den politiske agendaen i den samme regjeringen. Ser man det fra utsiden sier man at denne regjeringen ikke holder en dag eller en uke. Men nå har vi passert fem-seks måneder og vi holder fortsatt sammen. Vi har også passert et statsbudsjett. Forskjellene mellom oss er limet som binder oss sammen. Alle partiene har et ansvar for å holde sammen. Derfor vet vi at det er en rød linje for hvert parti, for Yamina, for Meretz, for alle partier er det en rød linje. Vi prøver å ikke krysse denne røde linjen, men heller finne saker som vi kan enes om.

Myrland: – Er det bra for samfunnet?

Frej: – Ja, det er veldig bra. Jeg skal gi deg et eksempel på det. Israel er ikke bare den israelsk-arabiske konflikt. Vi har mange andre utfordringer vi må håndtere. Alle partiene, Meretz og Yamina og Yesh Atid, ønsker at vi skal leve i et godt samfunn. Vi vil at det skal være økonomisk vekst, at vi skal ha et sunt samfunn, at vi skal bli ferdige med koronaen. Alle disse spørsmålene som økonomisk vekst, koronapandemien og forholdet mellom jøder og arabere, volden i vårt samfunn. Alle disse interne spørsmålene er partiene i regjeringen enige om. Derfor går vi hånd i hånd for å løse disse utfordringene. Det er det vi gjorde og fortsatt gjør.

Myrland: – Hvis du fortsatt er regionalt samarbeidsminister om tre-fire år. Hva håper du å ha oppnådd?

Frej: – Jeg har to mål. Det første er internt i Israel. Jeg tror at for at vi skal få fred og intergrering og åpne Israel for regionen, så må vi først og fremst innad i Israel ha fred mellom jøder og arabere. Til å være brødre og være sammen. Vi lever i det samme samfunnet og har den samme skjebnen. Vi burde gå hånd i hånd og vise alle statene rundt at jøder og arabere i Israel kan leve sammen. Det er mitt første mål. Mitt andre mål er å gjøre Israel til en del av regionen. Til å å få flere arabiske og muslimske land til å åpne seg mot Israel. Våre problemer er også regionale problemer, som klimaendringer, korona og vannmangel. Israel kan ikke være en øy i Midtøsten, men vi må være en integrert del av regionen. Derfor er min visjon og min horisont å se mitt land som en del av regionen, med fred og gode relasjoner til alle arabiske land, inkludert palestinerne.

Myrland: – Min organisasjons navn er Med Israel for fred, så vi deler det samme håpet.

Frej: – Jeg følger deres organisasjon. Tusen takk.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart