6 av 10 palestinere vil utslette Israel

Ifølge en fersk statistisk undersøkelse har tostatsløsningen de siste månedene hatt dramatisk synkende oppslutning blant palestinerne. Nå er det under 30 prosent som mener en tostatsløsning bør være palestinernes fremste mål.

Ny statistikk over palestinernes syn på tostatsløsningen. (Grafikk: The Washington Institute for Near East Policy / Flickr.com)
Ny statistikk over palestinernes syn på tostatsløsningen. (Grafikk: The Washington Institute for Near East Policy / Flickr.com)

Meningsmålingen som forteller dette er utført av den amerikanske tenketanken The Washington Institute for Near East Policy.

60,3 prosent av den palestinske befolkningen på Vestbredden og i Gaza svarer i undersøkelsen av de mener det fremste palestinske målet for de neste fem årene bør være å ”jobbe for å kreve tilbake hele det historiske Palestina, fra elven til havet,” med andre ord utslette staten Israel. Undersøkelsen viser at 55,4 prosent av palestinerne på Vestbredden mener dette, og 68,4 prosent av Gazas befolkning.

Kun 27,3 prosent sier målet bør være å ”avslutte okkupasjonen av Vestbredden og Gaza, og oppnå en tostatsløsning.” 30,6 prosent på Vestbredden støtter tostatsløsningen, men bare 21,8 prosent i Gaza.

10,1 prosent ønsker seg en enstatsløsning der jøder og arabere ”lever med like rettigheter i hele landet, fra elven til havet”.

 

To av tre mener tostatsløsningen ikke avslutter konflikten

Times of Israel skriver at oppslutningen om tostatsløsningen er betydelig mindre i denne undersøkelsen enn i en undersøkelse utført av Hebrew University i desember 2013. Da var det 53 prosent av palestinerne som stilte seg positive til å satse på tostatsløsningen.

Undersøkelsen viser også at om lag to tredjedeler av palestinerne ser på tostatsløsningen kun som et ledd i kampen om landet, og ikke som en endelig fredsløsning.

Selv om det opprettes en tostatsløsning der palestinerne får en stat basert på 1967-linjene, mener 64 prosent av respondentene at ”motstandskampen må fortsette inntil hele det historiske Palestina er frigjort.” 65,2 prosent svarer at en tostatsløsning ville være ”et ledd i en flertrinnsplan for å frigjøre hele Palestina”.

Kun 31,6 prosent mener at en tostatsløsning ville avslutte konflikten med Israel, og enda færre, 27,2 prosent, svarer at tostatsløsningen bør være palestinernes endelige mål.

 

Vil ikke ha ny voldsbølge

Et flertall av respondentene går imidlertid inn for å kjempe med ikke-voldelige midler i fortsettelsen. På Gaza-stripen mener 70 prosent av befolkningen at Hamas bør opprettholde våpenhvilen med Israel, og 57 prosent mener Hamas bør akseptere den palestinske samlingsregjeringens standpunkt om å ta avstand fra vold. På Vestbredden mente 56 prosent av Hamas bør opprettholde våpenhvilen, og 50 prosent mener de bør ta avstand fra voldsbruk generelt. 62 prosent på Vestbredden og 73 prosent på Gaza sier de støtter ”ikke-voldelig folkemotstand mot okkupasjonen”.

 

Abbas har solid oppslutning

Som politisk leder har Mahmoud Abbas fortsatt uovertruffent flertall blant befolkningen, ikke bare på Vestbredden, men også i Gaza. Totalt er det 29,8 prosent som foretrekker Abbas som president, 28,1 prosent på Vestbredden og 32,4 prosent i Gaza. Ledere fra Fatah får til sammen om lag 65 prosent oppslutning. Kandidater fra Hamas får bare ni prosent oppslutning på Vestbredden og 15 prosent i Gaza. Den tidligere regjeringslederen på Gaza, Ismail Haniyeh, får 8,8 prosent oppslutning totalt, 6,9 prosent på Vestbredden og 11,7 prosent i Gaza.

 

Vil gjerne jobbe i Israel

Samtidig svarer over 80 prosent at de ”definitivt” eller ”sannsynligvis” ønsker å se flere muligheter for palestinerne til å få arbeid i Israel. Et flertall av respondene sier de også ønsker at israelske selskaper skal kunne tilbe flere jobber til palestinere på Vestbredden og i Gaza.

Undersøkelsen ble utført 15.-17. juni, og hadde 1.200 voksne palestinske respondenter. Den statistiske feilmarginen er på 3 prosent.

Forrige artikkelDet palestinske barneofferet du ikke vil få høre om på NRK
Neste artikkelPresident Peres fikk Kongressens gullmedalje
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Tor-Bjørn Nordgaard (f. 1980) er fra mars 2016 ny redaktør av MIFFs avis Midtøsten i fokus. Nordgaard har jobbet som journalist for MIFF fra 2014. Han har bakgrunn som frilansjournalist og forfatter. Tlf. 95278159 E-post: tor-bjorn@miff.no Følg Nordgaard fra Facebook-siden https://www.facebook.com/mifftbn/