Palestinere har mer tro på væpnet kamp enn diplomati med Israel

Tostatsløsningen har heller ikke stor støtte i den palestinske befolkningen.
Hamas, som styrer på Gaza-stripen, er ikke radikale nok i salafistenes øyne. (Illustrasjonsfoto: IDF)
Mange palestinere mener væpnet kamp er det mest effektive middelet for å få sin egen stat. (Illustrasjonsfoto: IDF)

«Alle trenger å lese om Israel på miff.no.» Hvis du er enig, trenger vi deg som medlem av MIFF slik at skoleelever og andre kan få israelske perspektiver gratis tilgjengelig på norsk. Bare en liten brøkdel av våre nettgjester er medlemmer. Klikk her for å registrere deg nå (fra kr. 4,- per uke)

En spørreundersøkelse utført av Palestinian Center for Policy and Survey research viser at det er stor støtte i den palestinske befolkning for væpnet kamp mot Israel. I en undersøkelse hvor 1270 palestinere har deltatt svarer 44% at de mener væpnet kamp er det mest effektive middelet for å få etablert en palestinsk stat. 28% mener forhandlinger er den mest effektive metoden, mens 23% mener ikke-voldelig motstand er det mest effektive.

Undersøkelsen ble gjennomført på Vestbredden og Gazastripen mellom 12. og 16. desember 2018. Feilmarginen oppgis å være på tre prosent.

Svarene fra de spurte viser at populariteten til den palestinske presidenten Mahmoud Abbas fortsetter å falle både på Vestbredden og Gazastripen, mens Hamas øker i popularitet begge stedene. De voldelige protestene langs grensen og rakettangrepene mot Israel ser ut til å ha økt terrorgruppens popularitet blant palestinerne. Hvis det hadde vært presidentvalg i dag ville Hamas-leder Ismail Haniyeh vunnet over Abbas, ifølge undersøkelsen.

64% av de spurte vil at Abbas, som ble valgt til en fireårsperiode i 2005, men som har sittet ni år på overtid, skal trekke seg som president.

Undersøkelsen viser også at tilliten til de palestinske selvstyremyndighetene er tynnslitt. Hele 80% av de spurte mener institusjonen er korrupt.

Et overveldende flertall av de spurte (88%) mener palestinere som selger eiendom i Øst-Jerusalem eller Vestbredden til jøder er forrædere, mens 9% nøyer seg med å kalle dem korrupte og upatriotiske.

Nylig ble en palestiner dømt til 15 års hardt straffearbeid for å ha solgt eiendom til en jøde. Palestinere flest mener det ikke er straff nok. 64% av de spurte mener salg av land til jøder bør straffes med døden. Bare 22% mener fengselsstraff holder.

Undersøkelsen viser også at et flertall av palestinerne er motstandere av tostatsløsningen. 43% sier de er for en slik løsning, mens 55% er imot.

Men hvis de må velge mellom en tostatsløsning, enstatsløsning eller en annen løsning svarer 45% av de foretrekker tostatsløsningen. 22% ønsker en enstatsløsning mens 23% svarer at de foretrekker en annen løsning.

Andre funn i undersøkelsen kan du finne ved å klikke her.

Hamas-leder Ismail Haniyeh og PA-president Mahmoud Abbas fra Fatah. (Foto: Wikimedia Commons og det britiske utenriksdepartementet / Flickr.com / CC)
Hamas-leder Ismail Haniyeh og PA-president Mahmoud Abbas fra Fatah. Hvis det hadde vært presidentvalg i dag ville Hamas-lederen vunnet valget. (Foto: Wikimedia Commons og det britiske utenriksdepartementet / Flickr.com / CC)Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Ingen artikler å vise