Lieberman er sterk og på vippen

Avigdor Lieberman. (Foto: Ralph Alswang/Flickr)
Avigdor Lieberman. (Foto: Ralph Alswang/Flickr)

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.

Det er lite endringer på meningsmålingene før Knesset-valget 17. september. I en siste måling fra Kanal 12, publisert tirsdag 13. august, får statsminister Benjamin Netanyahu og hans «naturlige allierte» partier 56 av 120 mandater. Sentrum- og venstrepartiene får 43 mandater, mens Den arabiske felleslisten får 11. Jokeren er Israel Beiteinu og partileder Avigdor Lieberman som tvang fram nyvalget. Meningsmålingen gir Lieberman 10 mandater. Dermed sitter han fortsatt på vippen, og i en sterkere posisjon enn det han hadde etter valget i april.

Tall fra Kanal 12, via Times of Israel.

De siste dagene har kampen om stemmene på høyresiden blitt intensivert. Noen observatører tror at Likud og deres tre støttepartier neppe kommer til å kunne oppnå flertall alene. Hvis Netanyahu ikke kan vinne flertall for en ren høyreorientert regjering, vil han forsøke å gjøre Likud så store at partiet likevel får i oppdrag å danne regjering. Da kan en nasjonal samlingsregjering med Blue and White være et alternativt. Lieberman har sagt at han vil støtte en slik løsning.

Noe som kan endre bildet, er om de to ytre-høyre partiene Zehut og Otzma Yehudit klarer å nå sperregrensen på 3,25 prosent. Straks et parti kravler over sperregrensen får de fire mandater. I den siste meningsmålingen får Zehut 2,9 prosent (de fikk 2,74 prosent i april). Otzma Yehudit fikk 2,7 prosent. Hvor stor fremgang dette utgjør for dem er uklart, fordi de deltok i et valglistesamarbeid ved sist valg i april.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kanal 12 spurte også deltakerne i målingen hvem de foretrakk som statsminister. 41 prosent svarte Benjamin Netanyahu, 32 prosent svarte Benny Gantz.Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag