Nordmenn med høyest utdanning svarer mest feil om flyktninger i Israel-Palestina-konflikten

Personer med mer enn fire års utdanning svarer mest feil.
(Illustrasjonsfoto: NEC, flickr)

I en nasjonal meningsmåling har MIFF bedt deltakerne ta stilling til utsagnet Etter andre verdenskrig har det flyktet flere jøder fra arabiske land enn arabere fra landområdet som ble staten Israel.

Her er resultatene – med tallene fra 2019 i parentes.

Stemmer ikke i det hele tatt: 7 prosent (3 prosent)

Stemmer nokså dårlig: 4 prosent (6 prosent)

Stemmer nokså godt: 7 prosent (9 prosent)

Stemmer helt: 3 prosent (10 prosent)

Umulig å svare: 38 prosent (63 prosent)

Ubesvart: 41 prosent (10 prosent)

I løpet av de siste 76 årene er den arabiske verden nesten helt tømt for jøder. Den arabiske verden hadde ikke, og har ikke, plass for sine jøder til å leve i fred, frihet og verdighet. Det stemmer helt at det har flyktet flere jøder fra arabiske land enn arabere fra landområdet som ble staten Israel, men det er det bare 3 prosent som vet sikkert og 7 prosent som tror stemmer nokså godt. 11 prosent sier seg helt eller delvis uenig.

Selv om så mange som 79 prosent har latt være å svare, eller krysset av for «umulig å svare», bekrefter målingen en klar tendens som vi fant også da vi stilte det samme spørsmålet i 2019: Respondenter med lav utdanning og fagutdanninger svarer mindre feil og mer korrekt enn de med høyest utdanning.

GrunnskoleutdanningMer enn 4 års høyere utdanning
Stemmer ikke i det hele tatt3 %9 %
Stemmer nokså dårlig4 %5 %
Stemmer nokså godt4 %5 %
Stemmer helt7 %2 %
Umulig å svare39 %37 %
Ubesvart44 %41 %

Et annet funn som blir bekreftet for andre gang, er at dobbelt så mange menn (14 prosent) som kvinner (6 prosent) svarer riktig.

I 2019 gjennomførte MIFF en nasjonal meningsmåling. Her fant vi interessante sammenhenger mellom holdninger til Israel og utdanningsnivå.

Alle disse tendensene er bekreftet på ny i målingen fra 2021.

Forskere ved Universitetet i Arkansas har funnet resultater som tyder på at antisemittismen er størst blant amerikanere med høyest utdanning.

Frivillighetsbarometeret 2021 er en befolkningsrepresentativ studie blant alle over 15 år. Målingen er utført for Frivillighet Norge, satt opp i samarbeid med Kantar. Studien kartlegger atferd, holdninger og interesser i frivillighets-Norge, samt holdninger til frivillighet i befolkningen. Dataene ble samlet inn i slutten av mai og begynnelsen av juni 2021. MIFF deltok i undersøkelsen forrige gang i 2019 – og resultatene finner du her.

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise