Israelere er blant verdens minst religiøse

Nesten to tredeler av israelerne regner seg selv som ikke-religiøse eller ateister.

I løpet av årets seks første måneder har 2,1 millioner turister besøkt Israel. Det er en kraftig økning fra i fjor.
Strandliv i Tel Aviv er noe som frister både lokalbefolkningen og turister. (Foto: Geir Knutsen, MIFF)

Det kom fram i en meningsmåling gjennomført på slutten av 2014 av WIN/Gallup i 65 land, og omtalt blant annet i Globes i april 2015.

I målingen fikk 63.898 personer følgende spørsmål: Uten å ta hensyn til om du går til et gudshus eller et sted for bønn, hvilket av følgende alternativer vil du si passer for deg selv? a) en religiøs person, b) ikke en religiøs person, c) en overbevist ateist, og d) vet ikke/ikke besvart

Et representativt utvalg på rundt 1.000 personer ble i hvert land intervjuet ansikt-til-ansikt, over telefon eller over internett.

I Israel svarte 57 prosent alternativ b, det vil si ikke-religiøs. 8 prosent svarte alternativ c, ateist. Bare 30 prosent valgte alternativ a, en religiøs person. 5 prosent valgte alternativ d.

At hele 65 prosent svarte ikke religiøs eller ateist betyr at Israel er blant de åtte minst religiøse landene i verden, og på omtrent samme nivå som de skandinaviske landene.

Målingen viser at befolkningen i Israel er mer sekulær enn de som bor i Tyskland, der andelen ikke-religiøse er på 59 prosent. I Australia er andelen ikke-religiøse 58 prosent, i Sveits 58 prosent, og i USA 39 prosent.

Sverige er det minst religiøse landet i Vesten. Der svarte 78 prosent at de er ikke-religiøse eller ateister.

Israel er også unik når det gjelder den geografiske beliggenheten. 82 prosent av de som besvarte undersøkelsen i Midtøsten og Nord-Afrika anså seg selv som religiøs.

Afrika, Midtøsten og Nord-Afrika er verdens mest religiøse områder.

I de palestinske selvstyreområdene svarte 75 prosent at de er religiøse, 18 prosent at de ikke er religiøse, mens bare 1 prosent anså seg selv som ateister.

Thailand er det landet med høyeste andel religiøse på 94 prosent. Bare 2 prosent ser på seg selv som ikke-religiøs eller ateist. Kina er det minst religiøse landet i verden. Der svarer 61 prosent at de er ateister.

Gjennomsnittet av alle land viser at 63 prosent anser seg selv som religiøs, 22 prosent som ikke-religiøs, og 11 prosent som ateister.

Ut fra undersøkelsen kan det se ut til at jordens befolkning blir mer religiøs. De under 34 år har en tendens til å være mer religiøs, med rundt 66 prosent, mens andelen for de over 34 år er 60 prosent.

De som mangler formell utdanning er mest religiøs med rundt 80 prosent, men de er også i flertall blant befolkningen på alle utdanningsnivåer.

 

Forrige artikkelBli med oss i støtte til Israel!
Neste artikkelForklarte Israels sak til festivalungdom
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Geir Knutsen kom første gang til Midtøsten som FN-soldat i Libanon i 1984. Til sammen har han bodd i Libanon og Israel i over fire år. Han har vært medlem i MIFF siden 1988. Høsten 2013 begynte han i en deltidsstilling i MIFF og i full stilling fra januar 2016 til sommeren 2020.