Israelere foretrekker fortsatt to stater for to folk

Alle de mislykkede fredsforhandlingene de siste 20 årene til tross – de fleste israelske jøder mener opprettelse av en palestinsk stat i løpet av de neste 20 årene er den beste løsningen for å bevare deres egen stat.

De blå områdene på kartet viser de viktigste områdene som ligger på vestsiden av sikkerhetsbarrieren på Vestbredden. Et flertall av jødene i Israel støtter fremdeles en grensedragning etter omtrent det samme kartet som Ehud Olmert la fram for Mahmoud Abbas høsten 2008. Abbas forkastet tilbud, selv om det ble tilbudt erstatningsområder (merket rødt) fra israelsk territorium.
De blå områdene på kartet viser de viktigste områdene som ligger på vestsiden av sikkerhetsbarrieren på Vestbredden. Et flertall av jødene i Israel støtter fremdeles en grensedragning etter omtrent det samme kartet som Ehud Olmert la fram for Mahmoud Abbas høsten 2008. Abbas forkastet tilbud, selv om det ble tilbudt erstatningsområder (merket rødt) fra israelsk territorium.
Denne artikkelen er en gave til deg fra medlemmene i Med Israel for fred (MIFF). Hvis også du blir medlem, kan vi nå ut med sannheten om Israel til enda flere. Er du medlem allerede, håper vi du vil verve en venn nå. Klikk her for å gå til registreringsskjema. Medlemskap er gratis ut året!

Ifølge undersøkelsen fra Smith Research og Jerusalem Post foretrekker 58 prosent av den israelske befolkningen en tostatsløsning, der et jødisk og demokratisk Israel ligger side om side med en demilitarisert palestinsk stat, med sikkerhetsbarrieren på Vestbredden som utgangspunkt for grensen. I tillegg støtter 62 prosent prinsippet om “to stater for to folk”.

Det er et ganske tydelig aldersskille, i forhold til hvor mye tro en har på en slik tostatsløsning. 69 prosent av de over 50, 63 prosent blant dem mellom 30-49 og 42 prosent blant dem mellom 18 og 29 støtter opprettelsen en palestinsk stat ved siden av Israel. Støtten for å annektere Vestbredden uten å gi fulle rettigheter til palestinerne varierer fra 7 prosent blant de eldste til 25 prosent blant de yngste.

Troen på en løsning med to stater for to folk på kort sikt er svært lav. Det kan en tolke ut av at fredsspørsmålet er et av de lavest prioriterte sakene for israelerne i 2012. En “prioritetsindeks” fra Israel Democracy Institute gir saken 14,7 av 100 poeng, mens den i 1969 var på 56,8.

Forrige artikkelDødehavsrullene lagt ut på nettet
Neste artikkelLipkin-Shahak døde av kreft
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Kenneth O. Bakken (f. 1985) har jobbet deltid som journalist for MIFF helt fra år 2004. Fra 1. januar 2011 ble han ansatt på fulltid. Bakken har mastergrad i teologi og misjon fra Fjellhaug Internasjonale Høgskole i Oslo. Tlf. 47 17 67 80 E-post kenneth@miff.no
- Bli fastgiver til MIFF på 10 sekund! -