NTBs «gladsak» og hvorfor du bør være skeptisk

«Stadig færre amerikanere sympatiserer med Israel,» melder NTB i en overskrift 7. mars.
Skjermdump av NTB-artikkelen publisert på ABC Nyheter 7. mars 2019.
Skjermdump av NTB-artikkelen publisert på ABC Nyheter 7. mars 2019.

«Alle trenger å lese om Israel på miff.no.» Hvis du er enig, trenger vi deg som medlem av MIFF slik at skoleelever og andre kan få israelske perspektiver gratis tilgjengelig på norsk. Bare en liten brøkdel av våre nettgjester er medlemmer. Klikk her for å registrere deg nå (fra kr. 4,- per uke)

Nyhetsbyrået NTB er en av de største leverandørene i den norske løgnindustrien mot Israel. En lang rekke eksempler på dette kommer fram i MIFFs rapport Not To Believe fra februar 2019. Her er to eksempler:

Torsdag 7. mars meldte NTB at «støtten til Israel er fallende i USA, og aller mest faller støtten blant republikanere». Slike meldinger blir tatt imot som en gladsak i mange norske redaksjoner.

Men du bør være skeptisk, som med alt om Israel fra NTB. Senest i 2018 var andelen amerikanere med et positivt syn på Israel på et rekordhøyt nivå – det høyeste siden 1991. Det nevner ikke NTB med et ord.

De siste årene har støtten ligget på 62 prosent, før den økte til 64 prosent i 2018. Nå har den dalt til 59 prosent, og det er selvsagt trist. Men det er høyere enn alle årene fra 2001 (51 prosent) til 2009 (59 prosent). Ja, det dalte fra et rekordnivå i 2018, men «stadig færre» i overskriften er i beste fall upresist.

NTB skal ha ros for å legge inn lenken til Gallups undersøkelse, slik at alle kan se at sympatien med Israel – etter fallet fra 2018 til 2019 – blant republikanerne ligger 18 prosentpoeng over nivået i 2001, 9 prosentpoeng over for uavhengige og 1 prosentpoeng over for demokratene.

PS! Tror du NTB meldte om den rekordhøye støtten til Israel da en tilsvarende måling ble publisert av Gallup i mars 2018?

– Skriv ditt svar i kommentarfeltet under –


Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Forrige artikkel– Alt jeg ønsker er å se min sønn
Neste artikkelKan bli første drusiske kvinne i det israelske parlamentet
Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i Med Israel for fred (MIFF). Myrland ble i 2020 kåret av The Algemeiner «topp hundre personer som positivt påvirket jødisk liv» og av Jewish News Syndicates «40 mest innflytelsesrike talsmenn for Israel i sosiale medier». Myrland utviklet nettstedet miff.no på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.

Ingen artikler å vise