Lieberman er sterk og på vippen

Ingen store endringer på meningsmålingene.

Avigdor Lieberman. (Foto: Ralph Alswang/Flickr)
Avigdor Lieberman. (Foto: Ralph Alswang/Flickr)

Det er lite endringer på meningsmålingene før Knesset-valget 17. september. I en siste måling fra Kanal 12, publisert tirsdag 13. august, får statsminister Benjamin Netanyahu og hans «naturlige allierte» partier 56 av 120 mandater. Sentrum- og venstrepartiene får 43 mandater, mens Den arabiske felleslisten får 11. Jokeren er Israel Beiteinu og partileder Avigdor Lieberman som tvang fram nyvalget. Meningsmålingen gir Lieberman 10 mandater. Dermed sitter han fortsatt på vippen, og i en sterkere posisjon enn det han hadde etter valget i april.

Tall fra Kanal 12, via Times of Israel.

De siste dagene har kampen om stemmene på høyresiden blitt intensivert. Noen observatører tror at Likud og deres tre støttepartier neppe kommer til å kunne oppnå flertall alene. Hvis Netanyahu ikke kan vinne flertall for en ren høyreorientert regjering, vil han forsøke å gjøre Likud så store at partiet likevel får i oppdrag å danne regjering. Da kan en nasjonal samlingsregjering med Blue and White være et alternativt. Lieberman har sagt at han vil støtte en slik løsning.

Noe som kan endre bildet, er om de to ytre-høyre partiene Zehut og Otzma Yehudit klarer å nå sperregrensen på 3,25 prosent. Straks et parti kravler over sperregrensen får de fire mandater. I den siste meningsmålingen får Zehut 2,9 prosent (de fikk 2,74 prosent i april). Otzma Yehudit fikk 2,7 prosent. Hvor stor fremgang dette utgjør for dem er uklart, fordi de deltok i et valglistesamarbeid ved sist valg i april.

Kanal 12 spurte også deltakerne i målingen hvem de foretrakk som statsminister. 41 prosent svarte Benjamin Netanyahu, 32 prosent svarte Benny Gantz.

Forrige artikkelUvisst når Trumps fredsplan kommer
Neste artikkelIsrael vurderer å stenge grensen for Tlaib og Omar
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.